Előfizetés

Rasszista szurkolók miatt kétszer is megszakították a Bulgária-Anglia meccset, le akartak vonulni az angolok

Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.15. 13:49

Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
A szünetben a biztonságiak több nézőt kivezettek.
Nem akarták folytatni a Bulgária ellen idegenben 6-0-ra megnyert labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt az első félidő után az angol játékosok, mert a szófiai találkozón a hazai nézők rasszista rigmusokkal és huhogással provokálták a szigetországiak színes bőrű játékosait. 
„Elmondhatatlanul büszke vagyok a játékosokra és a szakmai stábra – mondta Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya a Sky Sportsnak. – Lehet, a tettek mezejére kellett volna lépnünk, ám szerintem így is jól reagáltunk.” 
A szakember elmondta, négy perc volt hátra az első félidőből, amikor másodszor szóltak a mérkőzés játékvezetőjének, a horvát Ivan Bebeknek a rasszista rigmusok miatt. A bíró kétszer megszakította a játékot a nézők miatt. A játékosokkal megbeszélték, ha nem javul a helyzet, akkor a második félidőben levonul a csapat a pályáról. A szünetben több nézőt kivezettek a biztonságiak, a hazaiak csapatkapitánya is próbált hatni a drukkerekre, így a második játékrészt normális körülmények között játszották le.  
„Sajnálom, hogy Bulgáriát ilyen idióták képviselik a lelátón. Mindegy… Hat-nullával megyünk haza, elvégeztük a feladatunkat. Jó utat a szurkolóinknak, nagyszerűek voltatok!” – írta Rasheem Sterling, a Manchester City sztárja a Twitteren.

A bolgár kormány a futballszövetség elnökének lemondását sürget

A hétfői bolgár-angol Európa-bajnoki selejtezőn történt rasszista megnyilvánulások miatt a bolgár kormány a helyi labdarúgó-szövetséget (BFS) vezető Boriszlav Mihajlov távozását sürgeti. Kraszen Kralev sportminiszter keddi bejelentése szerint amíg a BFS elnöke nem távozik a posztjáról, a kormány minden kapcsolatot felfüggeszt a szövetséggel, és a központi támogatást is berekeszti. Hozzátette, Mihajlov lemondását maga Bojko Boriszov miniszterelnök kérte, aki szenvedélyes futballrajongó hírében áll. Az BFS szóvivője kedden délután az állami rádióban közölte, hogy Mihajlov nem hajlandó lemondani, a kormánynak pedig nincs joga ezt követelni. A szövetség végrehajtó bizottsága pénteken ül össze megvitatni a helyzetet.  

Bánhidi parádés játéka Dániában

Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.14. 19:18

Fotó: pickhandball.hu
Tizenhárom lövéséből tizenegy az aalborgi kapuban végezte, amivel a beálló bekerült a forduló álomcsapatába.
Nehéz jelzőkkel minősíteni a hétvége magyar vonatkozású kézilabdás szenzációját, a szegedi Bánhidi Bence teljesítményét: tizenhárom lövéséből tizenegy az aalborgi kapuban végezte, amivel a beálló bekerült a forduló álomcsapatába. Mondjuk ez nem volt akkora meglepetés, hiszen BB 84 százalékos lövési hatékonysága a világsztárok sokaságát felvonultató Bajnokok Ligájában is egészen kimagasló teljesítmény; nem mellékesen tizenegy gólja egyértelművé tette a MOL-Pick Szeged 35-28-as idegenbeli győzelmét.
„Megmondom őszintén, jó érzés. Nem mostanában fordult elő, hogy ennyi gólt lőttem volna egy meccsen” – válaszolt a klub honlapján a beálló arra a kérdésre, miként élte meg, hogy bekerült az Európai Kézilabda Szövetség honlapján összeállított álomcsapatba. Ugyanakkor leszögezte, számára az egyéni elismerésnél többet jelent, hogy az együttes nyert az Aalborg otthonában. Persze nem titkolta, azért jó érzéssel tölti el, hogy a legtöbbet ő tett a győzelemért.
Kiderült, már egy nappal korábban is érezte az ívet, mert a masszőrnek nyolc lövésből nyolc gólt ígért a meccs előtt. „Szombat este edzés után közösen nyújtottunk Molnár Tamás masszőrrel, ekkor mondtam, hogy azért, mert ilyen jól lenyújtott, megajándékozom egy nyolc per nyolcas mutatóval. Egy picivel több lett, pedig néha még hibáztam is, de ez most belefért” – osztotta meg a történet előzményét a honlappal. Elmondta, készültek a dánok hatalmas önbizalmának kezelésére. Az Aalborg ráadásul nem ok nélkül hitt önmagában, mert a csoport meglepetéscsapataként három meccsből három győzelemmel és pontveszteség nélkül állt. 
„Nagyon felkészültünk belőlük, és azt játszottuk, amit ilyenkor kell” – árulta el a  taktika lényegét. A parádés szegedi kezdés (2-5, 3-9, 4-10) döntő jelentőségűnek bizonyult, mert innentől a dánoknak a lépéshátrány miatt végig rohanniuk kellett, a Szeged meg játszhatta a saját játékát. Az önbizalom-faktor megfordult, a legendás dán magabiztosság gyorsan elillant, míg a Szeged magára talált: „így kell elkezdeni egy meccset. A védekezésünk jól működött, gyors lefordulások után könnyű gólokat szereztünk. Most rátértünk egy útra, amin a továbbiakban is jó lenne haladni” – összegezte élményeit Bánhidi. A Szeged négy forduló után az ötödik, de már játszott a német, a francia, a spanyol és a dán bajnokkal, azaz elvileg könnyebb ellenfelek következnek a folytatásban.

Fucsovics Márton izomgyulladásssal és részleges izomszakadással küzd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 18:14

Fotó: Daniel Bockwoldt/dpa Picture-Alliance / AFP
Visszalépett a stockholmi tenisztornától.
Izomgyulladás és részleges izomszakadás miatt Fucsovics Márton (64. a világranglistán) visszalépett az ausztrál Bernard Tomic (191.) elleni selejtezős mérkőzéstől a pekingi ATP-500-as verseny selejtezőjében - írta Facebook-oldalán a magyar teniszező csapata. Egyúttal azt is bejelentette, hogy a sanghaji mesterverseny kvalifikációjában sem indul. Ha minden jól megy, és egészségi állapota lehetővé teszi, akkor Fucsovics legközelebb az október 14-én kezdődő stockholmi ATP-250-es versenyen szerepel majd. A helyén a selejtezőből szerencsés vesztesként felkerült német Oscar Otte szerepel Stockholmban.