UNICEF: 340 millió gyerek rejtetten éhezik

Publikálás dátuma
2019.10.15. 13:49

Fotó: Muhammed Said/Anadolu Agency / AFP
Az öt évnél fiatalabb gyerekek harmada rosszul táplált vagy túlsúlyos, vagy nem kapja meg a fejlődéséhez szükséges táplálékot - figyelmeztet az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a jelentésében, amely 20 év óta az első a szervezettől ebben a fontos témában.
"Sok ország hitte azt, hogy a rosszul tápláltság már a múlté, de rájönnek, hogy van egy új nagy probléma társadalmukban: a gyerekek nem megfelelő táplálkozása"

- mondta Victor Aguayo, a szakosított szervezet táplálkozási programigazgatója az AFP hírügynökségnek nyilatkozva.

Az öt éven aluli gyerekek száma a világon tavaly 676 millió volt, és harmaduk, vagyis mintegy 227 millió volt alultáplált vagy túlsúlyos, felük pedig (340 millió) élelmiszerhiánytól szenvedett. A táplálkozási szokások globalizációja, a tartós szegénység és a klímaváltozás miatt egyre több országban tapasztalhatók a rosszul tápláltság különböző formái, és ezáltal ezek az országok saját jövőjüket kockáztatják - állapítja meg a jelentés.
"Változtatnunk kell a rosszul tápláltság fogalmán és a rá adandó válaszokon: nem elég megfelelő mennyiségű táplálékot adni a gyerekeknek, sokkal fontosabb, hogy megfelelő minőségűt adjunk nekik" - hangsúlyozta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója a jelentés kapcsán kiadott sajtóközleményében. Az alultápláltság elleni küzdelem mindazonáltal továbbra is a fókuszban lesz, mert ez a probléma
négyszer annyi kisgyereket érint, mint a túlsúlyosság.

Noha a megfelelő tápanyagmennyiséget nélkülöző gyerekek száma jelentősen lecsökkent - 1990 és 2005 között 40 százalékkal -, a rosszul tápláltság sok országnak továbbra is nagy problémát jelent, főleg Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában. 
A rosszul tápláltság következtében 149 millió gyerek visszamaradt a növekedésben, 50 millió pedig sovány.

 Az UNICEF szerint a világon 340 millió gyerek "rejtetten éhezik", ami azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát fogyaszt, de nem kapja meg a fejlődéséhez szükséges mennyiségű ásványi anyagot és vitamint (főleg vasat, jódot, A- és C-vitamint), mert nem eszik elegendő zöldséget, gyümölcsöt és állati eredetű élelmiszert. 
A rejtett éhségnek súlyos fiziológiai következményei lehetnek; legyengül a gyerekek immunrendszere, látás- és hallásproblémák lépnek fel, illetve a szellemi képességük is kárt szenvedhet. Ez a probléma ott kezdődik, hogy elég sokáig kap-e csecsemő anyatejet, majd folytatódik azzal, hogy a gyerekek kalóriában gazdag, de tápanyagszegény élelmiszert, például gyorsételeket fogyasztanak - mutat rá az UNICEF.
Nagy probléma az is, hogy gyorsan nő a túltáplált vagy elhízott gyerekek száma: 40 millió ilyen gyerek van a világon, közülük sok a szegény országokban. Noha ez a probléma 1990-ben majdnem ismeretlen volt a kis jövedelmű országokban - csupán 3 százalékukban volt az elhízott gyerekek aránya több mint 10 százalék -, ma már háromnegyedükben több mint 10 százalék az elhízott gyerekek száma.
"Korábban azt lehetett gondolni, hogy az elhízás csak a gazdagokra jellemző, pedig ez egyáltalán nincs így. A rosszul tápláltság különböző formái egyre inkább előfordulnak egymás mellett is, olyannyira, hogy ugyanabban a családban van túlsúlyos és alultáplált ember is, minthogy az egyénnek is különböző típusú alultápláltsága lehet különböző életkorában. Köztudott, hogy 
a gyerekkori alultápláltság növeli a felnőttkori elhízás kockázatát"

- mondta Victor Aguayo, aki közegészségügyre szakosodott orvos.

