Gyurcsány: létre kell hozni a hazafias ellenzéket

Publikálás dátuma
2019.10.23. 14:14

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Hazafias ellenzék létrehozására szólította fel az Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben álló politikai erőket és civileket a Demokratikus Koalíció elnöke szerdán, pártja fővárosi ünnepi megemlékezésén.
Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy ez a hazafias ellenzék természeténél fogva éppen olyan színes lesz, mint 1956. Lesznek benne baloldaliak, centristák, liberálisok, zöldek és jobboldaliak is - közölte a Nagy Imre néhai miniszterelnök szobránál tartott rendezvényen. A hazafias ellenzéket négy dolog fogja össze, ezek közül az első, hogy Magyarország jövője az európai népek táborában van - jelentette ki. Hozzátette: azokkal lehet és kell együttműködni, akik erősebb Európát akarnak, akik úgy gondolják, hogy Európa jövőjét az egyesült nemzetek európai szövetsége jelenti. Második pontként hangsúlyozta: azt kívánják, hogy Magyarország újra jogállam legyen, ahol nem az állam ellenőrzi a népet, hanem a nép az államot. Úgy fogalmazott: ehhez a jelenlegi kormányt "a politika poklára kell küldeni".
Aki lop, aki hozzányúl a közpénzhez, az nem politikus, hanem bűnöző, ma a kormányon bűnözők vannak

- jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Azokkal kell együttműködni, akik úgy gondolják, hogy az országnak tisztességes, a választókat szolgáló politikusokra van szüksége - tette hozzá. A hazafias ellenzéknek olyan országot kell építenie, ahol tiszteletben tartják mások önállóságát és szabadságát, hogy ennek a szabadságnak a bázisán teremtsenek közös, erős nemzetet - mondta negyedik pontként a DK elnöke. Beszédében úgy fogalmazott: helye van a pátosznak, a szónak és cselekvésnek, de a pátosz ezekben a napokban hazug lenne, a szó kevés, a cselekvés meg kötelező. Meg kell próbálni közösen elfogadni 1956 különböző hagyományait - mondta Gyurcsány Ferenc. Október 23-nak sok arca van, 1956-ban egyaránt ott van Nagy Imre és társai reformkommunista küzdelme, Pongrátz Gergely, a Corvin köz és a pesti srácok harca, ahogy a munkástanácsok mozgalma is. Ezek együtt jellemzik 1956-ot, és a DK azon dolgozik, hogy ezek a különböző irányzatok ne megosszák, hanem egyesítsék a nemzetet - jelentette ki. A kormány külpolitikáját bírálva arról beszélt, hogy aki egyetért Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és a kurd népirtással, valójában egyetért az orosz megszállással és a magyar szabadság eltiprásával. Aki ezzel egyetért, ne ünnepelje október 23-át - közölte a pártelnök.
Szerző
Frissítve: 2019.10.23. 14:42

Pikó: '56 örökösei akkor leszünk, ha erős közösségeket teremtünk

Publikálás dátuma
2019.10.23. 13:51

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A józsefvárosi megemlékezésen Mécs Imre is beszédet mondott: a beindult összefogásban érzi a szabadságharc szellemét.
Sokan vagyunk és sokfélék, de egyaránt emlékezni és tiszteletet adni jöttünk - kezdett október 23-i ünnepi beszédébe Pikó András, a budapesti Józsefváros megválasztott polgármestere a Corvin közben. A jelen sohasem érződik hősiesnek vagy ideálisnak - tért rá a forradalom résztvevőinek méltatása után -, mindig túlélésről, másnapig tartó perspektíváról, mindennapi félelmeink oldásáról szól. '56-ban fontosabb volt a mánál a holnap, folytatta, majd Orwellt idézve úgy fogalmazott: a diktatúra akkor dőlt meg, amikor eltűnt az az érzés, hogy a történelem nyugvópontra jutott, mindig a pártnak van igaza. Pikó szerint ezért
1956 a közösségek forradalma volt, mert az egyén csak másokkal összefogva lesz olyan erős, hogy legyőzze a jövő félelmeit .

Nekünk ma nem harcolni és a hitünkért meghalni kell - fogalmazott a polgármester -, '56 örökösei akkor leszünk, ha erős közösségeket teremtünk szerte az országban és Budapesten is, melyekben egymást segítve, közösen dolgozunk minden nap a jövő reményeinek valóra váltásáért.
Nagy Imrét hallgatva lehetett érezni, hogy mégis van magyar nemzet, melynek "mindannyian tagjai vagyunk" - idézte fel következőként az 1956. október 23-án átélteket Mécs Imre. Hiába, hogy még mobiltelefon sem volt, a kis faluk forradalmi tanácsaitól a gyárakat elfoglaló munkástanácsokig mindannyian ugyanazt gondolták, megbíztak egymásban, nem kellett magyarázkodni - részletezte.
"Beindult az összefogás, és itt '56-nak érzem a szellemét"

- tért át a jelenre Mécs. "Mi vagyunk Magyarország és ti vagytok Magyarország, nem az álságos hatalom, a hatalom által kreált valóságok, a migránsok meg a többi mesék" - hangsúlyozta, hozzátéve: ezért "nekünk kell eldönteni, mi legyen".
Végül Szénási Szilvia civil aktivista mondott beszédet a roma hősökről, férfiakról és nőkről, akik együtt harcoltak a magyarokkal - majd együtt szenvedtek a megtorlásoktól. "Az '56-os forradalom roma hősei nem csak a romák hősei, hanem mindannyiunké, romáké és nem romáké, embereké" - mondta.
Szerző
Frissítve: 2019.10.23. 14:15

Fejesek távoztak a pécsi önkormányzati cégektől, pedig az átvilágítások éppen csak elkezdődtek

Publikálás dátuma
2019.10.23. 11:34

Fotó: Shutterstock
Egy vezérigazgató még a választás előtt, egy igazgató pedig egyből döntött úgy, hogy új állást keres.
A fővárosi Újpest után mintha Pécsen is menekülőre fogták volna az önkormányzati cégeknél, derül ki a Szabad Pécs cikkéből. Úgy értesültek, röviddel az - ellenzéki Péterffy Attila polgármesterjelölt győzelmét hozó - önkormányzati választás előtt lemondott Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési (PVF) Zrt. vezérigazgatója, a választást követően pedig egy másik önkormányzati vállalat igazgatója is távozott.
A PVF Zrt. a pécsi önkormányzat egyik kiemelten fontos cége. Dolguk, hogy fejlesztési forrásokat próbáljanak a városnak szerezni, leginkább pályázatokat írva, majd a nyerteseket menedzselve. Úgy tudják, Merza távozásának köze lehet ahhoz, hogy sejtette, a fideszes Páva Zsolt nem marad polgármester. A lemond vezérigazgató azonban csak azt erősíthette meg, hogy a PTE Közgazdaságtudományi Karán kezdett ősszel dolgozni, tanítani fog, illetve már tanít is. A többiről a Páva alatt bevezetett nyilatkozati rend értelmében nem mondhatott semmit a lapnak.
A másik távozó igazgatóról azt írják, maga nyújtotta be a felmondását a napokban, már a választást követően. További cserék is várhatóak az önkormányzati cégeknél, miután múlt pénteken már három, kedden újabb négy pécsi önkormányzati többségű gazdálkodó szervezetnél kezdődött átvilágítás.
Szerző