Előfizetés

Karácsony négy helyettest már kinézett

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.10.22. 06:00

Fotó: Markoszov Szergej
Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata valamint Kerpel-Fronius Gábor lesz várhatóan Karácsony Gergely helyettese, és még tovább bővülhet a stáb – értesült a Népszava hétfőn, majd kedden megtudtuk: megvan a negyedik helyettes is, a párbeszédes Dorosz Dávid.
Koalíciós kormányzásra készül, és olyan vezetői testületet szeretne, „amelyben a politikai értékek mellett ott vannak a szakmai szempontok is” – mondta korábban lapunknak Karácsony Gergely főpolgármester, s bár részleteket eddig nem közölt, információink szerint lassan összeáll csapata. Forrásaink tényként kezelik, hogy a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a szocialista Tüttő Kata, valamint a momentumos Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes lesz. A stáb még nagyobb is lehet, úgy tudjuk, hogy Karácsony öt helyettessel számol majd. Azt lapunk elsőként írta meg korábban, hogy a Karácsony kabinetfőnöke Balogh Samu várostervező lesz.

Gy. Németh Erzsébet a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja. Az ellenzéki pártok megállapodása értelmében a XVII. kerületben indult polgármester-jelöltként, de nem nyert. Ugyanakkor kompenzációs listáról bekerült az új, ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlésbe. Gy. Németh az MSZP-ben kezdte a politizálást, először 1994-ben került a budapesti közgyűlésbe. Dolgozott parlamenti képviselőként is, 2002-ben pedig az MSZP főpolgármester-jelöltje volt. Több, mint 14 százalékkal a harmadik helyen zárt, az SZDSZ-es Demszky Gábor és a Fidesz támogatásával induló Schmitt Pál mögött. A 2014-es önkormányzati választáson az ideihez hasonlóan a XVII. kerületben indult polgármester-jelöltként. Az előző ciklusban is tagja volt a Fővárosi Közgyűlésnek. Tüttő Kata szintén rutinos fővárosi politikus, már 2002 és 2014 között is a testület tagja volt. A választáson az V. kerületben indult közös ellenzéki polgármester-jelöltként, de nem nyert. 1998 óta tagja az MSZP-nek. Jelenleg a párt elnökségi tagja, valamint budapesti szervezetének alelnöke. Kerpel-Fronius Gábor a Momentum tagja, májusban a párt Európai Uniós listájának hatodik helyén állt. Akkor lett országosan ismert, amikor idén júliusban a Momentum bejelentette, hogy őt indítják az ellenzéki előválasztást második fordulójában. Az „újonc” politikus végül a harmadik helyen zárt Kálmán Olga és Karácsony Gergely mögött. Már az eredményhirdetésen bejelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatja Karácsonyt. Kerpel-Fronius egyébként a XIII. kerületi Momentum vezetője, Angyalföldön indult egyéniben és simán nyert. Ha elfogadja a főpolgármester-helyettesi pozíciót, a körzetben időközi választást kell kiírni. A tervek szerint Karácsony a héten mutatja be a teljes csapatát. Regnáló polgármestert nem választhat helyettesnek, a közgyűlésben pedig Tüttőn és Gy. Némethen kívül csak a momentumos Havasi Gábor került be az ellenzéki kompenzációs listáról. Kerpel-Fronius „külsős” helyettes lehet. Ahogy a negyedik és esetleg ötödik helyettes is. Karácsony elődje, Tarlós István három helyettessel dolgozott. 2014-ben Bagdy Gábort pénzügyi, gazdasági, vagyoni kérdésekért felelős-, Szeneczey Balázst fejlesztésekért-, Szalay-Bobrovniczky Alexandrát pedig a humán terület felelős főpolgármester-helyettesnek nevezte ki. Hármuk közül csak Bagdy volt a Fővárosi Közgyűlés tagja, ő egyébként idén is bekerült a testületbe, a Fidesz kompenzációs listájáról. Frissítés: Mint azóta megtudtuk, a párbeszédes Dorosz Dávid lesz a negyedik helyettes, aki a mostani választás során Karácsony kampányfőnöke volt.

Osztottak-szoroztak, de marad az ellenzéki vezetés az I. kerületben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 20:47
V. Naszályi Márta, I. kerületi polgármester, a Párbeszéd politikusa
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Hiába számolták át alaposan, az egyetlen szabálytalanul leadott voks is Nagy Gábor Tamás volt fideszes vezetőt gyengítette.
Három egyéni választókerületben újraszámolta az I. kerületi polgármester-választás eredményét a Fővárosi Választási Bizottság. A kerületben V. Naszályi Márta ellenzéki politikus nyert, a kifogások szerint a V. Naszályira leadott szavazatok között több olyan is volt, melyet Nagy Gábor Tamásra adtak le, ám a bizottsági delegált nem tudta újraszámolni azokat - értesült a hvg.hu.

