Előfizetés

A Pedagógusok Szakszervezete otthagyja a kormány szakképzési bábszínházát

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.10.25. 11:31
A Szakképzési Innovációs Tanács alakulóülése
Fotó: Botár Gergely / kormany.hu
Elfogadhatatlan számukra, hogy a Szakképzési Innovációs Tanács egyetlen törvénytervezetet sem véleményezhetett.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a mai nappal kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból (SZIT) – jelentette be pénteken Szabó Zsuzsa PSZ-elnök. Erről levélben tájékoztatták Palkovics László innovációs minisztert. A kilépést Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke azzal indokolta: elfogadhatatlan számukra, hogy a SZIT az elmúlt egy évben megjelent jogszabálytervezeteket nem véleményezhette, a szakképzésben készülődő változásokról a szakszervezetek is csak a sajtóból értesülnek. Felháborítónak tartják, hogy az újsághírekből tudták meg azt is, hogy a szakképzésben dolgozók elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat. A Népszava múlt héten számolt be arról, Palkovics miniszternek október végéig kell a kormány elé terjesztenie az új szakképzési törvényt, a lapunk birtokába került tervezet szerint az oktatók foglalkoztatása a közalkalmazotti törvény alól átkerül a Munka törvénykönyve alá. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón azt mondta, így magasabb lehet az oktatók bére, ám mint arra Gosztonyi felhívta a figyelmet, arról már nem esett szó, honnan lesz pénz a magasabb fizetésekre. A miniszter nem beszélt arról sem, hogy a változtatással egyebek mellett megszűnik a jubileumi jutalom, növekedhet a túlmunka aránya, könnyebben lehet majd elbocsátani a dolgozókat. A PSZ kezdeményezte a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal összehívását is, annak érdekében, hogy tájékoztatást kapjon az új Nemzeti alaptanterv (Nat) 2020-ra tervezett bevezetéséről. A kerekasztal október 15-én ülésezett, de a szakszervezeti képviselők kérdéseire kitérő válaszok érkeztek. Annyi viszont kiderült: a kormányzat „nem lát megvalósíthatónak” társadalmi egyeztetést a Nat-ról. Október 24-én a PSZ elnöke és két alelnöke az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Központ képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz, ahol a szakszervezet bérköveteléseit elutasították, de újabb tárgyalási fordulót tűztek ki. Október 30-án pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumban fognak egyeztetni a szakképzési törvényről. A PSZ jelezte: ha november 22-éig a kormány nem vállal írásos garanciát követeléseik teljesítésére, még idén ősszel tüntetésre, januárban sztrájkra kerülhet sor. 

Orbán selyemzsinórt küldött Borkainak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 10:45
Orbán Viktor és Borkai Zsolt, még a botrány kirobbanása előtt
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az elégtétel még elmaradt a polgármester ügyében – mondta a miniszterelnök, aki szerint a végső döntést a győriek hozzák meg majd.
Szívesen túl lenne már a Orbán Viktor a Borkai-ügyön – erről maga a miniszterelnök beszélt a Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki rádióinterjújában. Szerint van abban valami szánalmasan lehangoló, hogy ha arról kell vitatkozni, hogy mi történt egy polgármester hálószobájában, vagy „más helyszínen” (értsd, egy prostituáltakat szállító adriai jachton- a szerk.) - és az embereket mellbe vágta, ami történt.

Orbán az utolsó lépésre vár

Van egy mérce, és azt néha leverjük, nincs hibátlan vagy bűntelen ember. A jobboldali nemzeti érzelmű tábornak ugyanakkor azt üzenném, ezt a mércét semmiképpen se tegyük lejjebb – mondta a politikus, aki keresztény tanítással példálózott Borkai szexbotránya kapcsán:
„Ha bajt csináltál, azt el kell ismerni, meg kell bánni, a büntetést el kell fogadni, és elégtételt kell adni – még nem jött el az elégtételadás ideje”

Hogy az elégtételadás Borkai távozása lenne, azt a miniszterelnök nem mondta ki, de tett egy további erős utalást:
a győriek szerinte meg fogják hozni azokat a döntéseket, ami ahhoz kell, hogy az ország egyszerűen ne csak túl legyen az ügyön, hanem azzal az érzéssel legyen túl, hogy komoly ország vagyunk, és az történt, aminek egy ilyen esetben történnie kell.

Mivel a győriek botrány ellenére is egyértelműen Borkaira voksoltak – és ezt a szavazatok újraszámlálása is megerősítette – nagy kérdés, hogy Orbán mit várna el tőlük, és milyen jogalappal.

