Előfizetés

Orbán Viktornak is tükörbe kell néznie

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.10.15. 06:00

Fotó: PAVEL BOGOLEPOV
A kormányfőt kísérő bakui delegáció egyik tagja szerint a miniszterelnök 2022-ben mindenképpen szeretné „visszaszerezni” Budát az ellenzéktől.
– Mindent megadtunk a polgármestereinknek, pénzt, paripát, fegyvert. Ha valaki itt bukni fog közülünk, az csak magára vethet – háttérbeszélgetéseink alapján egy-két hónapja még ez volt az általános hangulat a Fidesz vezető köreiben az önkormányzati választás eredményét tekintve. Akkor persze még úgy tűnt, hogy Tarlós István leköszönő főpolgármester könnyedén nyer Budapesten, a fővárosi közgyűlésben is marad a stabil Fidesz-többség és a nagyvárosokból is legfeljebb egy-kettőt bukhatnak el a kormánypártok.
Nem sokkal később viszont megjelent Borkai Zsolt győri polgármester szexvideója, amelynek hatását – az eredmények alapján – a párt kampányát irányítók nem voltak képesek befolyásolni. Emiatt – és a Fidesz kormányzásával elégedetlenkedők miatt – viszont több olyan polgármester is elbukott, akik helyben kifejezetten esélyesnek számítottak. – Rájuk igazán nem lehet azt mondani, hogy saját maguk a felelősek a bukásért, ezt egyszerűen nem hagyhatja figyelmen kívül a pártvezetés – mondta egy háttérember.
Az eddig szinte alig létező belső kritikák több forrásunk szerint is felerősödhetnek amiatt, mert a pártvezetés és Orbán Viktor kormányfő rossz stratégiai döntést hozott, amikor nem léptette vissza Borkai Zsoltot. Sokak szerint Orbánnak személyes kudarc is az önkormányzati választás eredménye, mert sem Szegedet, sem Miskolcot, sem Gödöllőt nem sikerült bevenni, pedig ezek mellett személyesen is kampányolt. A Csongrád megyei székhelyen kudarcot vallott Kubatov Gábor Fidesz-alelnök is, aki a kampány során mindent bevetett annak érdekében, hogy megakadályozza Botka László újbóli megválasztását. 
Azt egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktor hogyan reagál majd a kialakult helyzetre, az viszont biztos, hogy a választási vereség ellenére – az eredeti terveknek megfelelően – elutazott Azerbajdzsánba. A delegáció egyik tagja lapunknak azt mondta, a kormányfő, bár elismerte, hogy nem erre az eredményre számított, igyekezett optimizmust sugározni és azt hangsúlyozta, hogy vidéken továbbra is megkérdőjelezhetetlenül a Fidesz a legerősebb párt.  Forrásunk szerint a miniszterelnök azt mondta, alaposan elemezni kell minden eredményt és ezek után ki kell alakítani egy új stratégiát. – Ennek viszont szerintem nem nagyon lehet más a lényege, hogy meg kell próbálni 2022-re visszaszerezni minél többet a most elveszített településekből. Kizártnak tartom például, hogy a budai kerületeket mostantól leírja a miniszterelnök. Ebből viszont számomra az következik, hogy senki nem lesz úgymond megbüntetve – mondta forrásunk.
Voltak ugyanakkor olyan fideszesek is, akik szerint a NER nagyobb fokozatra kapcsol, és Orbán Viktor a maradék ellenzéki felületeket is megpróbálja megsemmisíteni vagy legalábbis „domesztikálni”. Azt a Népszava írta meg, hogy például a lapterjesztés átalakításával próbálná meg sarokba szorítani a maradék független sajtót.
Végül a harmadik lehetőség, hogy Orbán Viktor teljesen a „lengyel modellt” követi majd. Mint ismert, Lengyelországban is „kettészakadt az ország”, a legutóbbi helyhatósági választáson a Polgári Platform vezette ellenzék nagyon jól szerepelt a nagyvárosokban, míg a vidék a Jog és Igazságosság Párt (PiS) hátországa maradt, ez pedig elég is volt a kormányzó PiS-nek, hogy abszolút többséget szerezzen vasárnap. – Orbán megteheti, hogy erre játszik rá és a városokat úgymond „elengedi”, a baj csak az, hogy Lengyelországgal szemben ő egy olyan technológia és tőkeimportra alapuló gazdaságpolitikát vitt eddig, amit nem lehet a falvakra szabni – fogalmazott egy fideszes forrásunk.

Kormányszóvivő: Borkai marad Győr polgármestere, de „pártbeli státusza” változik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 22:24

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A győri polgármester kedden jelentheti be távozását. Eközben kiderült: Borkaival egyidőben járhatott Budapesten egy hozzá köthető magángép.
Ahogy azt sejteni lehetett, és ahogy azt a „jól értesült” Magyar Nemzet is megírta, Borkai Zsolt holnap egy győri sajtótájékoztatón jelenti be, hogy ugyan marad a város polgármestere, de kilép a Fideszből. Hollik István kormányszóvivő ezt a Hír TV-ben mondta el: „Orbán Viktor miniszterelnöknek volt egy nagyon komoly ígérete a választás napján, azt mondta, vasárnap elmondják a véleményüket a győriek Borkai Zsoltról, aztán pedig ő is. A külföldön tartózkodó kormányfő megkérte Kövér László választmányi elnököt, valamint Kubatov Gábort, a Fidesz alelnökét, illetve Kósa Lajos Fidesz-alelnököt, hogy üljenek le Borkai Zsolttal. Ez a találkozó ma megtörtént és a találkozó eredményéről Borkai Zsolt holnap sajtótájékoztató keretében be fog számolni.” A kormányszóvivő hozzátette: „A Magyar Nemzet jól értesült arról, hogy mi fog történni, vagyis Borkai várhatóan marad Győr polgármestere, viszont a személyével kapcsolatos döntés a pártbeli státuszát érinti.” Hollik egyébként arról is beszélt, hogy a mostani választások után nem az a kérdés, hogy a kormány hajlandó-e együttműködni Karácsony Gergellyel, vagy más baloldali vezetésű városokkal, hanem az, hogy ők hajlandók-e együttműködni a magyar kormányzattal és a Fidesz-KDNP-vel.

Győrből Budapestre repült a HA-CIZ lajstromú magángép

A 444.hu egyik olvasója a Flight Radaron vette észre, hogy hétfőn, azon a napon, amikor a Magyar Nemzet szerint a fővárosba hívták konzultációra Borkait, 25 perc alatt Győrből Budapestre repült a HA-CIZ lajstromú Cessna T182T Skylane TC típusú repülő. A portál kiemeli: ennek a magángépnek az Immobilien Trade Center Kft. a tulajdonosa, a cégnek a székhelye pedig Rákosfalvy Zoltán lakcíme.

Valaki drónozott Ferihegyen, korlátozni kellett a forgalmat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 21:30
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám
Hétfő este kilenc óra után nem sokkal mindkét futópályát lezárták.
Drónészlelés miatt korlátozták a budapesti repülőtér forgalmát hétfőn este 9 óra körül - írja az Airportal.hu. Kilenc óra után nem sokkal mindkét futópályát lezárták drónészlelés miatt. Az induló és érkező repülőgépeknek – köztük a LOT Varsó – Budapest járatának – várakoznia kell.