Előfizetés

Orbán és Putyin együtt fogadja Budapesten a közel-keleti keresztény egyházak vezetőit

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.16. 17:26

Fotó: Orbán Viktor / Facebook
Az orosz elnök október 30-án jön Magyarországra, a keresztényüldözés mellett a sportról is fognak beszélgetni, és fontos megállapodásokat fognak aláírni.
Szijjártó Péter külügyminiszter az MTI-nek számolt be Putyin orosz elnök október 30-iki budapesti látogatásának okairól és az Orbán Viktorral való megbeszélésének témáiról. A látogatás okaként a magyar miniszterelnök tekintélyét jelölte meg Szijjártó. „Orbán Viktor olyan közép-európai vezetővé vált a világban, akit érdemes meghallgatni, akire érdemes odafigyelni, akivel érdemes találkozni a legnagyobb országok vezetőinek is” – mondta. „Látszik, hogy a legbefolyásosabb országok vezetői sorra találkoznak a magyar miniszterelnökkel, meghívják őt, vagy Budapestre látogatnak. Ennek a történetnek a következő fejezte íródik majd október 30-án Budapesten” – tette hozzá. A külügyminiszter szerint a találkozó alkalmával fontos megállapodásokat fognak aláírni a gazdaság, a szociális biztonság és a sport területén folytatandó együttműködésről.    Rámutatott, hogy a két ország komoly előrelépést tudott elérni a gazdasági együttműködésben a szankciók által nem érintett területeken. Szijjártó Péter szerint az Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések 8 milliárd dollárnyi exportlehetőséget vettek el a magyar gazdaságtól. Fontosnak nevezte, hogy a magyar kormány ennek ellensúlyozására támogatta magyar élelmiszer-, gyógyszer - és egészségipari vállalatok beruházások révén történő piacra jutását Oroszországban. A miniszter közölte: megállapodott a Gazprom gázipari óriásvállalat vezérigazgatójával, hogy az orosz vállalat áprilistól elkezdi szállítani Magyarországra a jövő téli fogyasztás kielégítéséhez szükséges földgázt „Jelenleg tárgyalunk a mennyiség három milliárd köbméterre történő emeléséről” – hangoztatta. Mérföldkőnek nevezte a Roszatommal folytatandó együttműködést a paksi építkezés tekintetében; nemrégiben elfogadták az atomerőmű alapvető terveit. A miniszter elmondta, hogy az előkészítés következő fázisához szükséges kapacitásokat a Roszatom már Magyarországra telepítette, így az építkezés előkészítése ütemesen halad. A külügyminiszter elárulta, hogy a sport, a szociális biztonság és a gazdaság mellett a magyar-orosz csúcson fontos szerepet kap a közel-keleti keresztény közösség védelme és az azért való jövőbeni közös fellépés lehetősége. Majd bejelentette, hogy
az orosz elnöki látogatás idejére meghívást kapnak a legnagyobb közel-keleti keresztény egyházak vezetői is Budapestre, akik első kézből adhatnak majd tájékoztatást a két vezetőnek helyzetükről.

Életmódváltást szorgalmaz Ferenc pápa

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.16. 16:49

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
A katolikus egyházfő szerint ezzel fel lehet oldani azt az ellentmondást, hogy a világ egy részén éheznek az emberek, máshol viszont elhíznak.
Életmód- és étrendváltást szorgalmaz az élelmezési világnap alkalmából szerdán közzétett üzenetében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő úgy vélte, hogy eltorzult az étel és a táplálkozás közötti kapcsolat, amiért a világgazdaság minden áron profitra törekvő mentalitását teszi felelőssé. A pápa arra a megállapításra jutott, hogy míg korábban az elhízás a módosabb országokat sújtó probléma volt, egyre nagyobb károkat okoz a szegényebb államokban is, ami miatt több a cukorbeteg, többen küzdenek szívproblémákkal és egyre többen szenvednek táplálkozási zavaroktól, amilyen például az anorexia és a bulimia.
„A táplálkozási zavarokkal csak úgy vehetjük fel a harcot, ha olyan életmódot folytatunk, amelyben hálát adunk azokért az ajándékokért, amelyekben részünk van, és ha magunkévá tesszük az önmegtartóztatás, az önkorlátozás, az önmérséklet, a magunktól elvonás, az önuralom és a szolidaritás szellemiségét” – írta üzenetében Ferenc pápa.