Előfizetés

DVTK: ez nem szeretet, ez rajongás

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2019.10.16. 12:05

Fotó: Illés Tibor / MTI
Egész Észak-Magyarországot felölelő sportkoncepció körvonalazódik Miskolcon, a megyehatárokon átívelő program 1,3 millió embert érint.
Kilenc éve, 2010-ben indult a vidéki Magyarország meghatározó sportklubjának átalakítása: a DVTK új tulajdonossal és új működési modellel igyekezett belesimulni a XXI. századba. Hogy a kísérlet sikerült-e, még nem teljesen egyértelmű, az viszont igen, hogy az átalakítás alapjaiban változtatta meg a klub korábbi életét. „Több lehetőség közül választottuk ki Diósgyőrt, hiszen itt mindig kiemelkedő szurkolói bázis működött, másrészt a város, a megye sport iránti rajongása ugyancsak legendás volt” – mutatta be a kilenc évvel ezelőtti indítékokat Sántha Gergely, a DVTK ügyvezetője.
A bankszektorból érkezett vezető szerint a klub átalakítása elengedhetetlen volt, mert azok a szakemberek, akik korábban a DVTK-t képviselték, kikoptak a rendszerből, pótlásukat pedig tudatosan olyanokkal oldották meg, akik az élet más területén már sikeresek voltak. A mai vezetők között van világszinten elismert orvos, a sporttelevíziózás és sportkommunikáció területén komoly tapasztalattal rendelkező szakember, vagy olyan, aki a hazai autóiparban dolgozott csúcsvezetőként. 
Ezzel együtt nem volt könnyű a rajt, mert a focicsapat 2010-ben kiesett az első osztályból. „Nehéz időszak volt, sok kritika ért bennünket akkoriban” – mesélte az ügyvezető, aki megjegyezte: a csapat egy év múlva visszajutott a legjobbak közé, és ezt a pozíciót azóta is tartja. „A DVTK 110 éve alatt kevés olyan időszak volt, amikor ilyen hosszú ideig megszakítás nélkül az NB I-ben tudott maradni. Amenyiben azt nézzük, hogy a jelenlegi NB1 12 csapatos, és olyan nagyvárosoknak, mint Szeged, Pécs, Nyíregyháza, Győr, Szombathely vagy Békéscsaba nincs első osztályú futballcsapata, akkor azért ez nem rossz kiindulási alap” – mondta Sántha Gergely.
A klubvezetés a jövőképet kiterjesztette a megye határain kívülre, ugyanis egy olyan Észak-magyarországi régiós multisport klub felépítése a cél, amelynek révén 1.3 millió embert tudnak elérni. „Kimondott célunk, hogy ha a Borsod-, Heves- és Nógrád megyében élő 1,3 millió ember a sportra gondol, akkor egyből a DVTK jusson az eszébe. Nem csupán az élsport, hanem a rekreációs, a lakossági vagy az egészségmegőrző sport esetében is. De természetesen a tehetségkutatás a kiemelt feladat, hogy az itt élő gyerekeket a DVTK-ba irányítsuk. ” A megyehatárokon átívelő egységes sportszakmai koncepció lényege, hogy mire a klubhoz kerül egy tehetség, addigra már ismerje a DVTK-ban alkalmazott játékrendszereket, ami a beilleszkedést jelentősen megkönnyíti. És ez nem csupán a focira, de a női kosárlabdára vagy a jégkorongra is érvényes. 
Mivel ezt már külföldön jól kitalálták, ezért Sántha Gergely és a klubvezetés több európai városban is napokat töltött, hogy az ott felépített klubmodell működését tanulmányozza. Mint mondta, a helyi adottságok miatt nyilván nem lehet egy holland város gyakorlatát egy az egyben adaptálni a diósgyőri viszonyokra, de a modell felépítése igenis lehet hasonló. Ennek egyik, ha nem a legjelentősebb része, hogy a szurkolók tudjanak azonosulni a klubbal. Diósgyőrben ezzel sosem volt probléma, a piros-fehér színkombináció iránti szeretet sokkal inkább rajongás. Ezt az életérzést hivatott erősíteni, hogy a tizenöt szakosztályában 2600 fiatalt foglalkoztató DVTK saját nevelésű fiataljait igyekszik beépíteni a csapataiba. Még akkor is, ha ez nagyon kockázatos. „Határozottan kiálltunk a fiatalok mellett, holott ez a szakmai irány rövid távon ritkán szokott beválni. Sokatmondó, hogy a tavalyi bajnokságban a DVTK-ban kapták messze a legtöbb játéklehetőséget a 20 év alatti játékosok a 12 klub közül. Tajti Mátyás és Szabó Bence húzóembernek számítottak a mögöttünk hagyott évadban, és saját nevelésű játékosaink közül Géringer Tamás, Korbély Kristóf, Orosz Donát és Tóth Borisz is bemutatkozhatott a legjobbak között. Nagyon komoly vereségekbe szaladtunk bele, és a tavalyi szezon jelentős részében a kiesés ellen küzdöttünk. Az erről döntő utolsó meccsen, az Újpest ellen is volt fiatal a csapatban, amit szurkolóink 12 ezres létszámukkal együtt támogattak. És sikerült, ami igazolta, hogy van létjogosultsága a fiatalok szerepeltetésének. Ráadásul mindezt a vadonatúj, valóban nagyon komfortos stadionunkban” – mondta Sántha. 
A Doubble Pass belga cég a magyar utánpótlásképzés és akadémiai rendszer átvilágítása után több problémát is feltárt, ezeken Diósgyőrben igyekeztek változtatni. Ennek eredménye, hogy amíg a klub utánpótlás nevelése három éve a 14. volt a rangsorban, mára bekerült az első hatot tömörítő klaszterbe. 
Az ügyvezető szerint a napokban átadott DVTK Medical Center építése is ebbe az irányvonalba illik. „Tudományos háttér nélkül ma már nincs élsport, de ez több akar lenni egy szimpla laboratóriumnál” – fogalmazott az ügyvezető, aki elmondta: az MR, röntgen, ultrahang gépekkel felszerelt központ az Észak-magyarországi régió ellátását is képes megoldani. Az európai orvosi csúcsminőség mellett egy világhírű kézsebész, dr. Szabó Zsolt leigazolása volt a klub egyik nagy dobása. A nemzetközileg elismert sebésztől – aki a Miskolci Egyetem docense – a DVTK sportegészségügyi portfóliójának megújítását várják.
Kérdés persze, hogy mi lesz a focicsapattal: „Idén nem a kiesés ellen szeretnénk harcolni, ennek érdekében meg is tettük a megfelelő lépéseket a keret és a szakmai stáb alakításával, de nagyon sűrű a mezőny: a tizenkét csapatos bajnokság sajátja, hogy a mezőny negyven százaléka veszélyeztetett volt az elmúlt két évben, a középmezőnytől legfeljebb pár pont választja el a hátul lévőket. Hiszünk benne, hogy az idei év meghozza az áttörést.”

