Intenzív panaszokat okozhat az októberi nyár

Publikálás dátuma
2019.10.21. 15:02

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Kínzó fejfájást, vérnyomás-ingadozást, rosszullétet is okozhat a nagy napi hőingás és az ilyenkor szokatlan meleg. A reggeli nyirkos idő pedig felerősítheti az ízületi panaszokat.
Bár hétfőn front nem érkezik, az évszaknál akár tíz fokkal is melegebb időjárás, még ha jól is esik, megterheli a szervezetet. Az októberi nyár melegfrontra jellemző tüneteket provokálhat. Egy anticiklon miatt ráadásul az eddigieknél is melegebb légtömegek áramlanak fölénk, a délutáni csúcsértékek helyenként a 27, 28 fokot is elérik.
 A napközbeni gyors és intenzív melegedés, a szinte nyári idő kínzó, szűnni nem akaró migrént, szokatlan fáradtságérzetet és alvásproblémákat okozhat. A jelentős hőingás sokaknál okozhat vérnyomás-ingadozást, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A hűvös, párás, nyirkos reggelek, az egyre makacsabb ködfoltok a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élőket viselik meg leginkább, felerősíthetik a végtagfájdalmaikat – írja Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A sok napsütés kedvez a hangulatnak, és bár a megélénkülő szél ront a hő-és komfortérzeten, ajánlott kihasználni a kellemes őszi napokat, és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni – ajánlja a Meteo Klinika honlapja
Szerző

Családtagok mentésére tanítanak Semmelweis Egyetemen

Publikálás dátuma
2019.10.21. 12:06

Fotó: Semmelweis Egyetem
Életveszélyes allergiás reakció bárkinél bármikor felléphet, a Semmelweis Egészség Napok szombati rendezvényén résztvevők megtudhatják, mit kell tenni anafilaxiás roham esetén.
Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy maguk vagy családtagjuk érintett. 
Súlyos allergiás reakciót a legtöbb esetben bizonyos táplálékok okoznak. A leggyakoribb allergének a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék, valamint a szója, de bizonyos gyógyszerek, ritkábban rovarméreg, főként darázscsípés is előidézheti, sőt az is előfordulhat, hogy a tünetek okát nem sikerül feltárni.
Az anafilaxiás sokkot a ritka betegségek közé sorolják, ezért csak kevesen tudják, hogy az egyebek mellett kiütésekkel, fulladással, hányással, vérnyomáseséssel járó roham esetén mit kell tennie egy laikusnak. A kezdetben enyhének tűnő tünetek gyorsan rosszabbodhatnak: ödéma a légutakban is jelentkezhet, ami a légzés leállását is okozhatja. Az enyhe szédülés, sápadtság a vérnyomás drasztikus csökkenése miatt ájulásig fokozódhat, végső esetben a teljes keringés is leállhat.
A Semmelweis Egészség Napok következő rendezvényén, az Elsősegélynyújtás a családban elnevezésű programon kiscsoportos foglalkozás keretében az egyetem orvosai gyakorlati segítséget nyújtanak a betegség felismeréséhez, és ismertetik azt a 3-5 pontos teendő listát, ami ilyenkor akár életet is menthet. A félórás foglalkozásokon a szakemberek megmutatják a tünetek súlyosbodását megelőző önbelövő adrenalin injekció szakszerű alkalmazását is. 
Az interaktív programon a sebkezelés, a ficam, a törések akut ellátását is meg lehet tanulni, de a gyerekek azt is gyakorolhatják, hogy miként lehet értesíteni a mentőket, mikor, hogyan és kitől tudnak segítséget kérni. Lesz újraélesztés tanfolyam, a látogatók elsajátíthatják az életmentés technikáját, valamint a defibrillátor használatát. Az érdeklődők megtudhatják, hogy mi a sürgősségi osztályok szerepe, feladata, és mikor kell ezt az ellátási formát választani. A szakemberek elmagyarázzak, milyen tünetek jelezhetnek komoly betegséget, és melyek miatt nem kell aggódni. A szombati rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Szerző

