Előfizetés

Törökország szerint az unió terroristákat vesz védelmébe, nem vonul vissza a hadsereg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 21:05
Kurdok tüntetnek a török beavatkozás ellen egy amerikai bázis előtt a határnál. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai erők nem vesznek részt a török hadműveletben, a szóban forgó területekről kivonják katonáikat
Fotó: Delil Souleiman / AFP
Ankara emiatt néhány területen komolyan felülvizsgálja együttműködését az EU-val.
A török külügyminisztérium hétfőn elítélte és teljes egészében visszautasította az európai uniós tagországoknak azt a nyilatkozatát, amely többek között az Északkelet-Szíriában zajló török hadművelet azonnali hatályú leállítására szólította fel Ankarát - írja az MTI. Lapunk is megírta, hogy Erdogan személyesen köszönte meg Orbánnak, hogy szembement miatta az EU-val. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió az ügyben tanúsított hozzáállásával terroristákat "vesz védelmébe" - fogalmazott a török külügyi tárca, hangsúlyozva, hogy Törökország terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, amely 480 kilométer hosszan ellenőrzi a határ szíriai oldalát, és amely ellen Ankara - többszöri figyelmeztetést követően - szerdán hadműveletet indított. A közleményben leszögezték: az YPG annak a Délkelet-Törökországban évtizedek óta szakadár fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a szíriai ága, amelyet az unió is terrorszervezetnek nyilvánított. Ankara és a törökbarát Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű offenzívát Északkelet-Szíriában az YPG, valamint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet ellen. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó IÁ-tagok felügyeletét azon a területen, amelyet majd az ellenőrzése alá von. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt és egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. Ankara felszólította az érintett tagállamokat: gyakoroljanak önkritikát a jelenlegi helyzet kialakulásában fennálló felelősségüket illetően, tekintettel arra, hogy a dzsihadistákkal szemben vívott harc "leple alatt" egy másik terrorszervezet szakadár terveit szolgálták. A külügyi tárca kiemelte: az offenzíva megfelel az ENSZ jogos önvédelemre vonatkozó meghatározásának, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorizmus elleni harccal kapcsolatban hozott határozatainak.   A török külügyminisztérium úgy fogalmazott: aggodalomra ad okot, hogy az EU a török cipriótákat semmibe véve ismét nem tett utalást rájuk. Hozzátették: az unió előítélettel áll hozzá a kérdéshez, ami nem egyeztethető össze a nemzetközi joggal. Ankara emiatt néhány területen komolyan felülvizsgálja együttműködését az Európai Unióval - jelezték.

Medve ölt meg egy horgászó férfit Maros megyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 21:00
Illusztráció
Fotó: AFP
A támadás a Küküllő partján történt, mintegy hatszáz méterre a a településtől.
Medvetámadás áldozatául esett egy horgász a Maros megyei Vámosudvarhelyen – írja a Székelyhon.ro. A portál szerint a medvetámadás a Küküllő partján, a volt kőkitermelő helyén történt, mintegy hatszáz méterre a a településtől. Bartos Csaba, Kóródszentmárton alpolgármestere elmondta, hogy egy kétbocsos anyamedve átjött a Küküllőn, a bocsok 7-8 méterrel mögötte voltak, a horgász pedig bekerült az anya és a bocsok közé. A vadászok szerint az állat ezért támadhatta és ölte meg a férfit. A férfi megpróbált elmenekülni, de nem sikerült neki. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy október elején Vámosudvarhelyen egy falu szélén levő utcában már járt a medve. Akkor az 112-es sürgősségi hívószámon kihívták a rendőrséget és csendőröket, a helyszínen voltak a vadászok és erdészek is, és elűzték a nagyvadat. A közeli hegyen levő kecskepásztortól pedig tudják, hogy szinte napi szinten jár arra a medve és csak a villanypásztor, valamint a nagy kutyák állítják meg. Hétfőn a helybélieket, a környékbelieket és a környező települések lakóit is értesítették a medvetámadásról és felhívták a figyelmet, hogy egyedül senki nem menjen a határba. Bartos Csaba úgy tudta, hogy az áldozat a nyárádmagyarósi polgármesteri hivatal jegyzője volt. A nyárádmagyarósi polgármesteri hivatalban a portál érdeklődésére megerősítették, hogy valóban a község jegyzője volt a medvetámadás áldozata.

Tüntetők akadályozzák a barcelonai repülőtér elérését a bírósági ítéletek miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 19:41

Fotó: PAU BARRENA / AFP or licensors
Tiltakoznak a spanyol legfelsőbb bíróság katalán függetlenségi vezetőkkel szemben hozott ítélete ellen.
Ahogy azt a Népszava is megírta, kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítéltek börtönre zendülés miatt, Carles Puigdemont volt katalán elnök ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.   Mindezt nem nézték tétlenül a katalánok, mostanra tüntetők akadályozzák a barcelonai El Prat repülőtér elérését, hogy így tiltakozzanak a bíróság ítélete ellen - írja az MTI. A tiltakozók összetűzésbe keveredtek a rendőrséggel. A kezdetben több száz emberből álló tömeg kora estére mintegy nyolcezer fősre növekedett a T1-es terminálnál, ahová egy Demokrácia Cunami nevű civil mozgalom interneten közzétett felhívására érkeztek. A tüntetők több helyen is megpróbálták áttörni a bejáratokat őrző rendőrök sorfalát, akik gumibotot és gumilövedéket használtak a tiltakozók visszaszorításához. A demonstrációra folyamatosan érkeznek az emberek, akik a lezárt autópályán együtt gyalogolnak a repülőtér felé a csomagjukat cipelő utasokkal. A hatóságok megerősítették az épület védelmét, és csak az érvényes jeggyel rendelkezőket engedik tovább, miután ellenőrizték irataikat. A légikikötő üzemeltetéséért felelős AENA vállalat tájékoztatása szerint már több mint húsz járatot kellett törölni. Az El Periódico című katalán napilap szerint mind az utasok, mind a repülőgépek személyzete nehezen tud bejutni a repülőtérre, és már többen lekésték emiatt a gépüket. A rendőrség döntésére a repülőtéri vasúti és metróforgalom több mint egy órán át szünetelt azért, hogy több tüntető ne közelíthesse meg a terminált. A különböző megmozdulások Katalónia-szerte mintegy tucatnyi autóúton akadályozzák a közlekedést. Továbbá fel kellett függeszteni a vasúti közlekedést is például Reus és Tarragona között, valamint a Gironában, mert tüntetők vonultak a sínekre. Barcelona belvárosában a helyi rendőrség tájékoztatása szerint mintegy 25 ezer diák vonult fel a nap folyamán. Gironában mintegy hatezren demonstráltak az ítélet ellen. Megmozdulások voltak Lleidában, Tarragonában és kisebb katalán városokban is. Több függetlenségpárti civil és szakmai szervezet nagyszabású tüntetést hirdetett október 26-ára.