"Közös lista kell 2022-ben" - interjú Molnár Zsolttal

Publikálás dátuma
2019.10.16. 07:25

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A kisebb településeken is megkapaszkodhat az ellenzék, ha a helyi szavazók és vállalkozók függését enyhíteni tudják a környező nagyvárosokon keresztül - állítja Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke.
Van olyan kerület, ahol különösen fájó a vereség? A sok siker mellett természetesen van ilyen, különösen Csepel. Úgy érzem, hogy ott többet is kihozhattunk volna magunkból és a helyzetből. Ezzel együtt köszönettel tartozunk Erdősi Éva polgármesterjelöltünknek, aki már egy nehéz helyzetben vállalta a jelöltséget. Fővárosi szinten mindenesetre még jobb lehet az ellenzék pozíciója: helytálló az, hogy két függetlenként megválasztott polgármester, a XX. kerületi Szabados Ákos és a soroksári Bese Ferenc beülhet valamelyik ellenzéki frakcióba? Az mindenképpen helytálló, hogy várhatóan visszaállítjuk a frakciók működését, amit Tarlós István és a Fidesz vállvetve megszüntetett, hogy nehezítse az ellenzék helyzetét. Ami a személyi kérdéseket illeti, bízom benne, hogy Szabados Ákos, aki két évtizeden át képviselte a baloldalt és most is egy baloldali többségű közgyűléssel dolgozik együtt Pesterzsébeten, átgondolja, hogy továbbra is elfogadja-e a kormánypárt támogatását. Azon meglepődnék, de természetesen örülnék annak, ha a Soroksáron Fidesz-támogatással induló Bese Ferenc végül Karácsony Gergely támogatói között kötne ki.
Ha Szabados Ákos átül az ellenzékhez, akkor a közelmúltat el lehet törölni? Nem lehet meg nem történtté tenni, hogy a Fidesz támogatásával indult, de Budapest érdeke előbbre való a személyes konfliktusoknál. Egyébként lát arra esélyt, hogy a Fidesz politikusai adott ügyekben együttműködjenek a közgyűlésben? Nem szorulunk a fideszes polgármesterek szavazataira, de Budapest érdekében nyitottak vagyunk észszerű kompromisszumokra egyes ügyekben. Viszont nem hiszem, hogy a Fidesz várospolitikusai maguk dönthetnének arról, milyen viszonyban legyenek Budapest új, demokratikus vezetésével. Valószínűbb, hogy majd a pártközpont dönt ebben a kérdésben.
Orbán Viktor úgy fogalmazott: az ország és a főváros érdekében most készen állnak az együttműködésre. A jövő majd értelmezi a miniszterelnök szavait. Azt viszont biztos, hogy Orbán Viktor is megtanulta, hogy aki büntetni akarja Budapestet, az hosszú távon veszít. Bízom benne, hogy a kormány nem követ el politikai hibát, és nem él vissza a hatalmával, nem nehezíti meg a főváros életét. Karácsony Gergely azt mondta, minden őt támogató párt adhat egy főpolgármester-helyettest. Sejti, hogy a szocialistáktól ki lehet ez? A következő hetekben kiderül, de mivel a közvetlen munkatársáról van szó, Karácsony Gergely véleménye a legfontosabb ebben a kérdésben. Az európai parlamenti választások után az MSZP – az eredmények alapján – másodvonalbeli ellenzéki párttá vált. Most ön szerint milyen a demokratikus pártok közötti pozíciója. Mi az EP-választás után sem temettük az MSZP-t, és most sem bízzuk el magunkat – azzal együtt sem, hogy az MSZP által jelölt közös polgármesterjelöltek vannak a legtöbben. De nem sok értelme van az ellenzéken belüli helyezkedésnek, mert az országgyűlési és az EP-voksolás is egyértelművé tette, hogy csak a teljes összefogás hozhat sikert. Együttműködésre vagyunk ítélve, a mostani kampányban pedig mindenki bele is tette minden energiáját ebbe.
Azonban amikor választani kellett, és párlistákra kellett szavazni a megyei közgyűlések tagjainak megválasztásához, a többi ellenzéki párt jobban szerepelt. Nem becsülném le a leginkább szimbolikus szerepű megyei közgyűléseket, és nem vitatom, hogy ez a szavazás nem szocialista sikertörténet. Azonban a választói támogatást az mutatja, hogy miként szavaznak az emberek, amikor valós a tét és például egy település irányításáért folyik a küzdelem. Ezekben az esetekben feltűnően jól szerepeltek az általunk delegált közös jelöltek. 2022-ben is „az egy az egy ellen-elvhez” tartja magát az ellenzék? Nincs más út. A mi politikánk része lett egy hatékony, kompromisszumkész tárgyalási kultúra, aminek része az előválasztás intézménye is. Így lett jelölt Karácsony Gergely vagy Baranyi Kriszta is, majd mindketten megnyerték a maguk választását. És most szólok, a 2022-es győzelemhez is kevés lesz az egy egy elleni küzdelem, közös listára, jelöltekre és közös programra van szükség.
Az országgyűlési választás sikeréhez azonban a nagyvárosok megnyerése kevés. Hogy építkeznek a falvakban, amikor már a 20 ezer fő alatti településeken is alig van jelen az ellenzék? Tény: ahhoz, hogy a 106 választókerület jelentős részét megszerezzük, a szabadság erőinek intenzív jelenlétre van szükség a kisebb településeken is. Például úgy, hogy az uniós forrásokra közvetlenül pályázó nagyvárosok bevonják a projektekbe a környező településeket. Így megtörhető a kisebb települések vállalkozóinak, intézményeinek, közmunkásainak fideszes függése. A következő kampány előtt lesz még egy békeév. Mi a legfontosabb céljuk ebben az időszakban? Az immár szabad városokban meg kell mutatnunk, hogy miért jobb az a kormányzás, amit mi kínálunk, és hogy milyen országban élhetnénk.
Szerző
Témák
interjú