Szerző

Fájdalmat is okozhat a makacs köd

Publikálás dátuma
2019.10.14. 16:17

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Bár frontmentes, késő nyárias az időjárás, a reggeli, későn feloszló pára- és ködfoltok megterhelik a immunrendszert, és a nagy hőingás is megviselheti az érzékenyebbek szervezetét.
Az időjárás-előrejelzések szerint egész héten frontmentes marad az idő, azonban megérkeztek az ősszel gyakori, akár makacs reggeli ködfoltok. Ezek feloszlása után aztán késő nyárias hőmérsékletekben lehet részünk, a napsütés pedig kifejezetten kellemes hangulatot és hőérzetet teremt még a szél ellenére is – írta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán. A szakember azt ajánlja, érdemes kihasználni a jó időt, és minél többet a szabadban lenni.
A nehezen feloszló köd sokaknak okozhat kellemetlenséget; fokozódhatnak a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők panaszai, de a nyirkos időszakokban a kórokozók is könnyebben terjednek. Romlik a hő- és komfortérzet is, a fényhiány pedig fáradékonyságot okozhat. A makacs köd megterhelheti az immunrendszert. 
A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra helyenként 25 fok köré is melegedhet a levegő. A néhol több mint tízfokos hőingás is sokaknak jelenthet fokozott terhelést: gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság – olvasható a Meteo Klinika oldalán.
Szerző

Nemcsak zellerből, fokhagymából is készül üdítőital a világon

Publikálás dátuma
2019.10.12. 14:14

Fotó: Fabrice Subiros/foodcollection / AFP
Rágógumis, joghurtos, fokhagymás, zellermagos és mentazselés - a világ különböző pontján akár meglehetősen furcsa frissítőket is isznak.
Ahány nemzet, annyi íz, és a sok étel, ital között akár – nekünk – egészen furcsák is lehetnek. Igaz, a túró rudi, a magyar gyomorkeserű és a pacalpörkölt pedig másoknak nem feltétlenül tűnik fogyaszthatónak. Bár az üdítőitalok hazai versenyét még mindig a kóla nyeri: tavaly a magyar szénsavas üdítők forgalmának 60 százalékát tette ki, nem árt tudni, milyen érdekes, akár finom üdítők léteznek külföldön. 

A japánok kedvenc itala

Az érdekes csomagolású és még érdekesebb ízesítésű japán szénsavas üdítő, a kimchi soda rágógumi, curry és wasabi ízesítésben kapható. Az alkoholmentes ital az ázsiai szigetországban nagy népszerűségnek örvend, és a beszámolók szerint jobb íze van, mint ahogyan hangzik. 

A koreai joghurtos furcsaság

A Dél-Koreában 30 éve töretlen népszerűségnek örvendő, tejes üdítőital már Ázsia nagy részét meghódította és Oroszországban is óriási kultusza van. Sokak szerint olyan az íze, mintha citromos üdítőitalt joghurttal öntenének össze. Nemrég az Avengers sztárjai is megkóstolták és a Pókembert játszó Tom Hollandnak kifejezetten ízlett az érdekes, epres és barackos változatban is létező Milkis.  

A svéd fokhagymaital

Sokan azért annyira nem szeretik a fokhagymát, hogy üdítőként is igyák, de a svédek igen. A LaObamas Black Garlick Soda állítólag egyáltalán nem fokhagymaszagú, aki Svédországban jár, ellenőrizheti.

A New York-i zellermagos ital

Az 1869 óta New Yorkban működő Dr. Browns üdítőgyártó legismertebb terméke a cream soda, ami egy nagyon édes, vaníliaízű üdítő. A vállalat nemrég visszatért a gyökereihez, és újra árulja az eredetileg „zellertonik” néven gyártott italt is. A markánsan zellerízű szénsavas italt a zöldség magjával ízesítik és a tesztelők szerint ennek ellenére vagy éppen ezért meglepően finom. 

A malajziai fűzselé

A Malajziában kedvelt, Grass Jelly Drink nevű italt egy ázsiai desszertből, a menták családjának egyik tagjából álló fű- vagy levélzselével készítik. Az üdítőital íze enyhe és kissé keserű, a textúrája pedig kissé iszapos jellegű. 
Szerző
Témák
üdítők