Előfizetés

Kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítéltek börtönre zendülés miatt

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.14. 11:13
Oriol Junqueras
Fotó: Dursun Aydemir / AFP/Anadolu Agency
A spanyol média közlése szerint a hét bíró egyhangúan hozta meg a döntést. Éles bírálatokat és értetlenséget váltott ki azonban, hogy határozatuk már a hivatalos ítélethirdetés előtt kiszivárgott.
Kemény büntetéssel sújtotta a madridi legfelsőbb bíróság a katalán függetlenségpárti vezetőket. A 12 vádlottat 9-től 13 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte. Egyebek mellett lázadással vádolták őket, amit a spanyol büntető törvénykönyv akár 25 évig tartó börtönt is jelenthet. Néhány katalán vezetőt hűtlen kezelés vádpontjában is bűnösnek találtak. Három személyt pedig engedetlenség miatt ítéltek el. A spanyol média közlése szerint a hét bíró egyhangúan hozta meg a döntést. Éles bírálatokat és értetlenséget váltott ki azonban, hogy határozatuk már a hivatalos ítélethirdetés előtt kiszivárgott. Három vádlott ügyvédje megdöbbenésének adott hangot emiatt. Katalónia volt elnöke, a brüsszeli emigrációban élő Carles Puigdemont szerint a vádlottak jogainak megsértését jelenti, hogy az ítélethirdetést megelőzően tudni lehetett a döntést. Katalóniában tüntetésekre számítanak, a függetlenségpártiak ugyanis úgy vélik, hogy a madridi bíróság példát akart statuálni. Az elítélteket politikai foglyoknak tartják. Puigdemont utóda, Quim Torra elnök átfogó mozgósítást hirdetett meg. Megerősítették a barcelonai repülőtér, a pályaudvarok, a kikötők őrzését.
Raul Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Dolors Bassa és Jordi Sanchez
Fotó: GABRIEL BOUYS,LLUIS GENE,PAU BARRENA / AFP or licensors
A mamutper még februárban kezdődött, s rendkívüli módon megosztotta az országot. Azokat a vezetők kerültek a vádlottak padjára, akiknek szerepük volt a 2017. október 1-jén megrendezett katalán függetlenségi népszavazás megszervezésében. A fő vádlott Oriol Junqueras, Puigdemont helyettese volt. A vádlottak többségét két éve tartják vizsgálati fogságban. A per során mintegy 600 tanút hallgattak meg.

Meghosszabbították a vegyi fegyverekre vonatkozó uniós szankciórendszert

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.14. 10:57

Fotó: Fabian Sommer / AFP
A korlátozó intézkedések jelenleg kilenc emberre és egy szervezetre vonatkoznak.
Az Európai Unió egy évvel, 2020. október közepéig meghosszabbította a vegyi fegyverek használatának és elterjedésének visszaszorítását célzó uniós korlátozó intézkedéseket – közölte az uniós tanács hétfőn. A szankciók, amelyek emberek esetében tiltják a beutazást az EU területére és a vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el, szervezetek esetében pedig a vagyoni eszközök befagyasztását foglalják magukban, jelenleg kilenc emberre és egy szervezetre vonatkoznak. A kilenc ember közül öt a szíriai rezsimmel áll kapcsolatban, négy pedig az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérletben vett részt. A szóban forgó szervezet pedig – a Szíriai Tudományos Vizsgálati és Kutatóközpont (SSRC) – a szíriai rezsimnek a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős fő szervezete. Az EU 2018. október közepén szankciórendszert hozott létre a vegyi fegyverek használatának és elterjedésének visszaszorítása céljából. Ez lehetővé teszi, hogy
az EU állampolgárságuktól, illetve földrajzi helyzetüktől függetlenül szankciókat léptessen életbe olyan személyekkel és szervezetekkel szemben, akik, illetve amelyek bárhol vegyi fegyverek kifejlesztésében vagy használatában vesznek részt.

A korlátozó intézkedések olyan emberekre és szervezetekre irányulnak, akik, illetve amelyek közvetlenül felelősek vegyi fegyverek kifejlesztéséért és használatáért, pénzügyi, technikai vagy anyagi támogatást nyújtanak ahhoz, illetve ilyen tevékenységeket segítenek, ösztönöznek, vagy más módon közreműködnek bennük – közölték. A közlemény szerint a határozattal az unió célja az, hogy megakadályozza a vegyi fegyverek elterjedését és használatát, mivel súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi biztonságra.

Lengyel választás: a szavazatok felét a kormánypárt szerezte meg

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.14. 08:21

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto
A parlamenti választás végleges eredményére viszont akár keddig is várni kellhet.
A lengyel parlamenti választások hétfő reggeli első részeredményei sokkal nagyobb győzelmet mutatnak a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak, mint az exit pollok jeleztek: ezek szerint a PiS a szavazatok 49,3 százalékával győzött.
Egyúttal sokkal kevesebb szavazatarányt ért el a második helyen befutó, fő ellenzéki párt, a Polgári Koalíció (KO), 22,3 százalékot.
A Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb liberális pártokból, köztük a Tavasz (Wiosna) nevűből álló szövetség 10,9 százalékot ért el. 
A Lengyel Parasztpártra (PSL) és a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre 9,8 százalék szavazott.
Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a voksok 6,6 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja).
A végeredmény azonban várhatóan a PiS kisebb arányú győzelmét hozza, mert a helyi eredményt már szolgáltató választási bizottságok kis településeken vannak, ahol a PiS-nek nagyobb a támogatottsága, mint az ellenzéki pártoké. A választás hivatalos eredményei feltehetőleg keddre születnek meg.