Lezsák Sándor;közpénzek;egyházak támogatása;

Lezsák-főiskola, sarutlan szerzetesrend: tízmilliárdokat szórtak szét Orbánék

Csak úgy pörögnek az egyházi, idegenforgalmi és sportcélú támogatások, több nagy beruházásról is döntött a kormány.

Mintegy 80 milliárd forintot (milliárd forint szétosztásáról szólnak a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározatok: az Orbán-kabinet sportrendezvényre, templomfelújításra és Lakitelki Népfőiskola területén zajló hotelberuházásra sem sajnálta a pénzt.

A  Sarutlan Kármelita Rendtartományhoz tartozó Karmelhegyi Boldogasszony templom és rendház felújítására, valamint a Marton Marcell Emlékház felépítésére 2019-2020 között például több tételben 2,4 milliárd forintot szánnak. A sarutlan rend neve más beruházás kapcsán is ismerős lehet, a magyarszéki sarutlan nővérek már korábban is 400 millió forintos támogatást kaptak a 444.hu szerint a Pécs-környéki Bánusz-tanya épületének megvásárlásához, a fogadót pedig lelkigyakorlatos központtá alakíthatták át. 

Az egyik  legnagyobb és kirívóbb tétel az amúgy is zsíros állami támogatásokkal fejlesztett Lakitelki Népfőiskola felturbózása lesz: a következő három évben összesen 18 milliárd forintból oldják meg fideszes Lezsák Sándor-féle népfőiskola felújítását. de a komplexum területén egy Hungarikum Ligetet és egy hasonló nevű hotelt is építenek majd. (Korábban a népfőiskola kapcsán 24 milliárdos tételről írtunk, a kormányzati kiadásokat pedig 48 milliárdig számoltuk -  a tévedésért a szerző elnézést kér.)

Egy kormányhatározat közel 18 milliárdot különített el az új fejlesztéspolitikai adatbázis és információs adatbázis, vagyis a FAIR kiépítésére, de ezt az összeget egészen 2024-ig, több részletben utalja át az állam. 

Persze a sportrendezvényeket sem kerülte el a közpénzeső, a magyar-szlovák társrendezésű 2022. évi férfi kézilabda Európa-bajnokságra jövőre és 2021-ben összesen 3,16 milliárd forintot szán a kormány – a programot több helyszínen, várhatóan Budapesten, Veszprémben, Szegeden és Debrecenben rendezik meg.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra a fentiekhez képest viszonylag szerint, 140 milliós forrást ítélt meg az Orbán-kabinet.

A 2021. évi Európai Unió Természettudományos Diákolimpiát és a 2022. évi Európai Lány Matematikai Diákolimpiát pedig mind közül a legszerényebb összeggel, 123 millió forinttal támogatta a kormány.

Mint a hvg.hu hozzáteszi,  előadóművészeti szervezetek (azaz a színházak) kerete személyi juttatásokra egy milliárddal, „egyéb működési célú kiadásokra” 1,8 milliárddal, „egyéb felhalmozási célú kiadásokra” 4 milliárddal nő. Emellett kétmilliárddal emelik a nagycsaládosok személygépkocsi-beszerzési támogatását.

A Budapest XVII. kerületi Rákosmenti multifunkcionális csarnok felépítésére az eredetileg kiutalt 6,5 milliárdhoz most 4,8 milliárd forintot tettek hozzá.

A Budapesti Operettszínház „szakmai feladatainak ellátása, új művészeti koncepciójának megvalósítása és zavartalan működése érdekében” egymilliárd pluszt kap, 2021-től pedig évi 680 milliót.

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház komplex fejlesztésére idén négy, jövőre hét, 2021-ben ötmilliárd forint többlet jut, aminek része egy új onkológiai központ létrehozása.

Mindez csak továbbra is csak egy része a Magyar Közlöny egyetlen, szerda esti számában megjelent költségvetési átcsoportosításoknak, ami jelzi, hogy a kormány szinte szabadon alakíthatja át az országgyűlés által elfogadott költségvetési törvényt.