Előfizetés

Fejtörést okoz Putyin és Erdogan budapesti látogatása

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.10.25. 07:40

Fotó: Sergey Guneev / AFP / Sputnik
Minisztériumi forrásaink szerint például nehéz lesz olyan témát találni a magyar kormányfő és az orosz elnök találkozója végén, amelyről a vezetők sikerként számolhatnak majd be.
Nyolc nap leforgása alatt két illiberális vezető is Budapestre látogat, de ezúttal feltehetően Orbán Viktor miniszterelnök öröme sem lesz felhőtlen. Minisztériumi forrásaink szerint például nehéz lesz olyan témát találni a magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök október 30-i budapesti találkozója végén, amelyről a vezetők sikerként számolhatnak majd be.
A korábbi nyilatkozatok szerint a főbb napirendi pontok között szerepelhet a paksi bővítés, az orosz gázszerződés, valamint a  keresztényüldözés, a két ország ugyanis összehangolja erőfeszítéseit a közel-keleti keresztények védelmének érdekében.
A Gazprommal ugyanakkor továbbra sincs szó hosszú távú gázszerződésről, pedig Oroszország régóta szeretne megállapodni Magyarországgal. A hazai vezetés viszont nem akarja sok évre előre elkötelezni magát, ezért 2015 óta csak egy-egy évvel hosszabbítja meg a szerződést, sőt, a kormány azért is küzd, hogy Horvátország vagy Románia felől új beszerzési útvonalakat építsen ki. (Romániában a Fekete-tenger alatt fedeztek fel ígéretes gázmezőket, de a kitermelést előkészítő amerikai-osztrák konzorcium vitába keveredett a román kormánnyal az illetékek miatt, ezért egyre valószínűbb, hogy az amerikaiak kilépnek a beruházásból. A helyükre egyes információk szerint a lengyel állami energetikai cég léphet, ehhez pedig lapunk információi szerint nagy reményeket fűznek a magyar kormányban is. A lengyelekkel ugyanis Budapest feltehetően könnyen meg tudna állapodni a gázvásárlásról.)
A paksi bővítés szintén nem konfliktusmentes: a beruházás engedélyeztetése továbbra is lassan – az oroszok szerint túl lassan – halad, ráadásul Emmanuel Macron francia elnök azért lobbizik, hogy az ottani cégek minél nagyobb szerepet kapjanak az építésben – akár az orosz részvétel kárára is.
A kurdok ellen megindított offenzíva és az ezt kísérő nemzetközi felháborodás miatt Recep Tayyip Erdogan török elnök hátát demokratikus vezető egy jó darabig biztosan nem veregeti meg – kivéve Orbán Viktort, aki november 7-én látja vendégül az illiberális rendszert kiépítő vezetőt. Információink szerint még nem dőlt el, hogy egy, vagy három naposra tervezik a látogatást – utóbbi szokatlanul hosszú lenne és a nemzetközi viszonyokat figyelembe véve igen szerencsétlen lépés lenne. Ronthatja az összhangot Erdogan és Orbán Viktor között, hogy csütörtöki ülésén – szembemenve a magyar kormány és Orbán Viktor álláspontjával – a fideszes képviselők is megszavazták az Európai Parlamentben azt a határozatot, amely kimondja, Törökország a nemzetközi jogot megsértve indított hadműveletet október 9-én Szíria északi részén. A dokumentum szerint az egyoldalú török katonai fellépés csupán tovább súlyosbítja a nyolc éve tartó szíriai konfliktust, ráadásul újjáéledhet az Iszlám Állam is. Az Európai Parlament éppen ezért felszólította Törökországot, hogy azonnal vessen véget a hadműveletnek. 
A török-magyar kapcsolatokban egyébként szintén nincs túl sok olyan sikeres pont, amelyet fontos bejelentés kísérhetne. Arról a török információk alapján lapunk írt először, hogy Magyarország Ejder Yalcin típusú, török páncélozott harcijárműveket vásárol, de ez a mostani helyzetben, amikor több állam is fegyverembargót szorgalmaz Ankarával szemben, diplomáciai katasztrófa lenne. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Putyin is a török offenzíva legnagyobb ellenzői közé tartozik.

