Előfizetés

A bukaresti vásárlóerő is lekörözte a budapestit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.24. 16:22
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az EU tagországainak rangsorát Lichtenstein, Svájc és Luxemburg vezeti.
A GFk nemzetközi piackutató intézet legfrissebb, az Európai Unió tagországaianak vásárlóerejét vizsgáló jelentéséből kiderül, hogy a magyar fővárost már Románia fővárosa, Bukarest is lekörözi vásárlóerő tekintetében, hiszen Prága és Varsó már egy ideje megtette ugyanezt – vette észre a 444.hu. Általánosságban egyébként 3,5 százalékkal nőtt a vásárlóerő értéke EU-s szinten.
  • Varsó: 13.150 euró/fő/év
  • Prága: 12.935 euró/fő/év
  • Bukarest: 10.452 euró/fő/év
  • Budapest: 9.230 euró/fő/év
A tagországok rangsorát Lichtenstein (67.550), Svájc (42.067) és Luxemburg vezeti, Németország (23.779) a nyolcadik, az EU-s átlag 14.739 euró évente, Ukrajna a sereghajtó 1.830 euróval.

Megdicsérte a Világbank a rabszolgatörvényt

P. Zs.
Publikálás dátuma
2019.10.24. 15:44

Fotó: Tyukodi László / Mercedes
Egy helyezéssel előrébb került a Világbank versenyképességi listáján Magyarország, így a 190 tagállamból az 52. helyen vagyunk az idén.
A Doing Business kutatás az országokat üzleti környezetük minősége alapján rangsorolja, ám ennek alapján meglepő eredmények születtek: a világ legversenyképesebb országa Új-Zéland, de a 25. helyre befutott Kazahsztán, a 28-ra pedig Oroszország – ami kérdéseket vethet fel a Világbank felmérésével kapcsolatban. A magyar gazdaság ezzel együtt nem lehet túl büszke az elért 52. helyre, a régióban szinte minden ország – ideértve még Szerbiát és Horvátországot is – megelőz minket. A balti államok belefértek az első 20-ba, Cseh- és Lengyelország a 40-41. helyen osztozkodik. Magyarország mögött Románia (55) és Bulgária (61) kullog csak – más felmérések szerint is már csak ezen uniós országokat utasítjuk magunk mögé a versenyképesség terén. A magyar helyezés javítása az áfavisszatérítések felgyorsításának és a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentésnek köszönhető. A magyar gazdaság az átlagnál jobban teljesít a külkereskedelmi korlátok lebontásban, az ingatlan-nyilvántartásban, illetve a pénzügyi rendszer működésében. Rontja viszont a versenyképességünket az építési kérelmek lassú kiadása, a piaci (nem lakossági) energiaellátás hatékonysága vagy az befektetők védelmének szintje. A munkaerőpiaci elemzésében a Világbank dicsérte a foglalkoztatás övező szabályok lazítását, nevesül a rabszolgatörvényt, amely lehetővé teszi a cégek számára a 400 órás évi túlmunka elrendelését. 

A babaváró hitelek felét már nem törlesztik

V. A. D.
Publikálás dátuma
2019.10.24. 11:21

Fotó: PETER ENDIG / AFP
Több mint ötezer igénylőnek folyósított eddig babaváró hitelt az Erste Bank, a házaspárok csaknem fele máris szüneteltetheti a törlesztést.
A felvett babaváró hitelek 46 százalékánál már fel is függesztették a törlesztést, mivel olyan házaspárok igényelték, amelyeknél az úton lévő baba már elérte a 12 hetes magzati kort – tájékoztatott közleményében az Erste Bank. A pénzintézet eddig közel hatezer házaspár hiteligényét fogadta be. Ezen ügyfelek összesen 56 milliárd forint államilag támogatott kölcsönt igényeltek, a kérelmek 37 százaléka Budapestről érkezett. Több mint ötezer igénylőnek már folyósították is a kölcsönt, összesen 49 milliárd forint értékben. Az ügyfelek mintegy 90 százaléka a maximális, 10 millió forintos hitelösszeg mellett döntött, akik ennél kevesebbet igényeltek, az igazolt jövedelmük alapján határoztak a kisebb összeg mellett. A házaspárok felkészültségét jelzi, hogy a hiteligénylések mindössze 3 százalékát kellett elutasítani, jellemzően azért, mert az igénylők jövedelme nem felelt meg a felelős hitelezésről szóló jogszabályi követelményeknek - fogalmaz a közlemény. Az Erste Banknál szeptember végéig folyósított babaváró hitelek 83 százalékát szabadfelhasználású kölcsönként vették fel az ügyfelek, míg 17 százalékot meglévő hitelük kiváltására igényeltek. „Az Erste Bankban arra számítunk, hogy a babaváró hitel iránt érdeklődők száma később is magas marad. Idén év végéig összesen 60-70 milliárd forint államilag támogatott kölcsön folyósítására számítunk” – jelezte a közleményben Harmati László, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. Október eleji adatok szerint a bankok összességében közel 285 milliárd forintnyi babaváró kölcsönt folyósítottak mintegy 30 ezer ügyfélnek. A döntő többség – 87 százalék – 10 millió forintnyi hitelt kapott.  A kamattámogatott kölcsönt házaspárok igényelhetik, a törlesztést – már a várandósság 12. hetétől – fel lehet függeszteni három évre, ha az igénylést követő öt éven belül megszületik egy gyermek. A második gyermek megszületésekor szintén felfüggesztik a törlesztést, továbbá elengedik a még fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermeknél pedig az egészet.