Káosz a süketszobában – Kaotikus helyzet akadályozta a bizottsági vizsgálódást Trump ügyében

Publikálás dátuma
2019.10.24. 18:58
William Taylor is megjelent a meghallgatáson – a diplomata fontos adalékokkal szolgált
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Mintegy két tucat republikánus törvényhozó hatolt be hívatlanul egy zárt ajtók mögötti meghallgatásra a washingtoni Capitolium épületében. Ezzel több órán át akadályozták a munkát.
A demokrata párti többségű képviselőház három szakbizottsága azért tart meghallgatásokat, hogy megállapítsa, indokolt-e hivatalból való felmentésre irányuló alkotmányos bűnvádi eljárást indítani az elnök ellen, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok külpolitikáját – hivatali hatalmával visszaélve - saját belföldi előnyszerzési törekvéseinek rendelte alá. Konkrétan az merült fel Trumppal szemben, hogy visszatartotta az Ukrajnának szánt katonai segélyt és a Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek szóló fehér házi meghívást mindaddig, amíg Kijevben nem indítottak nyomozást Joe Biden volt alelnöknek – a Demokrata Párt egyik legesélyesebb mostani elnökjelölt-aspiránsának – a fia, Hunter Biden ellen, aki egy időben egy ukrán gázvállalatnál töltött be busásan jövedelmező állást.  A minap William Taylor, a kijevi amerikai nagykövetség egyik diplomatája azt mondta meghallgatásán, hogy tudomása szerint Trump közvetlenül összekapcsolta a védelmi segélyt a nyomozás megindításával. Ezután Laura Cooper, a Pentagon egyik vezető tisztségviselőjétől arra voltak kíváncsiak a demokrata párti törvényhozók, hogy mi a pontos ügyrendje a védelmi segélyek folyósításának. Ekkor törtek be kiabálva, a teremőröket félretaszítva a meghallgatás termébe a republikánus képviselők, akiknek egy része nem tagja azoknak a szakbizottságoknak, amelyek a meghallgatásokat szervezik. Azt állították, hogy a zárt ajtók mögött „szovjet stílusú kihallgatások” folynak. Demokrata törvényhozók viszont azt mondták, hogy a republikánus bizottsági tagok a fair play szabályainak megfelelően, ugyanolyan arányban tehetnek fel kérdéseket a meghallgatott személyeknek.  A meghallgatások menetének több órás megzavarása részben annak volt betudható, hogy a kijelölt terem úgynevezett „süketszoba” volt – olyan helyiség, ahol minősített adatok hangozhatnak el, illetve válhatnak hozzáférhetővé, és ahová nem szabad bevinni semmilyen adatrögzítésre alkalmas elektronikus eszközt. Az illetéktelenül belépő republikánus képviselők azonban ráadásul megtartották mobiltelefonjaikat is, mire a demokrata pártiak azzal reagáltak, hogy nemzetbiztonsági előírások sérültek a behatolás nyomán.  A munka hosszabb idő elteltével aztán újrakezdődött, és a meghallgatások szervezői azt ígérik, hogy – az érzékeny adatok kivételével – írásban közzéteszik, mi hangzik el a zárt ajtók mögött. Úgy hírlik, hogy újra meg akarják hallgatni az egyszer már beidézett Gordon Sondland nagykövetet, az EU-hoz akkreditált amerikai képviseletvezetőt, akit William Taylor az említett meghallgatásán állítólag értesülésének forrásaként nevezett meg. 

Országos sztrájk bénítja meg pénteken Olaszországot

Publikálás dátuma
2019.10.24. 18:37
Shutterstock illusztráció
A munkabeszüntetésben gyakorlatilag minden közlekedési ágazat munkatársai részt vesznek majd, így sok jóra nem számíthat, aki éppen október 25-én turistáskodna az országban.
Az olasz légi irányítók október 25-én, pénteken az egész országra kiterjedő általános sztrájkot terveznek - írja közleményében a Wizz Air légitársaság. A maguk részéről arra számítanak, hogy a munkabeszüntetés miatt az Olaszországba vagy Olaszországból közlekedő járataik késhetnek majd. Utasaiknak üzenetben ígérnek tájékoztatást a fennakadások esetére, de honlapjukon is jelzik majd, ha ilyen történik.
Az olaszországi sztrájk országos lesz, egész napos, és nem csak a légi forgalomirányítókat érinti

