Előfizetés

Van egy jó hírünk: a hétvégén is marad gyönyörű ősz

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.17. 15:46
Illusztráció
Fotó: DANIEL KARMANN / AFP
Némi köd, felhő és szél teszi csak változatossá a 20-25 fokos nappalokat és 10 fok körüli éjszakákat.
A hétvégén is marad a jó idő: sok napsütésre és 20-25 fokos melegre kell készülni - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki országos, középtávú előrejelzéséből.
Pénteken az ország nagy részén az éjszaka képződött köd délelőtti feloszlását napos, csapadékmentes idő követi. Ugyanakkor főként az Alpokalján és a Kisalföldön néhol tartósan ködös tájak is lehetnek, arrafelé ködszitálás előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 6-12 fok között alakul, ám a derült, szélvédett, hidegre hajlamos vidékeken ennél hidegebb is lehet. Napközben többnyire 19-26 fok között várható, de főleg az Alpokalja, valamint a Kisalföld tartósan ködös tájain ennél jóval alacsonyabb értékek is valószínűek.
Szombatra virradóra is foltokban köd képződik, amely délelőtt feloszlik. Az ország nagyobb részén fátyolfelhős, napos idő várható. Csapadék nem várható. Északnyugaton erős lehet a szél. A minimumhőmérséklet 6-11, a maximumhőmérséklet 19-25 fok között alakul.
Vasárnap is derült vagy gyengén felhős, napos időre lehet számítani, csapadék nélkül. Északnyugaton erős lehet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 8-14, a legmagasabb hőmérséklet 20-25 fok között alakul.

Futóverseny miatt zárják le vasárnap fél Budát

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.17. 14:53

Fotó: natofutas.hu
Az Attila út, az Alagút, a Clark Ádám tér és a Budai alsó rakpart forgalmának korlátozásával szervezett verseny miatt változik az 5-ös, a 16-os, a 16B, a 105-ös busz, valamint a 19-es és a 41-es villamos útvonala is.
A NATO Futás sportrendezvény miatt lezárják a közúti forgalom elől az Attila utat a Vérmező utca és az Alagút között 6:00 órától 15:30-ig. Továbbá az Alagutat és a Clark Ádám teret 10:50-től 14:20-ig, a Budai alsó rakpartot a Margit híd és a Döbrentei tér között 11:50-től 12:50-ig - hívta fel a figyelmet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
A forgalomkorlátozások miatt az 5-ös autóbusz várhatóan 6:00 óra és 15:30 között a Dózsa György tér és a Széll Kálmán tér között a Krisztina körúton közlekedik, ezért nem érinti a Körmöci utca, a Korlát utca, a Mikó utca és az Alagút utca megállót. Az 5-ös busz a Krisztina körúton a Déli pályaudvarnál, a Mikó utcánál és Krisztina téren áll meg, Széll Kálmán tér felé az 56-os villamos megállóiban, Pest felé pedig a villamosmegállók közelében.
A 16-os és a 16B autóbusz várhatóan 10:50 és 14:20 között nem közlekedik, a budai Vár ebben az időszakban közösségi közlekedéssel a Széll Kálmán tér felől, a megszokottnál sűrűbben induló 16A busszal közelíthető meg.
A 19-es és a 41-es villamos várhatóan 11:50 és 12:55 között a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő között az 56A és a 17-es villamos vonalára terelve, a Krisztina körúton, a Széll Kálmán téren és a Margit körúton keresztül közlekedik.
A 105-ös busz várhatóan 10:50 és 14:20 között a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik, ezért nem érinti a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér megállót, továbbá az Apor Vilmos tér felé a Hild tér megállóhelyet sem. A 105-ös buszra a Gyöngyösi utca irányába a Dózsa György téren és a Döbrentei téren az 5-ös busz megállójában, a Március 15. téren a 8E megállójában, továbbá az Eötvös térnél a rakparton lehet felszállni.
Az Apor Vilmos tér felé tartó buszokra a Deák Ferenc téren a 9-es busz megállójában, majd a Ferenciek terén, a Március 15. téren, a Szarvas téren és a Dózsa György téren az 5-ös busz megállójában lehet felszállni.

