Lemondta a The New York Times és a The Washington Post előfizetését a Fehér Ház

Publikálás dátuma
2019.10.24. 22:08

Fotó: YURI GRIPAS / Picture-Alliance/AFP
Donald Trump korábban arról beszélt: e két lap álhíreket, hamis híreket közöl.
A Fehér Ház lemondta a The New York Times és a The Washington Post című lapok előfizetését – jelentette be Stephanie Grisham, az amerikai elnöki hivatal szóvivője csütörtökön. A szóvivő úgy fogalmazott: „nem újítottuk meg az előfizetéseket”. Majd hozzáfűzte, hogy ez „az adófizetők számára alapvetően fontos takarékoskodást” jelent. Donald Trump amerikai elnök egy hétfőn, a Fox televíziónak adott interjújában ismételten hangoztatta a liberális The New York Timesszal szembeni kifogásait, és közölte, hogy a továbbiakban nem kívánja látni a lap példányait a Fehér Házban.
„Nem akarjuk többé (ezt a lapot) a Fehér Házban, valószínűleg le is fogjuk mondani, és így teszünk a The Washington Posttal is”

– mondta Trump.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy e két lap álhíreket, hamis híreket közöl. Trump nem először ostorozta a két amerikai liberális lapot, mint ahogyan egyes televíziós csatornákat is – például a CNN-t – rendszeresen bírál, mert szerinte álhírekre alapozva próbálja tematizálni az amerikai közbeszédet.
Szerző

Sorra szedi az áldozatokat Nyugat-Európában a rendkívüli időjárás

Publikálás dátuma
2019.10.24. 22:04
A francia Villeneuve-les-Beziers október 23-án
Fotó: AFP PHOTO / SECURITE CIVILE / SDIS34
Spanyolországban már ketten is meghaltak, Franciaországban - ahol két helyről tornádót is jelentettek - már három ember lelte halálát a viharok miatt.
Özönvízszerű eső zúdult Nyugat-Európára a napokban, írja az Euronews. Spanyolországban csütörtökön kettőre nőtt az ítéletidő halálos áldozatainak a száma. Egy 75 éves férfi holttestét egy Barcelonához közeli strandon találták meg - a város melletti egyik megáradt folyó autójával együtt sodorhatta őt el. A katalán hatóságok 4 embert még keresnek. Az északi megyékben szerdán négyzetméterenként 290 liter csapadék esett, a heves szél pedig tetőket szakított le és fákat csavart ki.
Legalább hárman életüket vesztették Dél-Franciaországban is az elmúlt három nap időjárása miatt, a viharok jelentős károkat is okoztak - közölte csütörtökön Christophe Castaner francia belügyminiszter. A meteorológiai szolgálat szerint a Montpellier-től Marseille-ig terjedő területet sújtotta a rendkívüli esőzés. Rekordmennyiségű eső esett Toulonban: 116 liter négyzetméterenként és Sete városában, ahol 80 litert mértek. Argelès-sur-Mer településen a kisebb földcsuszamlások miatt megteltek sárral az utcák és több ház megereszkedett. Franciaországban két helyről tornádót is jelentettek.
Szerző

Vöröskereszt: humanitárius válság fenyeget Bosznia-Hercegovina egy menekülttáborában

Publikálás dátuma
2019.10.24. 21:49
A kép a Bihács melletti "Vucjak" menekülttáborban készült
Fotó: ELVIS BARUKCIC / AFP
Összesen 6-8 ezer menedékkérő él az országban fedél vagy megfelelő felszereltség nélküli szálláshelyeken, ami a tél közeledtével további nehézségek elé álltja a szarajevói kormányt.
Humanitárius válságra figyelmeztet a Nemzetközi Vöröskereszt egy Bosznia-hercegovinai menekülttáborban, írja az Euronews. A horvát határnál lévő, "Dzsungelként" emlegetett menekülttáborban olyan zsúfoltság és annyira embertelenek körülmények alakultak ki, hogy az ott élőket minél előbb át kell helyezni máshova.
A táborban 700 embert tartanak fogva, pedig nincs folyóvíz, nincs áram, alig van használható illemhely, és a sátrakban is többször annyian vannak, mint lehetnének.

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy az Unió további kétmillió euró támogatást juttat Bosznia-Hercegovinának a menekültek és migránsok számára biztosított humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadásainak fedezésére. A Bizottság adatai szerint az országban jelenleg mintegy 6-8 ezer ilyen ember él fedél vagy megfelelő felszereltség nélküli szálláshelyeken, ami a tél közeledtével további nehézségek elé álltja a szarajevói kormányt
Szerző