Nyolc hónapos negatív spirálban Orbán

Publikálás dátuma
2019.10.16. 06:40

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A Fideszben sokan úgy látják, hogy rosszul kezelte a Borkai-ügyet a Fidesz vezetése – ráadásul az év eleje óta nem ez az első nagy tévedés, több stratégiai hibát is elkövetett a miniszterelnök és a kormánypárt „agytrösztje”. Mindezek ellenére sem látszik, hogy lenne a Fideszen belül valós visszajelzés Orbán Viktor felé.
A Fidesz vezetése már az év elején elkövetett egy nagy hibát, amikor az EP-választás előtt „kormányzati tájékoztató kampánynak” álcázva az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert gyalázó plakátokkal szórta tele az országot. Heves reakció volt a válasz, fogyni kezdett a levegő a Fidesz körül, amely végül nem kerülhette el, hogy felfüggesszék tagságát az Európai Néppártban. Később kiderül, hogy Orbán Viktor várakozásai totális csődöt mondtak az európai politika alakulását illetően, nagyot tévedett, amikor a bevándorlásellenes erők áttörését jósolta az EP-választáson. Kudarcosnak bizonyult eddig Orbán választása az uniós biztosi posztra: Trócsányi Lászlót az EP jogi bizottsága elkaszálta és kétséges a másodjára jelölt Várhelyi Olivér helyzete is. Ezzel párhuzamosan a Fidesz kénytelen volt visszavonni Hidvéghi Balázs jelölését az EP Állampolgári Bizottsága alelnöki tisztéről, mert egyértelművé vált, hogy nem fogják megválasztani. Egy ilyen tavasz és nyár után fordult rá a kormánypárt a helyhatósági választásokra. Sokáig úgy tűnt, hogy bár Karácsony Gergely megszoríthatja Tarlós Istvánt és sok helyen sikerült megvalósítani az ellenzéki összefogást, alapvetően nem változik a helyzet az öt évvel ezelőttihez képest: a főpolgármester megőrzi székét és marad az erős Fidesz-dominancia. Nem ez történt, Karácsony egyre csak erősödött, ráadásul a kampányfinisbe berobbant a Borkai-botrány, amire a Fidesznek szokatlan módon nem volt válasza. Ráadásul azok a videók sem hatottak, amelyekkel ismeretlenek az ellenzéki jelölteket próbálták lejáratni. A párt egyik kommunikációs szakembere azt mondta lapunknak: – Ezek szinte semmilyen hatást nem értek el. A kispesti fehér poros videó és a budaörsi Wittinghoff Tamásról készült szexfelvétel meglepetésünkre úgy pattant le az ellenzéki szavazókról, mintha nem is lett volna.
Közben a Borkai-botrány egyre csak dagadt, a Fidesz vezetésének – pontosabban Orbán Viktornak – nem volt ötlete a kármentésre. Borkait nem léptették le, ráadásul emlékezetes kommunikációs káosszal tetézték a bajt két nappal a választás előtt: Borkai rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett majd lefújta azt, a kormánylap Magyar Nemzet előbb lemondásra szólította fel a győri politikust, aztán eltüntette az erről szóló cikket. Forrásaink szerint a sorozatos hibák hátterében az áll: már régóta nincs senki a Fideszben, aki szólni merne Orbánnak, ha olyan lépésre készül, aminek negatívak lehetnek a következményei. Legfeljebb utólag van egy-két „kibeszélő show”, ahol egy-két „bátrabb” politikus, képviselő megfogalmazhat kritikát, persze itt sem a pártelnök felé, hanem más bűnbakot találva – mondta forrásunk, jelezve, hogy most éppen a kormányközei közvélemény-kutatóké lett ez a szerep. Ilyen „kibeszélő show” lehet a jövő heti parlamenti szezonkezdet előtt a Fidesz kihelyezett frakcióülése.
Frissítve: 2019.10.16. 10:38

