Előfizetés

Beethoven-év és tizenegy bérlet a Zeneakadémián

Varga Péter
Publikálás dátuma
2019.10.24. 18:16

Fotó: Burger Zsolt / AFP
Születésének 250. évfordulója alkalmából Beethoven jegyében zajlik a Zeneakadémia 2020-as éve.
A Beethoven Plusz bérletes sorozat rögtön egy nagy érdeklődésre számot tartó koncerttel nyit, a Bécsi Szimfonikusok Zenekara két szimfóniát ad elő januárban Philippe Jordan vezényletével. A további hét eseményen is túlsúlyban lesznek minden idők egyik legnépszerűbb zeneszerzőjének legkülönfélébb műfajokba tartozó művei. A sajtótájékoztatón, amelyen az egyetem vezetői a koncertbérletekre hívták fel a figyelmet Balázs Ervin, a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója arról beszélt, hogy 1958 óta létezik a kastélyban a Beethoven Emlékmúzeum, amelyet utoljára 1988-ban újítottak fel. Most arra készülnek, hogy 2020 áprilisára a Zeneakadémia által nyújtott szakmai segítséggel megújuljon az intézmény. A jelenlegi három szobát elfoglaló tárlat újabb tematikus szobával, és egy foglalkoztató teremmel is bővül. A zeneakadémiai tizenegy bérlet egyenként 3-4 hangversenyt kínál, többi között John Eliot Gardiner fellépésével, aki Monteverdi műveket hoz; a 75 éves Rolla Jánost sorozat köszönti, ő a Zeneakadémia Kamarazenekarával játszik; az intézmény szimfonikus együtteséhez pedig olyan művészek jönnek jövőre, mint Dennis Russel Davies, Gilbert Varga. A többi bérletben is szinte minden zenetörténeti kor és műfaj, hangszer kedvelői találhatnak jelentős hangversenyeket.

Veszélyeztetett világörökségi helyszínné válhat a felhőkarcolók miatt Prága Óvárosa

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.24. 17:24

Fotó: Oliver Wintzen / AFP / ROBERTHARDING
Az UNESCO az elmúlt években már többször bírálta a cseh fővárost.
Veszélyeztetett helyszínné válhat Prága történelmi városközpontja, az Óváros, amely 1992-ben került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára. Az UNESCO szakértői, akik tavasszal látogattak el a cseh fővárosba, értesülések szerint arra a megállapításra jutottak, hogy
a város és a cseh állam nem védi megfelelő módon azokat az értékeket, amelyek alapján a prágai Óvárost felvették a világörökségi helyszínek listájára.

A szakértői jelentésről egyelőre nem hivatalosan a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának (ICOMOS) cseh központja tájékoztatta a CTK hírügynökséget. A dokumentumot az ICOMOS szerint a cseh kulturális minisztérium és Prága vezetése is megkapta, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra, és nem is kommentálták. Az UNESCO szakértői elsősorban a felhőkarcoló-építési tervek miatt bírálják a cseh fővárost. A történelmi városközponttól délre eső Pankrác negyedben már álló, illetve épülő felhőkarcolók úgymond megbontják a történelmi várospanoráma képét, ezért a szakértők a projekt leállítását javasolják. Bírálatok tárgya az új építési törvény tervezete is, amelyben csökkentenék a műemlékvédők beleszólását az új építkezésekbe. A Právo című lap korábban azt írta, hogy az UNESCO az elmúlt években már többször bírálta Prágát a tervezett felhőkarcolók miatt. A lap szerint a cseh főváros vezetése korábban nem vette figyelembe a bírálatokat, és csak diplomáciai nyomásra volt hajlandó engedélyezni a szakértők tavaszi prágai vizsgálatait is. Szakértők szerint
a pankráci felhőkarcolók legfeljebb 70 méter magasak lehetnének, hogy ne veszélyeztessék a belváros panorámáját.

Ugyanakkor a például már majdnem elkészült Tower nevű épület magassága 104 méter. Hasonlóan magas épületeket terveztek a Pankrác melletti Kavcí hory és a központ melletti Zizkov negyedben is. Prága önkormányzata eddig a bírálatokat általában visszautasította és alaptalannak minősítette, s azzal érvel, hogy az elképzelésekről jelenleg még csak folyik a vita. A tavaly őszi önkormányzati választásokon hatalomra került Zöldek azonban azt ígérik, hogy a felmerült problémákkal foglalkozni fognak. A Prágáról szóló szakértői jelentést az UNESCO hivatalosan a jövő évben tárgyalja meg. A cseh sajtó szerint a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján jelenleg mintegy 50 helyszín van, Európából például Bécs és Liverpool történelmi központja vagy a koszovói pravoszláv templomok.

Meghalt Sárközy Zoltán

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.24. 17:01

Fotó: Michčle Constantini / AFP/PhotoAlto
A Jászai Mari-díjas színművész életének 85. évében hunyt el.
Hosszas betegség után életének 85. évében kedden elhunyt Sárközy Zoltán Jászai Mari-díjas színművész, a debreceni Csokonai Színház örökös tagja – közölte a teátrum az MTI-vel. Sárközy Zoltán Nyíregyházán született 1934. november 23-án. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1950-ben vették fel. A főiskolai évek alatt, 1951-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött Téry Árpád hívására. Sárközy Zoltán 1955-56-ban az egri Gárdonyi Géza Színház, 1957-58-ban a kaposvári Csiky Gergely Színház, 1958-59-ben a Békés Megyei Jókai Színház, 1959-60-ban a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. A debreceni Csokonai Színházhoz 1960-ban szerződött újra. Utoljára hetvenöt évesen, a 2009-ben bemutatott Vincent van Gogh című monodrámában lépett színpadra. Pályája csaknem hat évtizede alatt emlékezetes szerepek sorát játszotta el a Tóték, Légy jó mindhalálig, a Lear, a Márton partjelző fázik, a Széchenyi, a Rokonok, A nagybőgő és a Mesterkurzus című darabokban. Számos tévéfilmben, tévésorozatban is szerepelt. Munkája elismeréseként 1984-ben érdemes művész lett, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. Sárközy Zoltánt a Csokonai Színház saját halottjának tekinti – írták a közleményben.
Sárközy Zoltán
Fotó: Port.hu