Előfizetés

Sztoicskov kizárná az összes bolgár csapatot a rasszista botrány miatt

Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.17. 16:35

Fotó: ISAAC ORTIZ / MEXSPORT
Öt évre kizárná a nemzetközi porondról a bolgár labdarúgó-válogatottat és a klubcsapatokat Hriszto Sztoicskov. Az 53 éves korábbi 83-szoros válogatott világklasszis támadó - aki évekig erősítette az FC Barcelona csapatát - egy televíziós műsorban könnyeivel küszködve mondta el véleményét a hétfőn rendezett Bulgária-Anglia (0-6) Európa-bajnoki selejtezőn kitört rasszista botrányról. Az első félidő után az angolok nem akarták folytatni a mérkőzést, mert a hazai drukkerek huhogással kísérték a színes bőrű játékosok labdaérintéseit, a játékvezető kétszer szakította félbe a találkozót a drukkerek viselkedése miatt.
A találkozó másnapján a bolgár kormány lemondásra szólította fel Boriszlav Mihajlovot, a labdarúgó-szövetség elnökét. A sportvezetőnek nem maradt más választása, ugyanis a kormány a központi támogatások felfüggesztését helyezte kilátásba arra az időre, amíg Mihajlov nem távozik. Az UEFA fegyelmi eljárást indított a bolgárok ellen, Bulgáriában attól tartanak, hogy kizárják a válogatottat a selejtezőből. 
Magyarországon a kormány pozsonyi bürokraták hisztijének nevezte a kinti magyar nagykövet behívatását azt követően, hogy a budapesti Szlovákia elleni Európa-bajnoki selejtezőn a hazai drukkerek kifütyülték a vendégek himnuszát, a mérkőzés közben pedig különböző rigmusokkal provokálták az ellenfél játékosait és szurkolóit. 
Az MLSZ elnökét senki sem szólította fel lemondásra és sem a kormány, sem a futballszövetség vezetői közül nem kért senki sem elnézést a vállalhatatlan lelátói megnyilvánulásokért. Az UEFA azzal büntette meg az MLSZ-t, hogy zárt kapuk mögött kellett megrendezni az Azerbajdzsán elleni találkozót. A magyar szövetség gyermekeket engedett be a lelátóra.

Eb-selejtezők – Már itt van a célegyenes

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.10.17. 13:00

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Hat válogatott már biztosította helyét a labdarúgó Európa-bajnokságon, a többieknek a novemberi záró két fordulóban kell megtenniük ugyanezt.
Belgium, Lengyelország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország és Ukrajna nyugodtan várhatja a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat hajráját, ezek az együttesek a hátralévő két forduló eredményeitől függetlenül ott lesznek a jövő évi kontinenstorna mezőnyében. 
Két csoport van, ahol háromnál több labdarúgó-válogatott van még versenyben egymással a továbbjutásért az Európa-bajnoki selejtezőcsoportból. Az egyik az E, itt szerepelnek a magyarok is, és megjósolhatatlan a horvát, magyar, szlovák, walesi négyesből melyik két csapat örülhet a sorozat végén. Látszólag ugyanilyen kusza a helyzet a G jelű hatosban, ahol a már biztos Eb-résztvevő lengyelek mögött elvileg még négyen – Ausztria, Észak-Macedónia, Szlovénia és Izrael – versenyeznek az Eb-részvételért, azonban az osztrákok öt pont előnnyel vezetnek a többiek előtt, ezért elsősorban nyugati szomszédainkon múlik, hogy adnak-e esélyt a többieknek a felzárkózásra. 
Az Eb-címvédő Portugália csupán egy ponttal előzi meg Szerbiát a továbbjutást érő második hely megszerzéséért (ebben a csoportban Ukrajna már Eb-résztvevő) zajló versenyben, viszont kedvezőbb a sorsolása, mert csoportjuk két leggyengébb alakulata, Luxemburg és Litvánia ellen kell még pályára lépnie. A holland-német-észak-ír hármas versenyben utóbbiak helyzete tűnik a legnehezebbnek, mert egyrészt három pont hátrányuk van az előttük állók mögött, másrészt két közvetlen riválisukkal találkoznak majd novemberben. 
Sokkal kedvezőbbek a kilátásai a jelenleg szintén harmadik svájciaknak, akik egy ponttal maradnak le Írország és Dánia mögött. Viszont ők már csak a grúzokkal és a gibraltáriakkal találkoznak, míg az írek és dánok egymás ellen is játszanak még. 
Mindegyik csoportból az első két-két helyezett lesz ott az Eb-n. Húsz válogatott tehát a selejtezőkből jut el a kontinenstornára. A maradék négy hely a Nemzetek Ligájának rájátszásában talál gazdára. A kvalifikációs sorozatban elbukó válogatottak közül az NL előcsatározásai során legjobban teljesítők léphetnek pályára a rájátszásban. Négy divízióban (A, B, C, D) lesz egy-egy négyes torna, az elődöntők nyertesei jutnak a finálékba. A minitornák legjobbjai szintén ott lesznek az Eb-n.

