Előfizetés

Nem tárgyal a török elnök

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.10.16. 15:49

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A nemzetközi nyomás ellenére kizárta a tűzszünet lehetőségét a szíriai kurdokkal Recep Tayyip Erdogan, mondván „terroristákkal nem ül tárgyalóasztalhoz”.
Csütörtökön Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter mégis Törökországba látogat, hogy megpróbálja meggyőzni a török elnököt. Washingtoni kormányzati források szerint újabb szankciós fenyegetésekkel a tarsolyukban utaznak Ankarába, ez azonban kétélű fegyvernek bizonyulhat. Egyrészt a szankciók miatt a török gazdaság esetleges gyengülése nyilvánvalóan hatással lehet a törökországi menekültek életére, ellátására is, másrészt egy NATO-tag gyengülése egyben mindig stratégiai kockázatokat jelent. Erdogan úgy nyilatkozott, hogy a szankciók és az uniós fegyverembargó miatt sem aggódik, hiszen ha akarják, a szükséges fegyvereket megvásárolják máshonnan, vagy legyártják ők maguk. A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) statisztikái szerint azért ennél érzékenyebben érinti a török hadsereget a döntés: öt legnagyobb fegyverszállítója közül három – Németország, Olaszország és Spanyolország – az európai országok közül került ki 2008 és 2018 között. Jellemző a törökországi hangulatra, hogy még a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt vezetője is csak amiatt kritizálta a kormányt, amiért nem válaszolt elég keményen Donald Trump amerikai elnök bírálataira. A diplomáciai csatározások közepette a harcmezőn is tovább szólnak a fegyverek, a Béke Forrása fedőnevű hadművelet lassan, de biztosan halad. Az ENSZ statisztikái szerint az offenzíva miatt több mint 160 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására, ráadásul problémát jelenthet, hogy saját biztonsága érdekében több segélyszervezet is kivonult a térségből. Közben Magyarországon „Budapest blokádja Erdogan látogatása ellen” címmel szerveznek a kurdok melletti szimpátiatüntetést november hetedikére, a török elnök vizitjének időpontjára. Az eseményre eddig majdnem ötezren jelentkeztek a közösségi médiában.

A hongkongi tüntetőket jelölték a jövőévi Nobel-békedíjra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.16. 14:21

Fotó: ISAAC LAWRENCE / AFP

Tíz éven át egy pincében várta a világvégét a holland család – Őrizetbe vett egy osztrák férfit a rendőrség

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.16. 13:02

Fotó: Wilbert Bijzitter / AFP/ANP
Még folyamatban van az 58 éves asztalos kihallgatása.
Egy osztrák férfit vett őrizetbe és hallgat ki a holland rendőrség annak a családnak az ügyében, amely mintegy tíz évig élt egy pincében a világtól elzárva. A rendőrség az ország északi részén fekvő Ruinerwold egy eldugott családi gazdaságának pincéjében bukkant rá a családra. A holland sajtó szerint a világ végét várták a pincében. A holland rendőrség szerdán közölte, hogy az őrizetükben lévő férfi nem a család tagja, ő bérelte a farmot, ahol a családot – öt testvért beteg édesapjukkal – megtalálták. Arról nem szólt a tájékoztatás, hogy gyanúsítják-e bármivel az őrizetben lévő 58 éves férfit.
„A férfi még őrizetben van, kihallgatása folyik. Sok dolog még nem világos, vizsgáljuk, mi is történt pontosan”

– mondta Grietje Hartstra szóvivő.

Helyi sajtó értesülések szerint egy közeli fogadó tulajdonosa hétfőn riasztotta a rendőrséget, amikor egy rémült fiatal férfivel találkozott, aki elmondta neki, hogy már kilenc éve nem volt kinn a pincéből.
„Közölte, hogy megszökött és segítségre van szüksége”

– mondta a fogadós.

A rendőrség a farmon hat embert talált, akiket gondozásba vett. A farmon lévő ház egy elzárható helyiségében találtak rájuk, még az sem világos, hogy akaratuk ellenére tartották-e bezárva őket – tette hozzá a szóvivő. A gyermekek édesanyja valószínűleg meghalt még azelőtt, hogy a család 2010-ben a farmra költözött volna – közölte Roger de Groot, a település polgármestere. Az Algemeen Dagblad holland napilap szerint az őrizetbe vett férfi egy osztrák asztalos. A bécsi külügyminisztérium illetékese kedd este megerősítette a holland sajtóértesüléseket és közölte, hogy egy Bécsben született férfiről van szó. A helyieket sokkolták a történtek. Újságíróknak elmondták, hogy a farmon mindig csak egy férfit láttak, nem is tudták, hogy van családja. A farm a településtől mintegy 200 méterre, egy fás terület mögött fekszik. A sajtójelentések szerint egy nagy veteményes kert található rajta és kecskék is legelnek ott, ami lehetővé tehette a család önellátását éveken keresztül.