Recep Tayyip Erdogan;szíriai kurdok;török hadsereg;

Hiába kéri a fél világ, Erdogan nem állítja le a vérontást

A török elnök nem hajlandó tűzszünetről tárgyalni a kurdokkal, és nem tart a szankcióktól sem.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Törökország az amerikai elnök figyelmeztetése ellenére sem fog soha tűzszünetet kötni Északkelet-Szíriában, ahol a török hadsereg a múlt héten hadműveletet indított Washington szoros helyi szövetségese, az Ankara által terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen – írja az MTI.

Erdogan kedden késő este beszélt erről újságíróknak, hazatérőben a Türk Tanács bakui csúcstalálkozójáról – itt találkozott Orbán Viktorral is, akinek megköszönte, hogy uniós szabotázsával kiállt a törökök mellett.

Az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint Erdogan kiemelte: Donald Trump amerikai elnök felajánlotta az amerikai közvetítő szerepet Törökország és a kurd fegyveresek között, de ő leszögezte, hogy nem ülnek tárgyalóasztalhoz egy terrorszervezettel.Arra reagálva, hogy Washington hétfőn szankciókat vezetett be két török minisztérium és három tárcavezető ellen az offenzíva miatt, valamint Trump "pótlólagos, erőteljes" büntetőintézkedéseket is kilátásba helyezett, Erdogan azt mondta: Ankara "nem aggódik semmilyen szankció miatt". A török államfő leszögezte, hogy a beavatkozás addig tart, amíg el nem érik a célkitűzéseket. Közben a lehető legnagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a civileknek ne essen bántódásuk.

Ehhez képest már több tucat civil áldozata lehet a török offenzívának, közöttük gyerekek is.

A szír katonák és a kurdok együtt harcolnak

Az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzs város térségével kapcsolatban Erdogan rámutatott: nem gond, ha a szíriai kormányerők bevonulnak, mert az a saját földjük, csak a YPG ne maradjon ott. "Az ottani klánok hívnak minket, hogy mentsük meg őket, mert Manbídzs csaknem teljesen, 85-90 százalékban az araboké, nem a kurdoké" - fogalmazott.

A szíriai kurdok vasárnap állapodtak meg Damaszkusszal arról, hogy a szíriai kormányerők segítséget nyújtanak nekik a török offenzíva megállításához. Az egyezménnyel összhangban a szíriai katonák bevonultak Manbídzsba, és a kurd fegyveresekkel együtt ellenőrzik a körzetet. A török védelmi minisztérium kedden arról számolt be, hogy támadás érte a török katonákat Manbídzsnál, két katona meghalt, hét pedig megsebesült. Erdogan az interjúban azt mondta, hogy a szíriai rezsim tüzérsége adott le lövést.

Putyin meghívót küld, de még nem lép közbe

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága kedden késő este azt közölte, hogy Erdogan beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Erdogan megerősítette, hogy a török hadművelet hozzájárul a terrorizmus elleni harchoz, Szíria területi épségének megőrzéséhez, valamint a válság politikai rendezéséhez. A moszkvai Kreml pedig arról számolt be, hogy Putyin meghívta Erdogant Oroszországba.

A Béke Forrásánál százak halnak meg

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevá radikális arab milícia múlt szerdán indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az YPG, továbbá az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Eközben civilek tucatjait ölték meg, közöttük szír keresztényeket is, egy kurd politikusnőt pedig autójából rángattak ki, és az út szélén kivégeztek az SNA fegyveresei.

Az MTI megfogalmazása szerint „Törökország vállalta, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó IÁ-tagok felügyeletét azon a területen, amelyet majd az ellenőrzése alá von”

a valóságban ez azt jelenti, hogy a török előrenyomulás hatására már 250 ezer civil menekült el a térségből - közöttük egyes becslések szerinz 70 ezer gyermek - és a dzsihadisták, illetve családtagjaik százai szabadulhattak ki a kurdok által elhagyott táborokból.

Mindez élesen ellentmond annak a sokszor hangoztatott török állításnak, hogy az Erdogan-kormány így alakít ki biztonságos övezetet a hazájukba visszatérő menekülteknek, hiszen a harcok csak újabb menekültválságot idéznek elő.

A török katonai beavatkozás azután vette kezdetét, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.

Nem küldenek több tankot Ankarának

Eközben sorra állnak le a török hadseregnek címzett fegyverszállítmányok: Németország, Nagy-Britannia és Franciaország után Kanada is felfüggesztette ideiglenesen fegyverexportját. A kanadai kormány ezt azzal indokolta, hogy Törökország egyoldalú lépése aláássa a térség amúgy is törékeny stabilitását, súlyosbítja a humanitárius helyzetet, és kárt okoz a NATO– amelynek Törökország is a tagja – elért sikereinek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni harcban