Előfizetés

„A rezsimet győzték le” – Külföldi lapok az önkormányzati választásról

R.T.
Publikálás dátuma
2019.10.14. 21:13

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Orbán számára a főváros elvesztése az utolsó évtized legnagyobb csalódása hét egymást követő győzelmet követően – írja a Bloomberg. A Der Spiegel szerint a választás valójában egy Orbán rendszeréről szóló referendum volt.
Gratulált Karácsony Gergelynek budapesti választási győzelméhez Michael Ludwig, Bécs szociáldemokrata polgármestere. Mint Facebook oldalán írta, előre örül az együttműködésnek, s a két fővárost történelmi szálak is összekötik. Ami az európai lapok értékelését illeti, a német Der Spiegel internetes kiadása szerint az önkormányzati választáson Orbán rendszerét győzték le, s ez volt a rezsim első veresége egy évtized óta. A lap szerint a választás valójában egy Orbán rendszeréről szóló referendum volt.  A bécsi liberális napilap, a Der Standard megjegyzi, hogy bár Magyarországon még menekülteket sem láttak, Orbánnak sikerült elérnie, hogy egy antiszemitizmus által átitatott menekülthisztériát keltve maradjon a hatalomban. A lap azt írja, a nagyvárosokban kezdenek elfordulni Orbán rendszerétől, így hasonló folyamat megy végbe Magyarországon, mint Törökországban. A lap szerint ennek oka a korrupció és az önkénnyel ötvözött kivételezés egyesekkel. A Bloomberg című üzleti lap megjegyezte, az ellenzéki pártok váratlan sikere lökést adhat számukra ahhoz, hogy még jobban kiépítsék az együttműködést egymással. Orbán számára a főváros elvesztése az utolsó évtized legnagyobb csalódása hét egymást követő győzelmet követően, s annak a jele, hogy a civil társadalom tönkretétele, a nemzeti média ellenőrzése miatt a magyarok jelentős része ellenzi uralkodását, amely egyelőre stabil marad.

Puzsér: Öt év múlva újra itt leszek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 20:26

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Azt írta, most visszatér a kulturális térbe. „Nem akarok a politikából élni, nem kérek Orbán Viktortól közpénz-utalást a hónap végén, nem leszek egy nem működő demokrácia biodíszlete” – fogalmazott.
„Amit megígérhetek: öt év múlva újra itt leszek, és újra alternatívát állítok a budapestieknek a politikai osztállyal szemben” – írta Puzsér Róbert hétfőn a Facebook-oldalán. Hozzátette, hogy most visszatér a kulturális térbe. „Nem akarok a politikából élni, nem kérek Orbán Viktortól közpénz-utalást a hónap végén, nem leszek egy nem működő demokrácia biodíszlete. Teszem azt, amit a kampány előtt: tartalmakat gyártok, vitákat provokálok, jelenségeket elemzek, folyamatokat értelmezek, kultúrát fogyasztok és narrálok, közszereplőket kritizálok” – fogalmazott. Puzsér azt írta, „Magyarország tegnap elvesztett legalább tíz évet, a rendszerváltás beláthatatlan távolságba került.”

Vereséggel felérő győzelem a Lungo Dromtól

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.10.14. 18:08

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A szervezet csak 20 képviselői mandátumot szerzett a 47 fős Országos Roma Önkormányzatban.
Hiába nyerte meg a cigány választást a Farkas Flórián-féle Lungo Drom, a szervezet csak 20 képviselői mandátumot szerzett a 47 fős Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ). A második helyen – a szavazatok 98,37 százalékos feldolgozottságánál – a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz) végzett 18 képviselővel. A Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) öt, a Phralipe négy képviselőt küldhet az ORÖ-be. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Firosz, az RPM és a Phralipe megállapodást írt alá arról, hogy nem lép szövetségre a Lungo Drommal. Így ahhoz, hogy a Lungo Drom választási listáját vezető Farkas Flóriánt az ORÖ elnökévé válasszák, jelen állás szerint nincs meg a többség. Egyelőre Farkas Flórián szándékai sem világosak: a Fidesz parlamenti képviselőjének, ha nem változnak a jogszabályok, dönteni kell az Országgyűlés és az ORÖ között. Ami a voksok megoszlását illeti: a Lungo Drom 41 ezer 715, a Firosz 37 ezer 064, az RPM 11 ezer 349, a Phralipe 8 ezer 454 szavazatot kapott. Sok volt az érvénytelen szavazólap, csaknem 13 ezer a lebélyegzett 111,5 ezerből. (A Nemzeti Választási Iroda többször felhívta a figyelmet, hogy a nemzetiségi választás zöld szavazólapjait a zöld borítékba kell helyezni, és azt le kell zárni, különben a szavazat érvénytelen lesz.) Az erőviszonyok alapján valószínűleg a Firosz adhatja majd az ORÖ elnökét. Farkas Lászlót, a Firosz vezetőjét ugyanakkor most vasárnap megválasztották Tiszabura polgármesterének. Lapunknak elmondta, amennyiben ő kerül az ORÖ élére, akkor társadalmi megbízásként tölti majd be a polgármesteri tisztséget – így nincs szó összeférhetetlenségről. A Firosz részéről Agócs Jánosnak is vannak elnöki ambíciói (ő vállalkozóként anyagilag támogatta a szervezet kampányát).
Farkas Flórián
Fotó: Népszava
Az elnöki tisztségről a Firosz napokon belül megkezdi a tárgyalásokat a másik két szervezet, az RPM és a Phralipe képviselőivel – tájékoztatta lapunkat Farkas László. Felvetettük a lehetőséget, hogy többsége megteremtése érdekében a Lungo Drom megpróbálhat átcsábítani magához négy képviselőt. Farkas László biztos abban, hogy kísérletet tesznek rá. Kérdésünkre, hogy sikerülhet-e, közölte: „na, ezt nem tudom”. Elmondása szerint mindenkinek egyéni lelkiismerete és felelőssége van, de – tette hozzá – „láttunk már karón varjút. Minden elképzelhető, és mindennek az ellenkezője is”. Farkas László ezzel együtt bízik abban, hogy a három szervezet képviselői között nem lesz olyan, aki hajlandó lepaktálni a Lungo Drommal.