Gyurcsány levélben fordult Kövérhez az újságírók jogainak korlátozása miatt

Publikálás dátuma
2019.10.20. 11:47

Fotó: Népszava
„Követeljük, hogy a sajtó munkatársait megillessék mindazok a jogok, amik a demokratikus berendezkedésű országokban kijárnak kollégáiknak” – hangsúlyozta a DK.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnök-frakcióvezetője levélben fordult Kövér László házelnökhöz az újságírók jogainak korlátozása miatt – közölte a párt. „Követeljük, hogy a sajtó munkatársait megillessék mindazok a jogok, amik a demokratikus berendezkedésű országokban kijárnak kollégáiknak. Lehet, hogy a fideszes országgyűlési képviselőknek van okuk bujkálni az újságírói kérdések elől, mi, európai magyarok viszont úgy gondoljuk, hogy a sajtó munkatársainak joguk van kérdéseket feltenni, akkor is, ha azok bizonyos politikusoknak esetleg kínosak” – olvasható a DK közleményében. A héten mi is beszámoltunk arról, hogy az őszi parlamenti ülésszak kezdetétől módosulnak az országgyűlési tudósítás rendjének szabályai. Az Országgyűlés Sajtóirodája tájékoztatásából kiderült: az újságírók a plenáris ülés napján az Országház főemeletének a kupolacsarnoktól délre eső területén csak a sajtóiroda külön engedélyével tartózkodhatnak. A sajtó számára biztosított üléstermi páholyt pedig csak az erre kijelölt útvonalon közelíthetik meg az Országház félemeletén nemrég kialakított sajtóterem felől. A sajtótudósítással kapcsolatos új szabályok kimondják azt is, hogy a felvételkészítés nem zavarhatja és nem akadályozhatja a képviselői vagy a hivatali munkát. Nem készíthető felvétel a plenáris üléstermet övező folyosón, az éttermekben és büfékben, ott, ahol biztonsági berendezések vannak és a hivatali szervezet számára fenntartott területeken sem. A felvétel magába foglalja a hang- és képrögzítés minden formáját. 
Szerző

Olyan kevés a rendőr, hogy egy évben másfél hónapot túlóráznak az állomány tagjai

Publikálás dátuma
2019.10.20. 11:38

Fotó: Népszava
Csak tavaly 2000 rendőr hagyta ott a pályát. Érdekes adatok.
A rendőrség teljes hivatásos állományának 2018 első félévében 3 814 374 óra, a második félévben 2 593 626 óra túlszolgálatot rendeltek el, vagyis tavaly összesen több mint 6,4 millió túlórát kellett vállalniuk a rendőröknek - írja a 24.hu. A vizsgált időszakban a minimálisan teljesített túlszolgálatok száma összesen havi 323 891 óra (majdnem 13,5 ezer teljes napnak, több mint 40 ezer nyolcórás műszaknak felel meg), míg a maximális havi 756 130 óra (több mint 31 500 teljes napnak és 94,5 ezer nyolcórás műszaknak felel meg) volt. A rendőrség adatai szerint 2018-ban összesen 2012 hivatásos rendőr jogviszonya szűnt meg. A leszerelők 65 százaléka tíz évnél kevesebb időt töltött hivatásos állományban – derült ki az ORFK Kommunikációs Szolgálat a lapnak küldött válaszából. És még egy érdekesség:
a leszerelők 44 százaléka legfeljebb négy évig volt rendőr.

Szerző
Frissítve: 2019.10.20. 16:20

A kormánymédia nekiment az ötpárti ellenzéknek, pedig a Fidesz egyedül kétszer annyit költött kampányra

Publikálás dátuma
2019.10.20. 10:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
"Elképesztő ellenzéki költekezés" - harsogja a kormánypropaganda egyik oszlopos tagja, a Magyar Hírlap cikkének címe. Az írás arról szól, hogy az ötpárti ellenzék 100 millió forintot költött az önkormányzati kampányra.  Ezúton tájékoztatjuk a kormánypárti lapot, hogy csak a Fidesz 200 millió forintot különített el ugyanebből a célból, vagyis az ötpárti ellenzék 100 milliós összegének a dupláját. Ha ezt tovább bontjuk, akkor
egy ellenzéki párt költségeinek a tízszeresét költötte el a Fidesz.

És ebben a KDNP még nincs is benne. A Magyar Nemzet kicsit mértéktartóbb az ügyben, ők például leírták, hogy a Fidesz 58,8 millió forintot költött csak a közösségi médiában.    Elképesztő kormánypárti költekezés, ugye?
Szerző
Frissítve: 2019.10.20. 12:16