Nem tudott kormányt alakítani Netanjahu

Publikálás dátuma
2019.10.21. 21:11
Benjamin Netanjahu
Fotó: ILIA YEFIMOVICH / AFP
Az izraeli miniszterelnök kudarcot vallott a nemzeti egységkormány felállításával, riválisa, Beni Ganz veheti át az ország vezetését.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszaadta a kormányalakításra szóló megbízását Reuven Rivlin államelnöknek, aki bejelentette, hogy Beni Ganzot, a centrista Kék-fehér párt elnökét kéri majd fel az új kabinet megalakítására – idézi az MTI az izraeli média hétfő esti beszámolóit. Netanjahu két nappal a rendelkezésére álló 28 nap lejárta előtt telefonon értesítette az államelnök hivatalát a kormányalakításra szóló megbízatás visszaadásáról, miután az idei második előrehozott választást követő bő egy hónap alatt nem sikerült kormányképes többséget létrehoznia a 120 tagú kneszetben. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet értesülése szerint Rivlin már kedden, újabb tanácskozás összehívása nélkül felkérheti Beni Ganzot az új kormány létrehozására, amihez Ganznak is 28 nap áll majd rendelkezésére.  Benjámin Netanjahu videoüzenetben jelentette be, hogy az elmúlt huszonhat napban szüntelenül egy széles nemzeti egységkormány létrehozásán dolgozott, amely magában foglalná a Likud párt vallásos szövetségeseit, valamint a rivális Kék-fehér pártot, de kísérletei meghiúsultak, mert Beni Ganz megtagadta a tárgyalásokon való részvételt és a személyes találkozót vele. 

Ganz elhappolná elődje támogatóit is

A közszolgálati rádió szerint Ganz az első kormányalakítási konzultációt mégis éppen Benjámin Netanjahuval készül lefolytatni, ezt követően pedig a Netanjahu miniszterelnöki szerepéhez ragaszkodó, jobboldali-vallásos tömörülés többi pártjait invitálja majd egyeztetésre. A rádió úgy tudja, hogy a megbeszéléseken Ganz elsősorban arra fog törekedni, hogy kapcsolatokat építsen ki a mindeddig csakis Netanjahu mellé álló pártokkal, és ha nem is sikerül részvételükkel kormányt alakítania, akkor ezek a kötelékek jól jöhetnek majd az "utolsó huszonegy napban", vagyis Ganz esetleges kormányalakítási kudarca után, amikor három hétig elvileg a kneszet bármely képviselője megszerezheti írásban a többség, vagyis hatvanegy képviselő támogatását egy új kormányhoz. A Kék-fehér párt választási ígérete egy liberális egységkormány megalakítása volt az együtt már többséget alkotó, eddig kormányzó jobboldali Likud és a centrista Kék-fehér párt részvételével, és esetleg további pártok bevonásával. Az izraeli médiában megszólaltatott elemzők ugyanakkor számos alkalommal felvázolták egy Ganz vezette kisebbségi kormány megalakulásának lehetőségét is, amelyben a Kék-fehér a két baloldali párttal, a szociáldemokrata Munkapárt-Híd választási szövetséggel, valamint a baloldali liberális Demokratikus Táborral lépne koalícióra, amit kívülről támogatna a kneszetben a szavazásokon az arab pártok Közös Lista nevű párttömörülése és Avigdor Liberman jobboldali Izrael a Hazánk nevű pártja. Ez a kisebbségi kormányzás az elemzők szerint csak addig tartana, ameddig a Likuddal sikerülne létrehozni a nagykoalíciót, amire akkor érnének meg a feltételek, ha Netanjahu tisztázná magát a korrupciós vádak alól. Aviháj Mandelblitt államügyész várhatóan novemberben dönt az esetleges vádemelésről, vagy a vádak ejtéséről.  Ha Ganznak sem sikerülne létrehoznia az új izraeli kabinetet az erre rendelkezésére álló négy hét alatt, majd a további háromhetes időszakban sem születik meg az új kormány, akkor automatikusan új választásokat írnak ki Izraelben, várhatóan februárban vagy márciusban.
Szerző