Mínusz egy voks a volt polgármesternek

A bizottság a hétfői ülésén megnézte, hogy a V. Naszályi Mártára leadott szavazatok között valóban volt-e olyan, amit Nagy Gábor Tamásra adtak le. Elsőre a 9-es választókerületben leadott szavazatokat ellenőrizték, a V. Naszályi Mártára leadottak között nem találtak Nagy Gábor Tamásos szavazatokat, ahogy fordítva sem találtak semmit.  Mint a portál írja, a 17-es szavazókörben leadott szavazatoknál sem találtak szabálytalanságot, a 3-asnál viszont a Nagy Gábor Tamásra leadott szavazatok között találtak egy lapot, amelyen Tarlós Istvánt támogatták. Ezzel Nagy Gábor Tamásnak eggyel kevesebb, Tarlós Istvánnak viszont eggyel több szavazata van, emiatt megszámolják, hogy Nagy Gábor Tamás pontosan hány szavazatot kapott. 

Az „általános káosz” nem hatotta meg a bizottságot

 A három szavazókör eredményét durván egy óra alatt ellenőrizte át az elnök, majd meghozták a döntést, hogy a helyi választási bizottság döntését helyben hagyták. Magyar György kérésére rögzítették azt is, hogy nem találtak szabálytalanságot. Az FVB döntését bíróságon még megtámadhatják, ezzel újabb 3-6 nappal tolva a választási eredmény jogerőre emelkedését. Az I. kerületben a teljes választási eredményt megóvta a Fidesz; az egyéni választókerületekre vonatkozó óvást csütörtökön elutasította az FVB, azonban már akkor bekérte a szavazatokat. Az egyéni választókerületi beadványok nem voltak megalapozottak, ugyanis abban "általános káoszra" hivatkoztak csak, minden más kifogás a polgármester-választásra vonatkozott. A beadvány azonban el volt rontva: tévesen kétszer szerepelt benne a 9. egyéni választókerület. Mint kiderült, valójában a 16. választókerületben leadott szavazatokat is újraszámoltatták volna, ezt azonban a bizottság elutasította arra hivatkozva, hogy nem volt pontosan megjelölve a helyszín. A másik három választókerületből érkezett kifogásnak viszont helyt adtak. A hat tagú bizottság három tagja döntött úgy, hogy újra kell számolni a szavazatokat, ez úgynevezett "jegyzőkönyvi döntés" volt.

Nem számolják a Baranyit és Borbélyt támogató voksokat sem

A Fővárosi Választási Bizottság délután 3 óta ülésezik, eddig minden beadványt elutasítottak, így a ferencvárosi győztesre, Baranyi Krisztinára és a csepeli polgármesterre, Borbély Lénárdra leadott szavazatokat nem számoltatták újra. Az I. kerületi beadványoknál az volt a különbség, hogy nem általánosságban hivatkoztak arra, hogy - idézve a bizottsági elnök egyik megjegyzését - "minden rossz volt", hanem konkrétan megjelölték, hogy öt darab szavazólap került át a másik kupacba, és nem volt mód az újbóli ellenőrzésre. 

Az EP-ben le lehet rohanni a képviselőket

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.10.21. 20:09

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
A rádiósok és tévések rögzíthetnek sajtókonferenciákat és sajtónyilatkozatokat, készíthetnek hang- és videofelvételeket a szakbizottsági üléseken, az üléstermeket körülvevő nyílt tereken, külön engedéllyel a képviselői irodákban.
Az újságíróknak érvényes akkreditációval kell rendelkezniük, hogy szabadon dolgozhassanak az Európai Parlament brüsszeli és strasbourgi épületeiben. Az állandó tudósítók egy évre szóló belépőt kapnak. Az audiovizuális média munkatársainak külön engedélyt kell beszerezniük, hogy forgathassanak vagy hangfelvételt készíthessenek az EP-ben. A sajtó képviselőinek munkájára vonatkozó szabályokat a parlament adminisztratív irányító testülete, a Büró fogadja el. Utoljára 2015-ben módosította az előírásokat. A plenáris ülések alatt az újságírók a számukra fenntartott galériát használhatják, és dolgozhatnak a plenáris ülésterem közelében is. A rádiósok és tévések rögzíthetnek sajtókonferenciákat és sajtónyilatkozatokat, készíthetnek hang- és videofelvételeket a szakbizottsági üléseken, az üléstermeket körülvevő nyílt tereken, külön engedéllyel a képviselői irodákban. A folyosókon “lerohanhatják” a képviselőket mikrofonnal és kamerával. Ők azonban bármikor megtagadhatják az interjút vagy véget vethetnek annak. Az EP munkatársait ugyanakkor csak előzetes engedélyükkel lehet mikrofonvégre kapni. Parlamenti szünet idején tilos hangfelvételt és videót készíteni a Házban. Nem lehet forgatni továbbá az éttermekben és bárokban, az adminisztratív személyzet irodáiban, az üzletekben és bankfiókokban, a garázsban és azokon a helyeken, ahol biztonsági kamerák vagy berendezések vannak elhelyezve. A képviselő-testület megvonhatja a engedélyt és az akkreditációt az előírásokat megsértő újságíróktól. Súlyos esetekben akár egy évre kitilthatják őket a parlament épületeiből. A döntés ellen a sajtó munkatársai fellebbezhetnek az EP Média Igazgatóságán vagy az igazgatási feladatokat ellátó illetékes EP-képviselőnél (kvesztornál).