Előfizetés

Egy teherautónyi rejtélyes dobozt pakoltak ki éjjel az I. kerületi önkormányzat épületéből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.18. 19:38

Fotó: Facebook / Gelencsér Ferenc - Momentum
A leköszönő polgármester házához indultak a rakománnyal. Eközben merevlemezek tűntek el a dunaújvárosi városházából, Jászberényben pedig az iratmegsemmisítőket járatják csúcsra.
A budapesti I. kerületi önkormányzat épületéből kedden késő este kirámolt titokzatos dobozokkal töltöttek meg egy teherautót, ami aztán a választáson alulmaradt, leköszönő fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás lakásához ment - írja közösségi oldalán Gelencsér Ferenc momentumos kormányzati képviselő. Az esetről videó is készült, ezen először az látható, amint Gelencsér megpróbálja szóra bírni a fuvarosokat, akiktől végül csak annyit sikerül megtudni:
a megbízójuk a leköszönő polgármester, és hozzá viszik a dobozokat.

A folytatásban megérkezik a teherautó Nagy háza elé, abból kiszáll valaki és kisétál a képből, majd - Gelencsér szerint egy telefonbeszélgetést követően - visszatér, és a jármű hosszú és kínos tolatásba kezd a keskeny utcában, mielőtt eltűnik. A képviselő ezután azt is elmondja, hogy korábban egy szürke kisbuszt is látott távozni a városházától, amivel "szintén iratokat vittek".
A fuvarozó megerősítette a 444.hu-nak, hogy Nagy volt a megbízójuk, a dobozokban állítása szerint könyveket szállítottak. A megállót a leköszönő polgármester házánál azzal magyarázta, hogy neki eredetileg azt mondták, hogy ott fel fognak venni még valamit, de kiderült, hogy mégsem, ezért továbbmentek, hogy a végleges rendeltetési helyükre szállítsák a dobozokat. A szürke furgonról azt mondta, hogy nem hozzá tartozott.
Nagy Gábor Tamás is nyilatkozott a portálnak, aki szintén azt állította, hogy a dobozokban a hivatali ideje alatt az irodájában felhalmozott könyveket vitette el. A késő esti időpontot azzal magyarázta, hogy nem akarta napközben feltartani a hivatal munkáját. Kérdés nélkül is leszögezte: "nem iratokat vittünk el". Szerinte az I. kerületi egy jól működő önkormányzat, ahol nincsenek nem iktatott iratok, így értelme sem lenne elvinni onnan bármilyen dokumentumot.
A fideszes városvezető azonban eltérő magyarázatot adott arra, hogy miért mentek el a lakása közelébe, mint amit a fuvaros állított.

Szerinte azért indultak oda, hogy nála pakolják le a könyveket, de ott kiderült, hogy a kevés hely miatt erre csak nagyon nehézkesen lenne mód, ezért a gyors telefonos egyeztetés során úgy döntöttek, külső raktárba viszik a szállítmányt. Megtudva, hogy már a fuvaros is nyilatkozott, Nagy arra volt kíváncsi, az ugyanazt mondta-e, mint ő. Megerősítette azt is, hogy a teherautóból, a szürke kisbuszból és az ő fehér Nissan Leaf szolgálati autójából álló konvoj hagyta el a Várat.

Eltűnt merevlemezek, több zsáknyi ledarált irat

Hasonló jelenség játszódott le Dunaújvárosban és Jászberényben, írja a Magyar Hang. A Rajta Újváros dunaújvárosi egyesület szerint több merevlemezt is eltávolítottak a városháza számítógépeiből csütörtökön, ezt a megválasztott polgármester, Pintér Tamás is megerősítette az az Alfahírnek. Az egyesület a jegyzőt jelenleg helyettesítő aljegyzőhöz fordult, aki azonnal megtette a feljelentést az ügyben lopás, személyes, illetve közérdekű adattal való visszaélés miatt.
Budai Lóránt, Jászberény frissen megválasztott ellenzéki polgármestere szintén a Facebook-oldalán adta közre, hogy miután lezárult a szavazatok újraszámolása a szolnoki megyeházán, megindult az iratok megsemmisítése. Több zsák iratmegsemmisítővel olvashatatlanná tett papír képével illusztrálta ezt.
Pázmándon a lap forrásai szerint a polgármesteri hivatal épülete környékén a héten többször is feltűnt egy korábban nem látott kisbusz. Ott a független, de fideszes kötődésűnek tartott Reichenbach Mónika polgármestert újraválasztották, de kisebbségbe kerültek támogatói a testületben. A Magyar Hang szerint a helyi választási bizottság meg is semmisítette az eredményt.

