A várható hőség miatt hajnali háromra tennék a maraton rajtját a tokiói olimpián

Publikálás dátuma
2019.10.24. 16:58
Futók a tokiói Marathon Grand Championship elnevezésű versenyen, ami az olimpiai maratoni szám fűpróbája volt
Fotó: Miho Ikeya / Yomiuri
A szervezők ezzel akarják elérni, hogy a fővárosban maradhassanak a hosszú távú ötkarikás atlétikai versenyek.
A 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottsága hajnali három órára tenné a maratoni versenyszám rajtját a jövő nyári játékokon. A rendezők az egyelőre hivatalosan meg nem erősített ötlettel azt kívánják elérni, hogy a fővárosban maradhassanak a hosszú távú ötkarikás atlétikai versenyek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis múlt héten azt javasolta, hogy a várható hőség miatt a maratont és a gyalogló számokat ne Tokióban, hanem 800 kilométerre északra, a hűvösebb Szapporóban rendezzék meg. A jelenlegi tervek szerint Tokióban hajnali 5 óra 30 perckor rajtolna az 50 kilométeres gyaloglás és 6-kor a maraton, hogy az atléták ne legyenek kitéve a 30 fok feletti kánikulának. Az idén a dohai atlétikai világbajnokságon éjfél után indult a maratoni mezőny, amely így is 30 fokban és magas páratartalom mellett teljesítette a 42 195 méteres távot. A 2020-as tokiói olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik. 
Szerző

A lényeg, az FTC ne féljen

Publikálás dátuma
2019.10.24. 10:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Oroszországban lép pályára a Ferencváros az Európa-liga csoportkörének harmadik fordulójában a korábban jobb napokat is megélt CSZKA ellen.
Nem szerzett még pontot a magyar bajnok ellenfele az Európa-liga csoportkörében, ami az előzetes várakozásokkal szemben igenis meglepetés: a CSZKA Moszkva két (ebből ráadásul az egyik kellemetlenül súlyos) vereség után pont nélküli, és utolsó a H csoportban. A CSZKA-t 5–1-re verte idegenben a bolgár Ludogorec, hazai pályán pedig az Espanyol múlta felül 2–0-ra. Az FTC ugyanezekkel az ellenfelekkel játszott eddig, kicsivel több sikerrel: egy pontot szerzett Spanyolországban, majd az 1-1-et követő hazai meccsen 3-0-ra vesztett a Ludogorec ellen az Üllői úton.
Nyilvánvalóan kardinális kérdés, hogy az FTC milyen hangulatú CSZKA-val találkozik. Erre pedig az FTC korábbi labdarúgója, ifjabb Szergej Kuznyecov tudja a legpontosabb választ, mivel másodedzőként a CSZKA moszkvai riválisánál, a rekordbajnok Szpartaknál testközelből tapasztalhatta meg az FTC ellenfelének erősségeit. A Ferencváros hivatalos honlapjának nyilatkozva elmondta, kiváló labdarúgókat ismert meg a CSZKA keretében. „Ott van például a tavalyi orosz bajnokság gólkirálya, Fedor Chalov, aki remekül érzi, hogy mikor kell a kapu elé kerülnie, vagy a horvát válogatott fiatalja, Nikola Vlasic, aki szintén rendkívül tehetséges. Nem beszélve a brazil-orosz Mário Fernandesről, akit mindig keresztlabdákkal hoznak játékba, és jobb oldalról rengeteg helyzetet tud kialakítani.”
Elmondta, a CSZKA többnyire öt védővel kezd, de a támadások építésekor a felállás átalakul 3–4–3-ra. De nem csak a gyors alkalmazkodó képességük kiemelkedő, hanem a labdatartásuk is. „Az FTC-nek aktívan kell játszania, és a lényeg, hogy ne féljen az ellenféltől” – adott tanácsot Kuznyecov. Szerinte a magyar bajnok jól ki tudja használni a szögleteket, szabadrúgásokat, mivel sok magas játékosa van. Nehéz meccset vár, de mint mondta, ha a csapat bátran játszik, lesznek lehetőségei. Ugyanakkor a CSZKA játékosait igencsak motiválni fogja, hogy egyelőre nincs pontjuk, így nehéz elképzelni, hogy ezt a számukra természetellenes helyzet elfogadják.
A két csapat amúgy 1994-ben a Kupagyőztesek Európai Kupájában találkozott legutóbb egymással. Akkor az első fordulóban a Moszkva otthon nyert 2–1-re, majd a budapesti visszavágón ismét hazai 2–1-es győzelem született. Végül tizenegyesekkel a Ferencváros (7–6) jutott tovább.

Európa-liga 2019-2020

H csoport 1. Ludogorec  2          2          –          –          8–1      6 2. Espanyol     2          1          1          –          3–1      4 3. Ferencváros2          –          1          1          1–4      1 4. CSZKA Moszkva  2          –          –          2          1–7      0 1. forduló: szeptember 19. Espanyol (spanyol)–Ferencváros 1–1 Ludogorec (bolgár)–CSZKA Moszkva (orosz) 5–1 2. forduló: október 3. Ferencváros–Ludogorec (bolgár) 0–3 CSZKA Moszkva (orosz)–Espanyol (spanyol) 0–2 3. forduló: október 24. 18.55: CSZKA Moszkva (orosz)–Ferencváros (tv.: Sport1) 18.55: Ludogorec (bolgár)–Espanyol (spanyol)

Szerző

Meghalt Törőcsik István

Publikálás dátuma
2019.10.23. 17:00

Fotó: Shutterstock
A Honvéd első aranycsapatának tagja 87 éves volt.
Törőcsik István fiatal titánként, 1954-ben csatlakozott a Honvédhoz és az 1957-es, Dél-Amerikai túrán való részvételért kapott eltiltást is beleszámítva több, mint hat éven keresztül volt tagja - olvasható a klub honlapján.    Halálával az utolsó játékos távozott a Puskás és Bozsik fémjelezte első Honvéd aranycsapatból.
Szerző
Témák
gyász