Az e-cigaretta biztonságosabb, de nem veszélytelen, a nem dohányzóknak sem

Publikálás dátuma
2019.10.19. 14:14

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP
Az „inhalálása” már rövid idő alatt is gyulladást okozhat a sejtekben a nem-dohányzóknál is.
Az Ohiói Állami Egyetem rákkutató központjának kutatói, az Arthur G. James Rákkórház és a Richard J. Solove Kutatóintézet tudósai által publikált kutatás számol be elsőként arról, hogy az e-cigarettázás a nem-dohányzó felnőttek szervezetében biológiai változást okoz. A kutatást a Cancer Prevention Research folyóirat szerdai számában publikálták. 
A medicalxpress.com tudományos portál ismertetése szerint a kutatók tüdőtükrözéssel vizsgálták a gyulladásos és dohányzással kapcsolatos hatásokat. Megállapították, hogy négyhetes – nikotin és ízesítés nélküli – e-cigaretta használat után kimutatható volt a tüdő sejtjeiben a gyulladás. Bár a változás a kontrollcsoporthoz mérten csekély volt, de az adatok azt jelzik, hogy rövid távú használat is okozhat sejtszintű gyulladást.
A dohányzás okozta gyulladás a tüdőrák és más légúti betegség kialakulásának fontos előrejelzője. A tanulmány vezető szerzője, Peter Shields, az Ohiói Egyetem kutatója hangsúlyozta, hogy 
az e-cigaretta használatával kapcsolatba hozható bármilyen szintű sejtes gyulladás aggodalomra ad okot,

mivel az élelmiszerekben és kozmetikai cikkekben használt és ott biztonságosnak vélt hatóanyagairól – a propilén-glikolról és növényi glicerinről – még nem tudjuk, hogy a hevítés és inhalálás során esetleg nem válnak-e károssá. A kutatók hangsúlyozták, hogy még ebben a kis kutatásban is kimutatható volt a hatásuk.
Shields emlékeztetett arra, hogy általában azt gondolják az emberek, hogy az e-cigaretta biztonságosabb a dohányzásnál. „Valójában az ipar olyan gyorsan változik – minimális szabályozás mellett –, hogy a felhasználás túllő a tudományos megértés sebességén. Közegészségügyi válság alakul ki, amelyet nagyon komolyan kell vennünk tüdőegészségügyi, rákkockázati és függőségi szempontból is. Lehet, hogy az e-cigik biztonságosabbak a dohányzásnál, de az nem azt jelenti, hogy biztonságosak, és tudnunk kell, hogy mennyire nem azok” – fogalmazott.
A tanulmány jelentőségét növeli, hogy a közelmúltban számos e-cigarettázáshoz kapcsolható haláleset és súlyos megbetegedés történt, és az is kiderült, hogy a nikotin és a marihuánaolajok e-cigarettával való belélegzése lehet az ok.
A kutatáshoz 30 egészséges, nem dohányzó önkéntest toboroztak, hogy a dohány és az e-cigaretta hatását vizsgálják a tüdőben. A vizsgálat során a résztvevők tüdejében bekövetkezett változást az orrukon vagy a szájukon át bevezetett vékony csövön keresztül vett mintákból elemezték. A véletlenszerűen összeállított csoportot arra kérték, hogy négy hétig használjon e-cigarettát, amely 50 százalék propilén-glikolt vagy 50 százalék növényi glicerint tartalmazott, de nikotint vagy ízesítőket nem. A tesztjeiket végül egy nem dohányzó csoporttal hasonlították össze. A két csoport között nem volt nagy különbség, de azoknál kimutathatóan nagyobb volt a gyulladás szintje, akik többet e-cigiztek.
A kutatók hozzátették, hogy tovább, hosszú távú kutatások szükségesek az e-cigaretta egészségügyi hatásaival kapcsolatban, és azt is vizsgálni kell, hogy az ízesítőanyagoknak, illetve a propilén-glikol és a növényi glicerin különböző arányainak milyen hatása lehet.
Szerző