Előfizetés

Nemzetközi adócsaló hálózatot számoltak fel - Magyarországnak 1,5 milliárdos kárt okoztak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.21. 14:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bűnözői csoport tagjai vállalatokat alapítottak Európában és az Egyesült Államokban, majd fiktív számlákat állítottak ki egymásnak.
Magyarországot megkárosító, sorozatos áfacsalást elkövető nemzetközi szervezett bűnözői csoportot számoltak fel egy Magyarország mellett négy ország bevonásával végzett akcióban - közölte az Eurojust hétfőn. Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség tájékoztatása szerint
a magyar, a szlovák, a lengyel, a brit és az amerikai hatóságok 193 házkutatást követően hét embert állítottak elő, és további 37 embert hallgattak ki, akiknek szintén közük lehetett a csoport tevékenységéhez.

A bűnözői csoport tagjai az említett országokban vállalatokat alapítottak, majd valós tevékenység elvégzése nélkül, fiktív számlákat állítottak ki egymásnak. A 2015 januárja és 2019 szeptembere között elkövetett pénzmosással járó adócsalás mintegy 4,3 millió euró (nagyjából 1,5 milliárd forint) veszteséget okozott Magyarországnak.
A hatóságok megközelítőleg 2,3 millió euró (mintegy 730 millió forint) készpénzt, különböző nagy értékű árucikkeket, két luxusautót, bitcoint, és ingatlanokat foglaltak le.

Hat hete nem találják a Sopronban eltűnt tizenkét éves fiút

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 14:14
Másfél hónapja veszett nyoma a 12 éves soproni fiúnak
Fotó: police.hu
Kristóf még szeptember 11-én távozott lakóhelyéről, a rendőrök is keresik.
Fényképes körözést adott ki a Soproni Rendőrkapitányság a 12 éves Horváth Kristóf eltűnése miatt. A rendőrök úgy tudják, hogy a fiú 2019. szeptember 11-én elhagyta soproni lakóhelyét, és azóta sem adott életjelet magáról - írja a police.hu.
A hatóság kéri, hogy aki tud a képen látható Horváth Kristóf hollétéről, jelentkezzen a Soproni Rendőrkapitányságon, illetve névtelensége megőrzése mellett hívja a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-96-417-329-es hívószámon vagy az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es „Telefontanú” zöldszámát, illetve a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét.

Kórházi betegektől lopott a kanizsai férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 08:48
Illusztráció
Fotó: Paul Zinken / AFP
Kifosztás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a siófoki ügyészség egy 39 éves nagykanizsai férfival ellen, aki kórházi betegektől lopott Siófokon, Tapolcán és Hatvanban.
A többszörösen büntetett előéletű férfi idén márciusban kisebb értékű lopásokat követett el Siófokon, majd a hatvani kórházban próbálta meg ellopni az egyik orvos értékeit, de tetten érték. Ezután Veszprémben fosztott ki egy éttermet: a zárás előtt elrejtőzött a mellékhelyiségben, és miután az alkalmazottak elmentek, szeszes italt, üdítőket és a bevétel egy részét is ellopta, majd a reggeli takarítás idején kisurrant a vendéglőből. A vádlott júniusban a tapolcai kórház egyik fekvőbeteg osztályára surrant be éjszaka, és egy alvó asszonytól elvette a táskáját, benne közel 300 ezer forintnyi értékkel. Bement egy másik kórterembe is, ahonnét mobiltelefont és táblagépet akart elvinni, de az ott alvók felébredtek. Erre átment egy harmadik kórterembe is, kutatni kezdett egy nő táskájában, aki azonban felébredt, s mivel a tolvaj nem tudott kimagyarázkodni, az asszony az éjszakás nővérhez kísérte, aki pedig hívta a biztonságiakat. Az ügyészség a többszörös visszaeső – legutóbb tavaly augusztusban szabadult – férfival szemben – beismerés esetén – 5 év fegyházbüntetést indítványozott a vádiratban.