Előfizetés

Intenzív panaszokat okozhat az októberi nyár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 15:02

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Kínzó fejfájást, vérnyomás-ingadozást, rosszullétet is okozhat a nagy napi hőingás és az ilyenkor szokatlan meleg. A reggeli nyirkos idő pedig felerősítheti az ízületi panaszokat.
Bár hétfőn front nem érkezik, az évszaknál akár tíz fokkal is melegebb időjárás, még ha jól is esik, megterheli a szervezetet. Az októberi nyár melegfrontra jellemző tüneteket provokálhat. Egy anticiklon miatt ráadásul az eddigieknél is melegebb légtömegek áramlanak fölénk, a délutáni csúcsértékek helyenként a 27, 28 fokot is elérik.
 A napközbeni gyors és intenzív melegedés, a szinte nyári idő kínzó, szűnni nem akaró migrént, szokatlan fáradtságérzetet és alvásproblémákat okozhat. A jelentős hőingás sokaknál okozhat vérnyomás-ingadozást, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A hűvös, párás, nyirkos reggelek, az egyre makacsabb ködfoltok a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élőket viselik meg leginkább, felerősíthetik a végtagfájdalmaikat – írja Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A sok napsütés kedvez a hangulatnak, és bár a megélénkülő szél ront a hő-és komfortérzeten, ajánlott kihasználni a kellemes őszi napokat, és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni – ajánlja a Meteo Klinika honlapja

Családtagok mentésére tanítanak Semmelweis Egyetemen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 12:06

Fotó: Semmelweis Egyetem
Életveszélyes allergiás reakció bárkinél bármikor felléphet, a Semmelweis Egészség Napok szombati rendezvényén résztvevők megtudhatják, mit kell tenni anafilaxiás roham esetén.
Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy maguk vagy családtagjuk érintett. 
Súlyos allergiás reakciót a legtöbb esetben bizonyos táplálékok okoznak. A leggyakoribb allergének a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék, valamint a szója, de bizonyos gyógyszerek, ritkábban rovarméreg, főként darázscsípés is előidézheti, sőt az is előfordulhat, hogy a tünetek okát nem sikerül feltárni.
Az anafilaxiás sokkot a ritka betegségek közé sorolják, ezért csak kevesen tudják, hogy az egyebek mellett kiütésekkel, fulladással, hányással, vérnyomáseséssel járó roham esetén mit kell tennie egy laikusnak. A kezdetben enyhének tűnő tünetek gyorsan rosszabbodhatnak: ödéma a légutakban is jelentkezhet, ami a légzés leállását is okozhatja. Az enyhe szédülés, sápadtság a vérnyomás drasztikus csökkenése miatt ájulásig fokozódhat, végső esetben a teljes keringés is leállhat.
A Semmelweis Egészség Napok következő rendezvényén, az Elsősegélynyújtás a családban elnevezésű programon kiscsoportos foglalkozás keretében az egyetem orvosai gyakorlati segítséget nyújtanak a betegség felismeréséhez, és ismertetik azt a 3-5 pontos teendő listát, ami ilyenkor akár életet is menthet. A félórás foglalkozásokon a szakemberek megmutatják a tünetek súlyosbodását megelőző önbelövő adrenalin injekció szakszerű alkalmazását is. 
Az interaktív programon a sebkezelés, a ficam, a törések akut ellátását is meg lehet tanulni, de a gyerekek azt is gyakorolhatják, hogy miként lehet értesíteni a mentőket, mikor, hogyan és kitől tudnak segítséget kérni. Lesz újraélesztés tanfolyam, a látogatók elsajátíthatják az életmentés technikáját, valamint a defibrillátor használatát. Az érdeklődők megtudhatják, hogy mi a sürgősségi osztályok szerepe, feladata, és mikor kell ezt az ellátási formát választani. A szakemberek elmagyarázzak, milyen tünetek jelezhetnek komoly betegséget, és melyek miatt nem kell aggódni. A szombati rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

2000 római pénzérmét talált egy szerződéses kincsvadász Baranyában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.21. 11:32
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kerámiaedényben elásott vagyon már csak azért is fontos lelet, mert arról is sok mindent tudni lehet, hogy hogy kerülhetett oda, ahol rátaláltak.
Több mint kétezer darab, negyedik századi, római kori, bronz pénzérme került elő Baranya megye déli részén - adta hírül a Janus Pannonius Múzeum (JPM) hétfőn. A kisméretű érmék eszmei és tudományos értéke azért igazán kiemelkedő, mert ismert lelőhelyen, leletösszefüggések ismeretében került elő a kincs - azaz, következtetni lehet belőle arra, hogy annak idején pontosan milyen gazdasági folyamatok játszódtak le. A bama.hu azt írja, a pénzérméket egy szürke házi kerámiából készült edényben helyezték a föld alá. Az összetört edényt a közeljövőben restaurálják a múzeumban.
Gábor Olivért, a múzeum régészét idézve a közleményben kitérnek rá: ilyen mennyiségű pénzkincsre ritkán lehet ráakadni, bár az adott lelőhelyen valószínűsíthetőek voltak római kori leletek.
Az érméket egy önkéntes lelőhely-felderítő, Hendinger Zoltán találta meg, aki a Janus Pannonius Múzeummal szerződéses kapcsolatban álló etikus fémkereső, amatőr kutató. Ez azt jelenti, hogy a kutatást kormányhivatali engedéllyel végezheti, és a lelőhely pontos megjelölésével a megtalált leleteket a múzeumnak átadja. A JPM több mint egy tucat fémkeresős önkéntes lelőhely-felderítővel működik együtt folyamatosan. A tervek szerint az általuk megtalált kincsekből időszaki tárlatot is rendeznek jövőre a többi között a most meglelt római kori érmék bemutatásával.