Előfizetés

Niedermüller: A szavazók nem akarták elpocsékolni a voksaikat

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.10.14. 12:34

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nem gondolta Niedermüller Péter, Erzsébetváros ellenzéki polgármestere, hogy Hunvald György és Moldován László szerepe ennyire jelentéktelen lesz a választáson.
Számított a győzelmére azok után, hogy két ismert ellenfele is volt a kormánypárti polgármesteren kívül? Jó esélyünk volt, de arra nem számítottam, hogy ilyen mértékben nyerünk. Ahogy arra sem, hogy Hunvald György és Moldován László szerepe ennyire jelentéktelen lesz. Minek tulajdonítja a sikert? A választók bölcsek. Megértették, hogy nem csak egyszerűen a kerületet kell jobbá tennünk, hanem fontos politikai cél a fideszes önkormányzatok leváltása is. Az erzsébetvárosiak tudták, hogy nem érdemes elpocsékolni a szavazatukat olyan jelöltekre, akiknek esélye sincs leváltani Vattamány Zsoltot. Lehet, hogy sokan emberileg szimpatizáltak Hunvalddal, vagy Moldovánnal, de tudták, hogy valódi esélyünk csak nekünk van a fideszesek ellen. Remélem a választók azt is díjazták, hogy egy jövőre néző programmal indultunk, azt szeretnénk, hogy Erzsébetváros XXI. századi, európai hely legyen. Az ellenfelei gratuláltak már önnek? Vattamány Zsolt még tegnap este felhívott és gratulált. Ez nemes gesztus volt tőle. Moldován László és Hunvald György pedig úgy hallottam, a Facebookon gratuláltak, de ezeket még nem láttam. Mikor lesz az erzsébetvárosi átadás-átvétel, kik lesznek az alpolgármesterei? Három napig jogi kifogással lehet élni a választás ellen, ha ez nem történik meg, akkor szerdán, vagy csütörtökön kialakítjuk a menetrendet. Pozíciókról addig nem szeretnék beszélni, de azt elárulom, hogy kicsi, hatékony csapatot szeretnék. Kettő, maximum három alpolgármesterrel. Milyen feladatai lesznek a VII. kerületi alakuló ülésnek? A különböző személyi ügyek megoldása után, az egyik legelső feladat az lesz, hogy a ma is érvényes előírásokat betartassuk. Sok olyan törvény van ugyanis, amelyet, ha betartatott volna az önkormányzat, akkor már most sokkal jobb lenne Erzsébetvárosban érni. Természetesen azonnal felmérjük az önkormányzati lakások számát, állapotát, minőségét. Tartunk egy részletes átvilágítást. 

Kósa Lajos: a külföldiek miatt nyert Karácsony

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 12:30

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Borkait lényegében védelmébe véve beszélt arról a fideszes kampányfőnök, hogy mindenki nyert, aki országos botrányba keveredett.
Miután a Magyar Nemzet névtelen szerzője a győri Borkai Zsolt korrupciós botrányával magyarázta meg Karácsony Gergely fővárosi győzelmét, hétfőn Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke is nekifutott a kérdésnek. A köztévének nyilatkozva Kósa arról beszélt:

a Budapesten élő 90 ezer külföldi miatt vesztett Tarlós.

Nagyon kicsinek nevezte az 50 ezres szavazatkülönbséget a két főpolgármester-jelölt között, és tényként beszélt arról, hogy ezért dönthettek a "nemzeti politizálásra kevésbé fogékony" külföldi szavazók. Érvelése feltételezi, hogy a Budapesten élő összes külföldi - köztük Nikola Gruevszki - Karácsonyra szavazott, míg a magyarok igazából Tarlóst akarták. Ez bűnbakká teszi őket a csalódott fideszesek szemében, holott természetesnek kellene lennie, hogy lakóhelyének vezetőire bárki szavazhat, hiszen annak döntései közvetlenül hatnak életére. (Hogy ez valójában mennyire nem természetes, azt mutatja, hogy bérlakásban élő emberek tömege nem szavazhat ott, ahol él, mert nem jelentkezhet be oda.)
Kósa érvelésével ugyanakkor bravúrosan megmagyarázza, hogy miért mért a választás előtt a valóságtól teljesen elrugaszkodott eredményeket a két kormányközeli közvélemény-kutató, a Nézőpont és Századvég. Azt mondja ugyanis, hogy ezek a külföldiek véleményét nem tudták megmérni, így nem láthatták, hogy valójában nincs fölénye Tarlósnak. (A független piaci elemzők eredményeit viszont nem magyarázza Kósa: azok ugyanis azt mérték a választás előtt, hogy Tarlós és Karácsony fej fej mellett van.)
A Magyar Nemzetben olvasható állítást, mi szerint Borkai miatt bukott Tarlós, Kósa kifejezetten cáfolta: "Mindenki nyert, aki országos botrányba keveredett" - hangsúlyozta a kampányfőnök.
Kósa után Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője volt a köztévé vendége, ő viszont ismét a kormányközeli lapban megjelent narratívát hangoztatta, mi szerint a győri botrány vezetett a Fidesz fővárosi főpolgármester-jelöltjének kudarcához. Külföldiek helyett pedig inkább úgy magyarázta Karácsony győzelmét, hogy "az ellenzéknek szerencséje volt": el tudták érni, hogy Tarlós szavazói otthon maradjanak. Kiállt a korábbi, igencsak tévesnek bizonyult kormánybarát felmérések eredményei mellett, szerinte van elég fideszes, csak nem voltak szavazni.

Vizsgálja a horvát rendőrség Borkai hajóútját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 11:30

Fotó: GARDEL Bertrand / AFP
„A médiaközlések alapján bűnügyi vizsgálat indult” – közölték.
Válaszolt a horvát rendőrség a Magyar Hang levelére, melyben a lap arról érdeklődött, igaz-e, hogy nyomozást folytatnak Borkai Zsolt ügyében. A dubrovniki-neretvai rendőrség közölte:
nem pontos az információ, miszerint Borkai ellen nyomozást folytatnak, „azonban a médiaközlések alapján, amelyek Borkai úr dubrovniki tartózkodását lehetséges törvénytelenségekkel hozzák kapcsolatba, bűnügyi vizsgálat indult, hogy hitelesek-e az állítások az összes releváns körülménnyel és tényezővel kapcsolatban”.

Az országot lázban tartó jachtos-szexvideós botrány kirobbanása után a Jobbik közölte: Horvátországban is feljelentést tesz, hogy az ottani hatóságok is tisztázzák, sértettek-e kábítószerrel és prostitúcióval kapcsolatos szabályokat Borkai Zsolték.