Dühösek a pártközpontra a vidéki fideszesek

Publikálás dátuma
2019.10.16. 06:00

Fotó: Facebook/Orbán viktor
Sejtették ők, hogy ez a választás más lesz, mint az eddigiek, de csak a nyugtatgatást kapták fentről, segítséget nem.
Amikor kirobbant a Borkai-botrány, összeültünk, s megbeszéltük, hogy lépni kellene valamit, nehogy ránk is boruljon a szarból, de Pestről az a válasz jött, nem kell foglalkozni vele, ez a győriek ügye, nekünk nem árthat semmit. Erre tessék, vasárnap egy olyan választókerületben veszítettem simán, melyet korábban kétszer meggyőző fölénnyel hoztam – ezt állította egy vesztes dunántúli fideszes képviselő. A megkérdezett vidéki kormánypárti politikusok közül többen is azt mondták lapunknak, hogy a körzetüket járva észlelték, hogy ez a választás más lesz, mint a korábbiak 2006 ősze óta, de ilyen változásra nem számítottak. – Az eddig bevált, bevett sémák szerint dolgoztunk, de a korábbiakhoz képest feleannyi aktivistával, ugyanis sokan elszivárogtak az elmúlt években – jegyezte meg egyik forrásunk. – Pedig korábban mindig figyelt az aktivistákra a központ, a munkájukért nemcsak egy közös vacsorát kaptak, mint tavaly a parlamenti voksolás után, hanem volt egyendzseki, esernyő, bulik, a csapatok vezetőit pedig meghívták az eredményváróra. Ahová legutóbb már csak a helyi fontos emberek mehettek, akik pedig végigdolgozták a kampányt, kaptak egy köszönőlevelet. A magam részéről nem is csodálom, hogy elkeseredtek vagy megsértődtek. – Budapestről folyamatosan azzal jöttek, hogy az ellenzéki összefogást nem úgy kell számolni, hogy összeadjuk a benne szereplők támogatottságát, mert a felmérések szerint a jobbikosok nagy része nem fog a bakoldaliakra szavazni, hanem otthon marad – magyarázta egy fideszes politikus, aki az elmúlt öt évben egy dunántúli város frakcióvezetőjeként ült a testületben, ahová most be sem jutott. – A Facebook-bejegyzések alapján viszont mi nem ezt tapasztaltuk, és a kampányban is látszott, sokkal jobban érdeklődnek az emberek a választás iránt, mint korábban. – Öt éve közel négyszázzal kevesebben szavaztak rám, akkor majdnem húsz százalékkal nyertem, most csaknem ugyanennyivel kikaptam – állította egy Fidesz-KDNP színeiben 13 évig városi képviselő forrásunk. – Három felmérés volt helyben augusztus közepétől a múlt hétig, s mindegyiken úgy 15 százalékkal alacsonyabb részvételi hajlandóságot mértek, mint a vasárnapi eredmény. Egy másik városi fideszes arról beszélt, hogy a Borkai-ügy után sok szimpatizáns megkereste őket, s bár próbálták megnyugtatni őket, többen láthatóan elbizonytalanodtak. – Szerintem nagyon rosszul kommunikálták a történteket a központban, az elhallgatás csak olaj volt a tűzre, hiszen így az emberek csak az ellenzéki portálokról kaptak tájékoztatást – vélekedett. – Meg is lett az eredménye, a 12 helyből eddig nyolc volt a mienk, most négy. – Rutinból ment a kampány, pedig tudtuk, nálunk kiélezett lesz a verseny, hiszen legutóbb is meleg volt a pite – így egy kormánypárti városi képviselő, aki két ciklus után volt kénytelen elköszönni a testülettől. – Már a kezdet is nehéz volt, mert arról a két emberről, akit Pesten kiválasztottak polgármester-jelöltnek, hamar kiderült, hogy megosztják szavazóinkat. A kampányra is kevesebb pénz jutott végül, mint ígérték, és igazából országos húzónév sem jött el hozzánk, csak olyanok, akikről az átlagszavazó talán nem is hallott. Mari néninek semmit sem mond egy államtitkár neve. Látszott, hogy elsősorban Budapestre fókuszálnak, Tarlóst kellett nyomni, úgy tűnt, el sem tudják képzelni, hogy vidéken ki lehet kapni… – Elpuhultunk. Elkényelmesedtünk. Elgőgösödtünk. Mondjam még? – így summázta egy jobboldali értelmiségi Egerben pártja és polgármestere vereségét. A kampányt közelebbről figyelő férfi szerint senki nem jelezte, hogy nagy a baj, de ha leültek volna gondolkodni egy kicsit, akkor maguktól is kitalálhatták volna: kevés lesz ugyanaz a mozgósítás, mint öt évvel ezelőtt, hisz a túloldalon nem szétaprózott, hanem összefogott ellenzék állt, ütőképes aktivista csapattal.