Elindította a városi cégek átvilágítását a pécsi polgármester

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.18. 18:20

Fotó: Csortos Szabolcs
Az ellenőrzés elsősorban a vagyongazdálkodást célozza, hogy az felelősen és a szabályoknak megfelelően történt-e.
Egy hét sem telt el az önkormányzati választás óta, és Pécs új, az ellenzéki szövetség által támogatott polgármestere, Péterffy Attila elindította három pécsi önkormányzati cég átvilágítását – tudta meg a Szabad Pécs. A lap megkereste Bodnár Imrét, az átvilágítással megbízott, kizárólag pécsi ügyvédekből álló csoport vezetőjét, aki megerősítette: pénteken a Zsolnay Örökségkezelőnél, a Tettye Forrásháznál és a Pécsi Vagyonhasznosítónál is jártak Péterffy Attilával, és találkoztak a pécsi önkormányzati többségi tulajdonban álló gazdálkodó szervezetek vezetőivel. Az ügyvéd azt mondta: az ellenőrzés elsősorban a vagyongazdálkodást célozza, hogy az felelősen és a szabályoknak megfelelően történt-e. Az ügyvédek tehát a jogi ellenőrzésen túl a szerződésekre, beszerzésekre, pályáztatási folyamatokra is kíváncsiak. Arra a kérdésre, hogy mikorra lesz eredmény, Bodnár csak annyit mondott, nagy stábbal dolgoznak, tehát jó esély van arra, hogy viszonylag hamar. Jövő kedden egyébként újabb négy pécsi önkormányzati társasághoz mennek el, és indítják el az átvilágítást.  

Ab: elismert helyszíni bírság esetén nem lehet bírósági felülvizsgálatot kérni

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.18. 18:14
Illusztráció
Fotó: Népszava
Elrendelték a megsemmisített jogszabályi rendelkezés általános alkalmazási tilalmát a folyamatban lévő ügyekben.
Nem kezdeményezhető bírósági felülvizsgálat elismert helyszíni bírság ügyében – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken. Az Ab határozata azt mondta ki, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy 2011-es, a közlekedési bírságolásról szóló rendeletének a „tájékoztatástól számított 30 napon belül bírósági felülvizsgálat kezdeményezhető” szövegrésze alaptörvény-ellenes, a testület ezért megsemmisítette a kérdéses passzust. Egyúttal az Ab elrendelte a megsemmisített jogszabályi rendelkezés általános alkalmazási tilalmát a folyamatban lévő ügyekben. A határozat szerint a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kezdeményezte az Ab eljárását egy előtte lévő ügyben. Ennek lényege, hogy a kecskeméti városrendészet 50 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezett valakit, aki lakott területen nem vette figyelembe a tiltó táblát, és gépjárművével balra kanyarodott. A sofőr a jogsértést elismerte, a bírság kiszabását tudomásul vette, így a közigazgatási birság jogerőre emelkedett, fellebbezni nem lehetett ellene, de – a most megsemmisített rendelkezés alapján – bírósági felülvizsgálatát lehetett kezdeményezni, jogszabálysértésre hivatkozással, 30 napon belül. A felperes a jogsértés tényét nem vitatta, de a hatósági intézkedés ellen közigazgatási pert kezdeményezett. Keresetében arra tekintettel kérte a hatósági intézkedés megsemmisítését, hogy a GPS-es navigációs eszköze engedte a balra kanyarodást. Az Ab döntésében egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az alaptörvény szerint a „jogsértés teljes mértékben való elismerésével az ügyfél lemond a helyszíni bírsággal szemben őt megillető jogorvoslati jogról”.