Fedél Nélkül;Népszabadság;

2019-10-17 14:16:27

Ismét utcán a „népszabis” Fedél Nélkül

Újra, most negyedszer, „népszabis” formában jelent meg ma a Fedél Nélkül, a 2016-ban megszüntetett Népszabadság szerzőinek és fotósainak cikkeivel, képeivel.

A hajléktalanok lapja először a napilap megszűnése után „fogadta be” a szerkesztőséget egy szám erejéig, azóta ebből hagyomány lett. Az évenkénti különkiadások extra költségeit a Népszabadság volt munkatársai állják, a bevétel pedig az otthontalanoké.

A most megjelent lapban egy összeállítás készült még az önkormányzati választások előtt „ha én lennék a főnök a városban” címmel. Gerendai Károly üzletember, a Sziget Fesztivál alapítója például így fogalmazott: Budapest tényleg egyre menőbb helynek számít az egész világon, amit imádnak a turisták és az itt élő külföldiek. De a benne élő magyarok közül sokan nem örülnek ennek, csak panaszkodnak miatta. Nem mondom, valóban akadnak orvosolandó problémák sok turista miatt, de szerintem sokkal több előnyünk származik belőlük. (...) Bár tudom, ezzel a kijelentésemmel sokaknál nem leszek népszerű, "ha én lennék a főnök", megpróbálnám fölszámolni azt az áldatlan helyzetet, hogy 23 város működik a fővároson belül, ezért a közös érdek néha az egyéni érdekek mögé szorul a teendők sorában.

Alföldi Róbert színész-rendező pedig azt mondta: „Csak szakembereket választanék magam mellé. Így mindenki azzal foglalkozna, amihez ért.”

Szemere Katalin újságíró, a Népszabadság volt munkatársa, az újraindított Presszó című sorozat szerkesztője azt válaszolta a kérdésre, hogy „Jóval nagyobb teret adnék a graffitiseknek. A védett és frissen felújított épületeket ugyanakkor lekenetném olyan folyadékkal, amelyen nem tapad meg a falfirka. (…) Erőteljesen támogatnám a független kulturális projekteket – az értéket közvetítő beszélgetős műsorokat is.”

Kérdés, hogy Karácsony Gergely új főpolgármester mit fogad majd meg a tanácsokból, de az eddigi nyilatkozatai alapján legalábbis úgy tűnik, néhány nem áll messze tőle.

A lap szerzői között találjuk Tamás Ervint, Doros Juditot, Fekete Gy. Attilát, N. Kósa Juditot, Dési Andrást, Horváth Gábort, Péterfy Gergelyt, Hargitai Miklóst, Kácsor Zsoltot, Pető Pétert, Verebélyi Bélát és Zilahy Tamást. A kiadványban hajléktalan költők verseit is olvashatják és emellett interjút Gellért Andrással és Hajdu Steve-vel.