Megint Hidvéghit jelölték, megint rögön elhalasztották a döntést

Publikálás dátuma
2019.10.18. 14:52

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Folytatódik Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő vesszőfutása.
Lapunk úgy értesült, hogy az EPP európai parlamenti frakciója ismét Hidvéghit jelöli az állampolgári jogi bizottság harmadik alelnökének. A szaktestület eredetileg jövő hétfő este hét órakor szavazna a jelölésről, de forrásaink szerint ezt el fogják halasztani. Hidvéghi megválasztását – az EPP kérésére – már háromszor elhalasztotta az állampolgári jogi bizottság, mert a politikusnak és a Fidesznek nagy az ellentábora a jogállamiság kérdéseivel is foglalkozó grémiumban. A néppárt attól tart, hogy ha a fideszes EP-képviselő elbukik a választáson, akkor a kereszténydemokraták elbúcsúzhatnak az alelnöki széktől a fontos testületben, mert a hely egy másik politikai csoporté lesz. Információink szerint a Zöldek frakciója arra készül, hogy ellenjelöltet indít Hidvéghivel szemben. Ha így lesz, akkor a szakbizottság tagjai titkos szavazással döntenek a befutóról. A Fidesz tagságát ugyan felfüggesztették a kereszténydemokrata pártcsaládban, de képviselői ettől függetlenül betölthetnek irányító posztokat az Európai Parlamentben. A magyar kormánypárti EP-delegáció négy tagja kapott vezető tisztséget eddig: Járóka Lívia a képviselő-testület egyik alelnöke, Bocskor Andrea, Deutsch Tamás és Gál Kinga egy-egy szakbizottság alelnöke lett.
Frissítve: 2019.10.18. 20:21

A győri voksok felét már átszámoltak

Publikálás dátuma
2019.10.18. 14:38
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Glázer Tímea lapunknak azt mondta, csak jövőhét elején lehetnek meg a végleges eredmények.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda internetes oldalán megjelentetett jegyzőkönyv szerint csak minimális mértékben változott a győri polgármester-választás eredménye a szavazatok negyedének újraszámlálása után – vette észre a 24.hu. A portál szerint a város 96 választókörzete közül 26-ban már csütörtökön elvégezték a voksok átvizsgálását. A részeredmény alapján nem történt változás a vasárnap még fideszes jelöltként induló, de kedd óta függetlenné vált Borkai Zsolt és Glázer Tímea, győri összellenzéki polgármester-jelölt szavazatarányában. A vasárnap este kihirdetett eredmény szerint a botrányba keveredett Borkai Zsolt 641 szavazatos különbséggel nyert. Borkai 19 312 szavazatot, az ellenzéki Glázer Tímea pedig 18 671-et kapott. A választási bizottság hét körzetben talált az eredményt érintő számlálási hibát, de ezek csupán egy-két szavazateltérést jelentettek mindkét oldal számára. Glázer Tímea lapunknak azt mondta, úgy tudja, hogy már a szavazatok felét újraszámolták. Eredményekről azonban nem tudott beszámolni, mivel vele még nem közöltek semmit. A 24.hu azt írja, az újraszámlálás hivatalos végeredményét pénteken hirdetik ki, de Glázer szerint csak jövőhét elején lehetnek meg a végleges adatok.
Szerző

Egyesületként folytatja az Akadémiai Dolgozók Fóruma

Publikálás dátuma
2019.10.18. 13:10
Az Akadémiai Dolgozók Fórumának tüntetése március 21-én
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Arra bátorítanak mindenkit, aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, hogy csatlakozzon.
Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) az elmúlt évben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatában dolgozók alulról szerveződő mozgalmaként küzdött a tudomány szabadságáért és függetlenségéért. „Az új helyzetre, a kutatóhálózat MTA-tól való elszakítására tekintettel úgy döntöttünk, hogy állandóságot jelentő, transzparens struktúrában, egyesületként folytatjuk tevékenységünket” – írták közleményükben. Az ADF tevékenységének fő célja, hogy előmozdítsa a tudomány és oktatás szabadságának tiszteletben tartását, alkalmazását és elismerését, őrködjön a tudományos közélet tisztasága, a tudományos kutatás, valamint a tudományos véleménynyilvánítás szabadsága fölött. Azért is dolgozni fognak, hogy megőrizzék az MTA korábbi intézethálózatának eszmei integritását. Az MTA megcsonkításáról a Népszava számos cikkben beszámolt, legutóbb arról írtunk: azzal, hogy az akadémiai kutatóhálózat az állami Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) került, amit Orbán Viktor miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Maróth Miklós irányít, egy év alatt megkétszereződött azoknak az akadémiai dolgozóknak a száma, akik munkahelyet váltanának. Bár kormányzati oldalról többször elhangzott, hogy az ELKH „független és autonóm”, Maróth Miklós a Magyar Hírlapnak adott interjújában elismerte: az irányokat Orbán Viktor szabja meg. Az ADF jelezte: fel fognak lépni annak érdekében, hogy Magyarországon a tudomány és oktatás szabadságát biztosító jogszabályok szülessenek, valamint azok betartását az állam biztosítsa. „Támogatjuk a tudományok művelését, és elutasítjuk az áltudományokat, valamint a tudományosság látszatát keltő féligazságokat. Fel fogunk szólalni minden olyan esetben, amikor a tudomány, az oktatás és a kultúra ügyének érdekében tevékenykedőket sérelem vagy hátrány éri” – írták. Céljaik elérése érdekében szoros kapcsolatot fognak kiépíteni a magyar kultúra és tudomány szereplőivel. Hozzátették: a tudomány szabadsága azonban nem csak a volt akadémiai dolgozók szívügye. „Ezért arra buzdítunk és hívunk mindenkit, aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, hogy csatlakozzon az Akadémiai Dolgozók Fórumának tevékenységéhez”. További információk az adf2019.com oldalon, valamint az ADF nyilvános Facebook-oldalán találhatók.
Szerző
Témák
MTA