- írja már bővebb figyelmeztetésében az Independent. A köz- és magánszféra munkavállalói egyaránt részt vesznek majd benne. Az alacsony fizetések és a nyugdíjjal kapcsolatos szabályozások ellen tiltakoznak majd, valamint a rossz munkakörülmények miatt.
Ami a repülést illeti, az irányítók többségében délután 1-től 5-ig tervezik csak beszüntetni a munkát. Ez a pénteki idősáv a legforgalmasabbnak számít. Brindisiben déltől 4-ig sztrájkolnak majd. Az easyJet előzékenyen 32 járatot törölt és fennakadásokra számít a Ryanair is. Az Alitalia 200 járatot törölt, ami már csak azért is érthető, mert munkatársai 24 órás munkabeszüntetést ígértek.
A Trenitalia állami vasúttársaság munkásai csütörtök este 9-el kezdődő 24 órás munkabeszüntetést ígérnek. A tömegközlekedés dolgozóinak sztrájkja Catania, Firenze, Milánó, Nápoly, Palermo, Róma és Torino városokat béníthatja majd meg.

Hasznos kifejezések

A Local.it olasz internetes oldal is figyelmezteti az utazókat, hogy sok jóra nem számíthatnak pénteken Olaszországban. Az olaszul nem beszélőknek egy tömör szótárat is készítettek azokkal a kifejezésekkel, amik szerintük a legtöbbet segíthetik a sztrájk alatt:

lo sciopero – sztrájk
cancellato vagy annullato – (járat)törlés
ritardato vagy in ritardo – késés
il rimborso – visszatérítés
cambiare la prenotazione – újrafoglalás

Szerző

Erdogan megint menekültáradattal fenyegeti az EU-t

Publikálás dátuma
2019.10.24. 18:15

Fotó: Mustafa Kamaci / AFP / Anadolu Agency
„Gyerünk, nézzük meg, tartsatok el ti is százezreket” – fogalmazott a török elnök.
Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön ismét azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy amikor eljön az ideje, országa megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé. Erdogan az ankarai államfői palotában járási elöljárók előtt felszólalva úgy fogalmazott:
„amikor azt mondom, hogy megnyitjuk a kapukat, bepánikolnak. Ne pánikoljatok, amikor eljön az ideje, megnyílnak a kapuk. Gyerünk, nézzük meg, tartsatok el ti is százezreket. Pénzetek van, erősek vagytok, amikor száz ember érkezik Görögországba, telefonon kerestek minket. Itt 4 millió (menekült) van. Eltökéltek vagyunk.”

Törökország a közelmúltban hadműveletet indított Északkelet-Szíriában az általa terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, amivel a későbbi célja az, hogy biztonsági övezetet alakítson ki a szíriai menekültek hazatelepítéséhez a „terroristáktól megtisztított” területre. A napokban Ankara először Washingtonnal, majd Moszkvával is megállapodott arról, hogy az YPG egy tűzszüneti időszak keretében 30 kilométeres mélységbe visszavonul a török-szíriai határtól, valamint elhagyja Tell-Rifát és Manbídzs térségét. A török államfő emlékeztetett, hogy már Barack Obama korábbi amerikai elnök idején felvetette egy biztonsági övezet lehetőségét, miután emberek milliói nyújtottak be országában menedékkérelmet. Amikor arra kérték a nemzetközi közösséget, hogy vállaljon felelősséget, „pusztába kiáltott szó” lett belőle – mutatott rá Erdogan, hozzátéve, hogy csak „azt mondták, a világ egyetlen országa sem tett olyat, amit” Törökország. „A mézesmadzaggal azonban nem lakik jól az ember” – hangoztatta a török elnök. Erdogan október 15-én a The Wall Street Journalban megjelent véleménycikkében leszögezte, hogy Törökország elérte a teljesítőképessége határait az országban tartózkodó menekültek ellátásában. Ankara az általa tervezett északkelet-szíriai biztonsági övezet létrehozásával legalább egymillió szíriai menekült hazatérését célozza, de ehhez nemzetközi segítséggel is számol. Mindeközben az érvényben lévő tűzszünet ellenére a török védelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy az YPG „terroristái” drónnal, aknagránáttal és könnyűfegyverrel támadtak török felderítő és megfigyelő egységekre a szíriai Rász el-Ain térségében. A beszámoló szerint az incidensben öt katona megsebesült. A török hadsereg a jogos önvédelem keretében válaszolt a támadásra - tették hozzá.