Hosszú Katinka egy arannyal is elégedett lenne az olimpián

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.16. 11:50

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
„Nagyon magasra tettem saját magamnak a lécet Rióban a három arannyal és az egy ezüsttel, de az egy kivételes és különleges teljesítmény volt, amit nem veszek alapul” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok.
Hosszú Katinka a jövő évi olimpiai programjával kapcsolatban abban biztos, hogy a két vegyesúszó versenyszámban indul, céljait illetően pedig elmondta: egy aranyéremmel is elégedett lenne Tokióban. Az úszó kedden este az M4 Sport Sporthíradó című műsorában úgy fogalmazott, hogy év közben nagyon sokat gondolkodik az ötkarikás versenyprogramon, és az ötödik olimpiájára készülve tökéletesen tisztában van a lehetőségeivel.
„A két vegyes szám adott, de ezek mellett is még szeretnék úszni. Csak nem vagyok százszázalékosan biztos abban, hogy mit. És abban sem, hogy tényleg akarok-e további versenyszámot vállalni”

– mondta Hosszú.

Hozzátette: nagy dolognak tartja, ha egy úszó egy olimpián mindkét vegyes számot bevállalja, az meg különösen nagy tett, ha mindkettőben aranyérmes lesz. Hosszú a riói olimpián a 200 méter és 400 m vegyes mellett 100 m háton diadalmaskodott, míg 200 m háton másodikként zárt.
„Nagyon magasra tettem saját magamnak a lécet Rióban a három arannyal és az egy ezüsttel, de az egy kivételes és különleges teljesítmény volt, amit nem veszek alapul. Ha Tokióban egy aranyat sikerül nyernem, én már annak is nagyon örülnék”

– árulta el.