Csoportállások és menetrend

A csoport: 1. Anglia 15 pont/6 mérkőzés, 2. Csehország 12/6, 3. Koszovó 11/6, 4. Montenegró 3/7, 5. Bulgária 3/7. Hátralévő mérkőzések: November 14.: Anglia-Montenegró, Csehország-Koszovó. November 17.: Koszovó-Anglia, Bulgária-Csehország. B csoport: 1. Ukrajna 19/11 (már Eb-résztvevő), 2. Portugália 11/6, 3. Szerbia 10/6, 4. Luxemburg 4/6, 5. Litvánia 1/6. Hátralévő mérkőzések: November 14.: Szerbia-Luxemburg, Portugália-Litvánia. November 17.: Szerbia-Ukrajna, Luxemburg-Portugália. C csoport: 1. Hollandia 15/6, 2. Németország 15/6, 3. Észak-Írország 12/6, 4. Fehéroroszország 4/7, 5. Észtország 1/7. Hátralévő mérkőzések: November 16.: Észak-Írország - Hollandia, Németország-Fehéroroszország. November 19.: Hollandia-Észtország, Németország - Észak-Írország. D csoport: 1. Írország 12/7, 2. Dánia 12/6, 3. Svájc 11/6, 4. Grúzia 8/7, 5. Gibraltár 0/6. Hátralévő mérkőzések: November 15.: Svájc-Grúzia, Dánia-Gibraltár. November 18.: Írország-Dánia, Gibraltár-Svájc. E csoport: 1. Horvátország 14/7, 2. Magyarország 12/6, 3. Szlovákia 10/6, 4. Wales 8/6, 5. Azerbajdzsán 1/6. Hátralévő mérkőzések: November 16.: Azerbajdzsán-Wales, Horvátország-Szlovákia. November 19.: Wales-Magyarország, Szlovákia-Azerbajdzsán. F csoport: 1. Spanyolország 20/8 (már Eb-résztvevő), 2. Svédország 15/8, 3. Románia 14/8, 4. Norvégia 11/8, 5. Feröer-szigetek 3/8, 6. Málta 3/8. Hátralévő mérkőzések: November 15.: Norvégia - Feröer-szigetek, Spanyolország-Málta, Románia-Svédország. November 18.: Svédország - Feröer-szigetek, Spanyolország-Románia, Norvégia-Málta. G csoport: 1. Lengyelország 19/8 (már Eb-résztvevő), 2. Ausztria 16/8, 3. Észak-Macedónia 11, 4. Szlovénia 11, 5. Izrael 11, 6. Lettország 0. Hátralévő mérkőzések: November 16.: Szlovénia-Lettország, Izrael-Lengyelország, Ausztria - Észak-Macedónia. November 19.: Lengyelország-Szlovénia, Lettország-Ausztria, Észak-Macedónia - Izrael. H csoport: 1. Törökország 19/8, 2. Franciaország 19/8, 3. Izland 15/8, 4. Albánia 12/8, 5. Andorra 3/8, 6. Moldova 3/8. Hátralévő mérkőzések: November 14: Törökország-Izland, Franciaország-Moldova, Albánia-Andorra. November 17.: Moldova-Izland, Andorra-Törökország, Albánia-Franciaország. I csoport: 1. Belgium 24/8 (már Eb-résztvevő), 2. Oroszország 21/8 (már Eb-résztvevő), 3. Ciprus 10/8, 4. Skócia 9/8, 5. Kazahsztán 7/8, 6. San Marino 0/8. Hátralévő mérkőzések: November 16.: Ciprus-Skócia, San Marino-Kazahsztán, Oroszország-Belgium. November 19.: Belgium-Ciprus, San Marino-Oroszország, Skócia-Kazahsztán. J csoport: 1. Olaszország 24/8 (már Eb-résztvevő), 2. Finnország 15/8, 3. Örményország 10/8, 4. Bosznia-Hercegovina 10/8, 5. Görögország 8/8, 6. Liechtenstein 2/8. Hátralévő mérkőzések: November 15.: Finnország-Liechtenstein, Örményország-Görögország, Bosznia-Hercegovina - Olaszország. November 18.: Liechtenstein - Bosznia-Hercegovina, Olaszország-Örményország, Görögország-Finnország.       

Babosék elődöntősek Moszkvában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.16. 16:33

Fotó: www.babostimea.hu
Az első helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős győzött a párosok negyeddöntőjében a moszkvai keménypályás tenisztorna egymillió dollár (300 millió forint) összdíjazású női versenyében.
A vb-címvédő magyar-francia duó a viadal honlapja szerint a Nadja Kicsenok, Raluca Olaru ukrán-román kettőssel csapott össze szerdán, és 35 perc alatt hozta a nyitószettet. Az elején az ukrán-román páros két, míg a Babos-Mladenovic páros egy bréklabdát hárított. Ezután az 1. helyen kiemeltek 4:2-re elhúztak, 30-ra, majd 15-re nyerte el ellenfele adogatását. Közben 15-re el is veszítette saját játékát. Babos és francia társa 5:3 után 30-ra brékelt, ezzel lezárta a nyitó felvonást.
A második felvonás kiegyenlítettebb küzdelmet hozott, Babosék 4:3 után 40-re brékeltek, de utána 30-ra elveszítették az adogatásukat. Kicsenok és Olaru a 12. gémben 30-40-ről, két mérkőzéslabdáról mentette meg saját szerváját. A rövidítésben az ukrán-román páros 3-0-ra is vezetett, majd 6-5-nél szettlabdához jutott. Ezt Babosék hárították, majd még két alkalommal nyert labdamenetet az ellenfél játszmalabdájánál. 8-8 után a magyar-francia kettős megnyerte adogatását, utána pedig fogadóként befejezte a negyeddöntőt – számolt be a magyar teniszező honlapja. A találkozó 1 óra 42 percig tartott.

Eredmény: női páros, negyeddöntő:

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.)-Nadja Kicsenok, Raluca Olaru (ukrán, román) 6:3, 7:6 (10-8)