Órákon belül leváltotta Márky-Zay az önkormányzati cégek vezetőit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 07:39
Márky-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A hódmezővásárhelyi Fidesz tisztogatásról beszél, a polgármester szerint azonban egyértelmű visszaéléseknek vetettek véget a döntéssel.
Csütörtökön, órákkal az alakuló ülés után már visszahívták az önkormányzati cégek igazgatóit Hódmezővásárhelyen. A helyi Fidesz szerint máris politikai tisztogatás történt, Márki-Zay Péter viszont azt mondja, hogy a szabálytalanságokra már korábban fény derült, de eddig éppen az eddig többségben levő Fidesz akadályozta a leváltásukat – írja a hvg.hu. „Sem az önkormányzati cégek átvilágítását, sem a cégvezetők visszahívását nem voltak hajlandók megszavazni a fideszes képviselők korábban, pedig a szabálytalanságokról régóta tudunk, mert belső vizsgálatot tartottunk” – indokolta a fejcseréket Márki-zay Péter, Hódmezővásárhely újraválasztott polgármestere.
„Lázár János címeres borosládáit faragták az önkormányzati cég műhelyében, vadhúst tároltak a cég hűtőjében

 – sorolja a példákat Márki-Zay arra, hogyan használták saját célokra az önkormányzat vállalkozásait. Egy sofőr még tavaly azzal bukott le, hogy elkottyantotta, Lázár boraiért megy Szekszárdra, majd amikor a menetlevelet kérték tőle, akkor az Kozármisleny távra volt kitöltve.
Ezeket már korábban is jelezték a közgyűlésen, de sem a cégek átvilágítását, sem a vezetők visszahívását nem szavazta meg az akkor kormánypárti többségű testület. A cégek vezetői között voltak Lázár János bizalmasai, köztük például a Batidai Vadászkastély ügyeit is intéző Soós Gábor ügyvéd- emlékeztet a lap. Most nem teketóriázott túl sokat a nagy többséggel megszavazott új városvezetés, már a csütörtöki alakuló ülés után zárt ülésen meg is szavazták a két gigacég, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. és a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának a leváltását. A HMSZ Zrt. egyébként több cég fúziójából alakult 2016-ban, így az idősek otthonának működtetése, a közétkeztetés, és a város köztisztasági feladatai is a vállalat hatáskörébe tartoznak, míg a HVSZ Zrt. a fürdőért, a távhőszolgáltatásért, illetve a kábeltelevíziós szolgáltatást végző cégeket foglalja magába. Az előbbi cég leváltott öt igazgatótanácsi tagja között volt Soós Gábor, aki annak a vadászháznak az eladását is intézte, amely korábban az Előre Vadásztársaság tulajdona volt, később a Lázár János baráti köre vette meg, illetve a politikus maga is tulajdonrészt szerzett benne. Mint a hírportál hozzáteszi, ennek az egyébként nonprofit cégnek a felügyelő bizottságában volt Havasi Katalin, a helyi Fidesz elnöke is. 

Nyomoz a rendőrség a csonttörő játszótér ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 07:22
Kovács Péter XVI. kerület fideszes polgármestere (fehér ingben) Gulyás Gergely kancelláriaminiszter társaságában adta át csúszdát
Fotó: Facebook/Kovács Péter
Egymás után törték össze magukat a gyerekek a kampányhajrában átadott csúszdákon, a BRFK vizsgálatot rendelt el.
Hatósági útra terelődött annak a játszótérnek az ügye, amelyen legalább egy gyerek lábtörést szenvedett, másik gyereknek a térde, egy harmadiknak a feje sérült meg, és volt, aki a fogát veszítette el – de a polgármester szerint nagyon jól sikerült a beruházás, írja a 24.hu. A  balesetveszélyes csúszdákat a Reformátorok terén két nappal a választások előtt adták át Budapesten a XVI. kerületben, és már a megnyitás napján tömegével számoltak be arról szülők, hogy a gyerekek sírva esnek ki a csúszdákból, zúzódásokat szenvednek, akik kipróbálják az eszközöket, de voltak komolyabb sérülések is. Miután a hírportál először írt a sérülésveszélyes játszótérről, a bejelentéseiről ismert Tényi István nyomban a rendőrséghez fordult, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig arról tájékoztatta a lapot, hogy
a BRFK foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A kerület újraválasztott, fideszes polgármestere, Kovács Péter lassan két hete nem reagál a portál kérdéseire, az ATV csütörtökön riportot készített a témában, de az ő kamerájuk elé sem állt a kerületvezető. Kovács korábban még úgy vélekedett, hogy a csúszdák talán kicsit gyorsak, 
de hát ez egy fejlesztő játék, és a csúszdák tervezője, forgalmazója szerint a fejlesztéshez az is hozzátartozik, hogy a gyerekek megtanulják, mikor álljanak meg időben a lecsúszás végén.