Kiemelte: a világversenyek közül azért szereti nagyon éppen az olimpiát, mert ott van a legnagyobb nyomás a versenyzőkön, és az mindenkiből mást hoz ki. A női vegyes számok egyeduralkodója közölte: leginkább azért nem szereti számolni az aranyérmeit és a győzelmi sorozatait, hogy ne kényelmesedjen el és ne dőljön hátra a biztos siker tudatában.
„Minden évben ugyanolyan keményen fel kell készülni, beletenni a munkát, gyűjteni a kilométereket, hogy év végén összejöjjön a győzelem. Azért jó néha kicsit elfelejteni, hogy ez már hányszor sikerült korábban, mert akkor ott marad ugyanaz a tűz, az akarat”

– nyilatkozta.

Hozzátette: az úszás mellett sok feladatot vállal, és számára az a legnehezebb, hogy ezek között megtalálja az egyensúlyt.
„Még mindig csak tanulgatom, hogy lehet minden helyen és minden fronton úgy helytállnom, ahogyan szeretnék. Ami lényegében szinte lehetetlen, ezért muszáj prioritást felállítanom. Jelenleg az úszás egyértelműen az első, így minden mással annyit tudok foglalkozni, amennyi időm marad. Azért az olimpiai felkészülés sok időt elvesz”

– közölte.

Hosszú Katinka csapata, az Iron Team a hét végén Dallasban, a harmadik versenyen mutatkozik be az idén debütáló International Swimming League-ben (ISL), majd egy hét múlva a következő fordulóban a Duna Arénában küzd a pontokért. Hosszú kiemelte: nagyon izgalmas napok várnak rá és csapatára, valamint a többi úszóra.
„Talán most a legjobb úszónak lenni: annyi lehetőség, újdonság, forradalmi dolog van. Elindult a profi liga az úszásban, mi pedig már tűkön ülünk, hiszen két forduló közben lement a sorozatból”

– mondta.

Úgy folytatta, hogy az alapvetően egyéni sportágban most a csapatok küzdelme kerül előtérbe, ami „teljesen más színt visz az úszásba”. Hozzátette: az Iron Team célja bekerülni a Las Vegas-i döntőbe, ahová a négy európai csapat közül kettő juthat ki.
„Nagy esélyünk van erre, de nem lesz egyszerű, mert a másik három európai csapat is nagyon erős, rengeteg világsztárral. Ritkán látunk Budapesten ennyi klasszist, maximum a világbajnokságon volt ilyen nívós mezőny. Nagy show-val készülünk, olyan hang- és fénytechnikával, ami még nem volt a Duna Arénában”

– nyilatkozta.

Kiemelte: büszke arra, hogy több fronton is részese lehet a profi ligának.
„Könnyebb csak úszóként odamenni egy versenyre, ahol minden remekül meg van szervezve és csak úszni kell. Ezúttal viszont nemcsak versenyző, hanem csapatkapitány, csapattulajdonos, szervező és a liga nagykövete vagyok egyszerre. Biztos nagyon izgalmas lesz számomra is ennyi kihívásnak megfelelni. Mindent beleadok annak érdekében, hogy minden fronton a legjobban sikerüljön, a nézők pedig olyan élményt kapjanak, ami újszerű és izgalmas az úszósportban”

– fogalmazott Hosszú Katinka.

