Előfizetés

A kormány szerint a török offenzíva nem is a kurdokat célozza

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 19:05
Fejkendős asszony áll a törökök álltak szétbombázott szíriai kurd város, Rász al-Ain előtt, ahonnan kivonultak a a kurd Népvédelmi Egységek katonái
Fotó: DELIL SOULEIMAN / AFP
Több százezer kurd menekült el a török támadások elől, de a külügyi államtitkár megmagyarázta, hogy mindez miért nem az, aminek látszik.
Nem támogatunk nemzeti kisebbségek és keresztény közösségek elleni háborút – fejtegette hétfőn a Parlamentben Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, csattanós választ adva a valóság jelentette kihívásokra.  
Mint ismert, a szíriai török hadműveletek megkezdése óta közel 300 ezer ember menekült el otthonából, közöttük egyes becslések szerint 70 ezer gyerek. Több tucatnyi civil és több száz kurd katona halt meg a légi támadások, tüzérségi belövések során.

A magyar kormány pedig az unió tagállamai közül egyedül támogatta a vérontást (amit Erdogan török elnök hálásan köszönt is Orbán Viktornak). Hogy miért történhetett meg mindez, arról Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője faggatta hétfőn a kormányzati képviselőket – szerette volna megtudni, hogy az Orbán-kabinet miért támogat egy etnikai tisztogatást – a hírszerzési államtitkár azonban rutinosan mentette a menthetetlent.

Amikor a hírszerzési vezető maszatol

Mint az MTI írja, Vargha szerint ugyanis a beavatkozás nem a kurd nép ellen irányul, Ankara kiváló kapcsolatot ápol az iraki kurd vezetéssel – a hadművelet valójában egy terrorszervezet ellen irányul, ami 1984 óta követ el terrorcselekményeket törökök és kurdok ellen is. Az államtitkár érthetőnek tartotta, ha Törökország szeretné megvédeni az egyszerű török embereket. A hírszerzési államtitkár ezzelösszemosta a kurd Népvédelmi Egységek nevű milíciát (YPG), amit csak Ankara kezel terrorszervezetként, a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), ami 1984-től valóban követett el törökországi merényleteket. A YPG annyira nem terrorszervezet, hogy a NATO-erők támogatásával talán ők harcoltak a legelszántabban a dzshidadista Iszlám Állam ellen, és ők őriztek közel 12 ezer dzsihadista foglyot is szír táborokban, de a török offenzíva miatt fel kellett adniuk a táborok felügyeletét. 
 Burány Sándor nem fogadta el a választ, a Ház viszont igen: 106 igen szavazattal, 35 ellenvoks és 1 tartózkodás mellett. 

Ismét elhalasztották Hidvéghi megválasztását

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.10.21. 18:45

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága (LIBE) lapunk korábbi információinak megfelelően ismét elhalasztotta harmadik alelnökének a megválasztását.
A tisztség az Európai Néppárt (EPP) frakcióját illeti, amely megint a fideszes Hidvéghi Balázs jelölte posztra. A választást a szaktestület tegnap esti ülésére időzítették, de délelőtt hivatalosan is levették a napirendről. A magyar kormánypárti EP-képviselő megválasztását sokan ellenzik a jogállamiság kérdéseit rendszeresen napirendre tűző LIBE-ben. A Zöldek politikai csoportja többször jelezte, hogy ha szavazásra kerül a sor, ellenjelöltet indít Hidvéghivel szemben, ami azt eredményezheti, hogy az EPP elveszítheti a fontos alelnöki pozíciót. A kereszténydemokraták azzal érvelnek, hogy a nagy létszámú magyar delegációnak joga van vezető tisztségek betöltésére az EP-ben. Információink szerint a néppártiak abban bíznak, hogy a Fidesz előbb-utóbb feladja az alelnöki tisztségért folytatott küzdelmet és belemegy, hogy egy másik néppárti képviselőcsoport tagja tölthesse be a posztot.

Felfüggesztették a DK-s Varju László mentelmi jogát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 17:41

Fotó: Népszava
Választási csalással gyanúsítják a politikust, aki mindenben ártatlannak vallja magát, és koncepciós eljárásról beszél.
Az Országgyűlés hétfőn 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László (DK) mentelmi jogát, Polt Péter legfőbb ügyész javaslatára – írja az MTI.
Polt egy nyomozás részeként indítványozta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis Varju László a 2018-as országgyűlési választás előttpénzt kínált egy független jelöltnek, hogy lépjen vissza a javára. 
A döntés előtt az Országgyűlés mentelmi bizottsága tárgyalta az ellenzéki képviselő ügyét Varju László az ülésen - az Országgyűlés honlapján közzétett határozati javaslat szerint - azt mondta: semmilyen bűncselekményt nem követett el. Mentelmi jogának felfüggesztésében ugyanakkor már a bizottsági döntés előtt biztos volt. Mint fogalmazott,  az az ország egy diktatúra, ahol a pártállam képviseli a közvádat, ahol Polt Péter fideszes politikusként jár el az ellenzékiekkel szemben (Polt hivatalosan csak volt fideszes politikusnak számít- a szerk.). "Orbán rendszerében élünk", ahol az ellenzéki politikusoknak nem kell csodálkozniuk azon, hogy időről-időre ilyen koncepciós eljárás indul ellenük - tette hozzá Varju , aki szerint minél sikeresebb lesz az ellenzék a jövőben, minél több vereséget szenved a Fidesz, Polt Péter annál több közvádas eljárást indíthat.