Távozik Sneider Tamás, már csak egy bő hónapig a Jobbik elnöke

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.10.17. 14:06

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Teljes tisztújítást tart a párt, Jakab Péter bejelentkezett az elnökségre.
 Sneider Tamás semmilyen tisztséget nem vállal a Jobbik november 9-i kongresszusa után - ezt maga a párt vezetője közölte csütörtökön fővárosi sajtótájékoztatóján. - Tartjuk a szavunkat, az elmúlt két választás után az a tisztességes eljárás, ha összegezzük és értékeljük a tapasztalatokat – indokolta Sneider Tamás, hogy miért nem akarja kitölteni kétéves mandátumát a Jobbik 2018 májusában megválasztott elnöksége és ő sem. A májusi európai parlamenti (EP) választáson elszenvedett kudarc után már bejelentette, hogy ő és a párt teljes vezérkara távozik ősszel, de a pontos időpont eddig nem volt ismert. Sneider Tamás úgy fogalmazott: tudta, a legnehezebb időszakban veszi át az elnöki posztot, most mégis úgy áll a kongresszusi küldöttek elé, hogy sikerült megteremteni a Jobbik újbóli felemelkedésének lehetőségét. Az önkormányzati választás 11 százalékos listás eredménye és a megválasztott jobbikos polgármesterek szerinte azt igazolják, hogy a pénzbüntetés, a nemtelen fideszes támadások és a Mi Hazánk Mozgalom leválása ellenére a párt képes volt felállni, sokat fejlődött május óta. Az alig egy hónap múlva távozó elnök először teljesen nyíltnak nevezte a vezető tisztségekért kezdődő versenyt, ám kérdésekre válaszolva elismerte, hogy alkalmasnak tartja az elnökségre pályázó Jakab Pétert és az általa megnevezett elnökségi tagokat arra, hogy a következő parlamenti választásig egy erős Jobbikot építsenek fel. Jakab, a párt 39 éves frakcióvezetője nem sokkal Sneider sajtótájékoztatója előtt „elnökjelölti szándéknyilatkozatot” tett közzé közösségi oldalán, amiben arról ír, hogy már a májusi EP választás után sok felkérést kapott, s mostanra családjával is egyeztetve megérett benne az elhatározás: vállalja a kihívást. 
A miskolci politikus nem ideológiai csatákat, hanem valódi harcot tervez, és keményen fogalmaz. Azt írja például: „Ez a párt a harcosok pártja lesz, mert velük lehet lebontani ezt az átkozott rendszert”. Előre jelzi, hogy nem tűri az intrikát, a Jobbik megosztását minden eszközzel megakadályozza, csapatban szeret dolgozni és a következő számonkérés ideje a 2022-es választás. Ha addig nem kap bizalmat, felejtsék el, ahogy akkor is, ha nem fogadják el az általa javasolt elnökséget. Csapatában elnökhelyettes maradna Gyöngyösi Márton, az alelnökök közül azonban csak Z. Kárpát Dánielt tartaná meg. Új arcokat hozna, azt írja, „Lukács Lászlóra, Dudás Róbertre, Balassa Péterre, Nunkovics Tiborra, Szilágyi Györgyre számítok”. A névsorban két fővárosi, két-két kelet, illetve nyugat-magyarországi politikus szerepel.  Jakab tavaly decemberben lett országosan igazán ismert, amikor a rabszolgatörvény elleni tüntetéseken több ellenzéki képviselőtársával bement az MTVA székházába, majd néhány nappal később egy "ez a tévé hazudik" feliratú pólóban ment el a HírTV-be.