Johnson sokadszor maradt alul

Publikálás dátuma
2019.10.21. 17:18

Fotó: OLI SCARFF / AFP
Nem engedte John Bercow, a brit parlament elnöke, hogy a londoni képviselőház hétfőn napirendre tűzze a szavazást arról a megállapodásról, amelyet Boris Johnson múlt csütörtökön kötött az Európai Unió vezetőivel az ország EU-ból való kilépésének feltételeiről.
A brit parlament elnöke szerint erre azért nincs mód, mert ugyanarról a javaslatról kellene szavazni, amit 48 órával korábban egyszer már benyújtottak. Így kérdés, mikor kerülhet sor a voksolásra. Mindez azt is jelzi, hogy a westminsteri parlament nem törik meg a rá nehezedő nyomás alatt. Mint arról beszámoltunk, szombaton nem sikerült megvalósítani a csütörtökön kialkudott megállapodásról szóló érdemi szavazást, mert a képviselők 322-306 arányban úgy döntöttek, csak a megegyezés jogi keretbe foglalt változatáról készek szavazni. A kormány teljes erőbedobással dolgozik a törvényjavaslat előkészítésén, hogy az minél előbb a Ház elé kerülhessen. Bár a Hilary Benn munkáspárti képviselő nevéhez fűződő törvény szellemében Boris Johnson, ha vonakodva is, de kérte az október 31-i határidő három hónapos meghosszabbítását, nem adta fel a reményt, hogy saját bombasztikus trükkjével elhagyja az Uniót. 
A megállapodást ellenző pártok közül a kormányt Theresa May regnálásának kezdetén még együttműködési szerződéssel életben tartott északír Demokratikus Unionisták (DUP) “gerillaháborúval” készülnek múlt időbe tenni Johnson “deal”-jét. A koronahű protestáns erők készek a Munkáspárttal együtt módosító indítványokat benyújtani a törvényjavaslathoz. A BBC News tudomása szerint követelnék, hogy az egész Egyesült Királyság, azaz nem pusztán Észak-Írország alkosson vámuniót az EU-val, igazodjon a belső piac szabályaihoz, sőt kerüljön sor egy második, megerősítő népszavazásra, melyen akár a maradás lehetősége is felmerülne. A vámunió egy bizonyos formáját a DUP, de maga a parlament is mindeddig mereven elutasította, és biztos, hogy az euroszkeptikus toryk soha nem azonosulnának vele. Ha a parlament visszautasítja, vagy gyökeresen megváltoztatja a brüsszeli megállapodást, elkerülhetetlenné válik a tényleges halasztás, sőt a brit kormányfő másodszor is visszatérhet az Unióhoz a szöveg megváltoztatását kérve. Az ellenzék pedig aligha állhat tovább is ellen az újabb előrehozott választás követelésének.

Veszélyben a svájci varázsformula

Publikálás dátuma
2019.10.21. 15:53
Regula Rytz, a Zöldek elnöke
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Alaposan átalakíthatja a konszenzusra épülő svájci politikai rendszert, a helyi pártok kormányzati szerepvállalását szabályozó „varázsformulát”, hogy a Zöldek az alpesi államban történetük legjobb eredményét érték el.
A helyi tradíciók szerint ugyanis a négy legnagyobb párt rendelkezik a legfontosabb miniszteri tárcákkal, a környezetvédők azonban előretörésük miatt jogosan követelhetnek maguknak miniszteri tisztségeket. A voksolást a bevándorlásellenes, a politikai paletta jobb szélén elhelyezkedő Svájci Néppárt (SVP) nyerte, de a párt komoly visszaesést könyvelhetett el a 2015-ös parlamenti választáshoz képest, hiszen 11 mandátummal kevesebbet szerzett. Szintén csökkent a szociáldemokrata SP támogatottsága, amely öt mandátumos csökkenést jelent. A szabaddemokraták sem úszták meg csökkenéssel: négy mandátumuk veszett oda. A GPS nevű baloldali környezetvédő párt ezzel szemben 17 képviselői helyet nyert. Ezzel a konzervatív néppártot is sikerült az ötödik helyre szorítania. Hogy milyen jelentős a zöld hullám Svájcban, az is jelzi: a liberális zöldek is 16 mandátumot szereztek, vagyis a két környezetvédő párt összesen 54-et, annyit, amennyivel az SVP az élen végzett. 
Tévévitán a pártok vezetői
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Mint a Neue Zürcher Zeitung kommentárjában megállapította, a választók egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg: azt akarják, hogy a kormány erőteljesebben foglalkozzék a környezetvédelmi kérdésekkel. Másrészt az SVP és a lap szerint az SP visszaesése azt is jelzi, a társadalomnak elege van a megosztás politikájából. Harmadrészt a választók több nőt akarnak látni a parlamentben. Az SVP visszaesése egy nemzetközi trendre is ráirányítja a figyelmet: az embereket Svájcban is mind kevésbé érdekli a bevándorlás témaköre. A párt sok választója azért is maradhatott távol az urnáktól, mert az SVP több a bevándorlással kapcsolatos ígéretét sem valósította meg. A Tages Anzeiger című lap pedig azt állapította meg, hogy a környezetvédők már elég érettek a kormányzati szerepvállalásra. A nagyobbik környezetvédő pártot irányító Regula Rytz azt követelte, hogy mielőbb tegyék lehetővé számukra: jussanak szóhoz a kabinetben.