Jogsértő, mégis mindennapos a motozás a sportrendezvények előtt

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.10.16. 08:55

Fotó: BRUNO FAHY / AFP
Személyiségi jogot sértenek a sportrendezvények előtt a biztonsági emberek a drukkerek ellenőrzése során, amikor megmotozzák őket.
A sporttörvény szerint a sport társadalmilag hasznos céljainak megvalósítása érdekében az állam gondoskodik a sportrendezvényeken a közbiztonságról, a gyakorlatban e feladatát nagyrészt jogalkotással látja el.
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) biztonsági szabályzata szerint a néző sportrendezvény helyszínére akkor léptethető be, ha a ruházata és csomagja átvizsgálásához hozzájárul, amit a biztosítást végző rendőr és a rendező szerv alkalmazottja jogosult elvégezni. Hozzájárulás hiányában a belépni szándékozó néző az adott sportrendezvényt nem tekintheti meg. A néző hozzájárulása a belépőjegy megvásárlásával megtörténik, a jegyen lévő figyelmeztetés utal a pályarendszabályokra.
A csomag és a ruházat átvizsgálását ma a gyakorlatban a rendező szerv személyi-, és vagyonőr jogosultságú alkalmazottai végzik, akik a belépni szándékozó néző ruházatán keresztül a testének felületét is alaposan végigtapogatják.
Dr. Hoós Tibor, nyugalmazott törvényszéki tanácselnök, címzetes táblabíró a Népszava részére elküldött állásfoglalásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a ruházat vizsgálatával együtt a testfelület tapogatása a büntetőeljárási törvény szerint már kényszerintézkedésnek, motozásnak minősül, amit kizárólag ügyészség és nyomozó hatóság rendelhet el olyan személlyel szemben, akiről megalapozottan feltehető, hogy elkobozható dolgot tart magánál. „A sporttörvény a ruházatátvizsgálás kivitelezését nem írja le, hanem a személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói tevékenységről szóló törvényre - 2005. évi CXXXIII. törvény - utal, amely meghatározza a beléptetést végző személy- és vagyonőr jogosultságait, szabályozza, hogy miként kell eljárnia. A 26.§ (3) bekezdés alapján rendezvénybiztosítási feladatokat ellátó személy jogosult zárt területen vagy helyen tartott rendezvényre belépő személyt különösen a testi sérülés okozására alkalmas tárgyak bevitelének megakadályozása érdekében csomagja tartalmának bemutatására felszólítani, rajta és csomagján kizárólag fémtárgyak kimutatására alkalmas eszközt alkalmazni, ennek visszautasítása esetén a rendezvényen való részvételét megtiltani. Nem ad tehát ez a törvényi rendelkezés lehetőséget a személyi és vagyonőr beléptetőnek a testfelület végigtapogatására ruházat átvizsgálása címén!” – figyelmeztet a szakember.
A ruházatátvizsgálás módjára sportesemény alkalmával a Személy- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara ajánlásokat adott, amely szerint a felsőruházat kigombolásával, a kinyitott ruházat felemelésével (amit nyilvánvalóan felszólításra a belépni szándékozónak magának kellene elvégeznie) vizuálisan meg lehet győződni arról, hogy nincs-e a belépni kívánó személynél tiltott tárgy, de a helyszíni körülményektől függően a felsőruházat levetésével, és a levetett ruházat simításával, gyűrögetésével is végre lehet ezt hajtani. Ez az értelmezés – helyesen – nem tesz említést a testfelület tapogatásának a lehetőségéről, a gyakorlat azonban ettől mégis eltér!
A szakember kiemelte: a felhatalmazás nélküli motozás sérti az Alaptörvényt, amely szerint „AZ EMBER sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani”, az emberi méltóság sérthetetlen.
Hasonlóképpen rendelkezik a Polgári Törvénykönyv is, amely előírja, hogy az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. Nem sért ugyan személyiségi jogot az a magatartás, amihez az érintett hozzájárul, a néző azonban a jegy megvásárlásával a ruházata törvényes átvizsgálásához járul hozzá, amit nem lehet összemosni a testfelülete megtapogatásához való hozzájárulással még akkor sem, ha a beléptetők ezt általánossá teszik, mert úgy ítélik meg, hogy ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módozata az átvizsgálásnak.
„A sportrendezvényre történő beléptetés nemzetközi viszonylatban eltérő, egyes országokban ugyancsak a testfelület végigtapogatásával történik. Kétségkívül a jó megoldást terrorcselekmények, illetve azok veszélye is nehezítik, a magyar viszonyokat azonban a hatályos magyar jogi szabályozás keretei között kell elemezni!” – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint a beléptetés törvényes és kulturált formája beléptető kapuk létesítése, az egyedi műszeres ellenőrzés, kamerarendszer lenne, a ruházatátvizsgálást végzők rendelkezzenek kellő szakmai tapasztalatokkal a törvény által megengedett forma végrehajtásakor. A stadionon belüli rendfenntartás nem a beléptetés témaköre!  
Hoós Tibor szerint a leírtak alapján indokolt lenne a megszégyenítő, megalázó, a testfelület végigtapogatásával járó – jogszabállyal alá nem támasztott - ruházatátvizsgálási gyakorlat felülvizsgálata! A jövő évben Budapest Európa-bajnoki mérkőzéseket rendez. Mutassa meg Magyarország Európának a beléptetés biztonságos, ám kulturált formáját! Az MLSZ a Népszava érdeklődésére úgy reagált, hogy fémdetektoros ellenőrzéssel nem lehet megtalálni a legkülönbözőbb módon elrejtett pirotechnikai eszközöket, ezek használatát viszont rendkívüli szigorral szankcionálja a FIFA és az UEFA. A repülőtereken alkalmazott beléptető kapus ellenőrzés rendkívüli módon lelassítaná a nézők beengedését, ami komoly feszültségeket okozhat. Az MLSZ hangsúlyozta, nehéz jó megoldást találni, amikor ferencvárosi drukkerek megkéselték társukat, azért bírálták a biztonságiakat, mert nem vizsgálták át elég alaposan a lelátóra beengedett szurkolókat.