Erdogan;Orbán;

2019-10-14 18:50:37

Erdogan személyesen köszönte meg Orbánnak, hogy szembement miatta az EU-val

Azerbajdzsánban, a Türk Tanács ülése előtt találkoztak kettesben.

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel hétfőn Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek - írja az MTI.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a találkozó után az MTI-nek kifejtette: a török elnök köszönetet mondott azért, hogy Budapesten a közelmúltban megnyitották a Türk Tanács első európai irodáját.

A kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséről is tárgyaltak, Orbán Viktor pedig azt mondta, nagy várakozással tekint a magyar-török kormányzati csúcstalálkozóra, amelyet november 7-én tartanak Budapesten.

Recep Tayyip Erdogan továbbá megköszönte Magyarország kiállását Törökország mellett a nemzetközi színtéren - közölte Havasi Bertalan.

Bár erről az MTI némán hallgat, Erdogan nagy valószínűség szerint azt köszönte meg Orbánnak, hogy Magyarországnak elsőre sikerült megvétóznia Törökország uniós elítélését, amiért az háborús offenzívát indított Szíriában.

Azóta az EU egységet mutat, ma Magyarország is beállt a sorba, és a többi uniós országhoz hasonlóan nem ad el fegyvert Törökországnak, és elítéli az offenzívát.

De vissza az MTI-hez: végül a török elnök legutóbbi budapesti látogatását felidézve megállapították, hogy a felújított és akkor átadott Gül Baba türbéje a török és a magyar polgárok szemében egyaránt közkedvelt helyszín lett a magyar fővárosban - tájékoztatott a helyettes államtitkár.