A szavazatvesztést nem ismerte el

A miniszterelnök azt ugyanakkor nem akarta elismerni, hogy a Borkai-botrány szavazatokban is mérhető károkat okozott volna országosan a Fidesznek – pedig az ügy hatása egyértelmű volt: mint lapunk beszámolt róla, a Publicus Intézet szerint a községekben élőknek 67 százaléka tudott a kínos esetről, miközben a megyeszékhelyeken élők 78, fővárosiak 88 százaléka hallott arról – és a megkérdetettek 61 százaléka felháborítónak érezte, hogy a polgármester megcsalta feleségét; ennél is többen tartották felháborítónak azt, hogy Borkai családja korrupciógyanús módon gazdagodhatott. Az ügy horderejét jelzi, hogy a Magyar Hang értesülése szerint már október 10-én, tehát a választások előtt három nappal válságtanácskozások kezdődtek a Fideszben, és forrásaik szerint pontos mérések jelezték előre a várható károkat.
Orbán arról is beszélt az interjúban, hogy sajnálja, de elfogadja a fővárosiak döntését – és ezzel még árnyalta is a műsorvezető megfogalmazását, aki szerint a miniszterelnök elvesztett egy nagyon eredményesen főpolgármestert. Vereségnek ugyanakkor Orbán mégsem tartja az önkormányzati választások eredményét, mert az emberek 52 százaléka áttételesen a kormányra szavazott. 
A miniszterelnök tehát simán összemosta a Fideszt, mint pártot a kormánnyal, ráadásul ellentmondott a párt korábbi propagandájának is, hogy az önkormányzati választások nem a kormány legyőzéséről és nem a politikáról, hanem a helyi építkezésről szólnak.

Magyar érdek volt az újabb menekültválsággal fenyegető török offenzíva

A beszélgetés során a miniszterelnök kifejtette, magyar érdek, hogy Törökország Szíria felé nyissa ki a kapukat a migránsok előtt ,és a terület katonai stabilizálásának nevezte, hogy a török haderő, összefogva a helyi arab milíciával emberek százezreit kergette el otthonából Északkelet-Szíria területén.
Becslések szerint közel 300 ezren hagyták el otthonukat a terület bombázása közben, több tucat civil és több száz kurd katona halt meg, ami sok mindenhez vezethet, de a migráció megállításához biztosan nem.

Jönnek az új akciótervek

Orbán klimatikus lehűlést sejt az európai gazdaságban, de ezt újabb gazdaságvédelmi akciótervekkel védené ki: mint elmondta, már dolgoznak a második és harmadik etapon, „(...) a Jegybanknak a szakembereit is igénybe vesszük, a Gazdasági Minisztérium Varga Mihály vezetésével dolgozik”.  Gazdasági Minisztérium azonban nem létezik: Varga Mihály korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumot vezette, amit a 2018-as országgyűlési választások után Pénzügyminisztériummá neveztek és szerveztek át.  

Az MTVA székházában történtek miatt is vádat emelne Varju László ellen Polt Péter

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.25. 10:35
Varju László, miután erőszakkal kidobták az MTVA székházából
Fotó: Markoszov Szergej
Mert megszorította egy biztonsági őr vádliját. Vagy valami ilyesmi. Miközben ítélet van arról, hogy jogszerűtlenül dobták ki őket.
Újabb ügyben indítványozta Varju László (DK) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél. A Legfőbb Ügyészség pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy az MTVA székházában decemberben történtek miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta Varju László mentelmi jogának felfüggesztését. A közleményben emlékeztettek: 2018. december 16-án, az MTVA székháza előtti tüntetés alatt több országgyűlési képviselőt - kérésükre - beengedtek az épületbe. A képviselők öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni, de a biztonsági osztályvezető többször tájékoztatta őket arról, hogy az intézmény zárt, védett területnek minősülő területeire nem léphetnek be. Az országgyűlési képviselők - köztük Varju László - ezt vitatták, és azt követelték, hogy engedjék be őket az élő műsor helyszínére. Azért, hogy a stúdióba bejuthasson, Varju László másnap délelőtt - az ügyészség szerint "nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és megszorította egy biztonsági őr vádliját". Miután a biztonsági őrök társuk lábát kiszabadították, Varju Lászlót eltolták a stúdió ajtajától. A képviselő délután a székház első emeletén akart bemenni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtói nyíltak - ismertették a részleteket.
Hozzátették: mivel a férfi többszöri felszólításra sem távozott és Polt szerint "erőszakosan ellenállt", testi kényszert alkalmaztak ellene. Varju László ekkor a földre feküdt (így is mondhatjuk azt, hogy több őr leteperte), "elkapta, majd kihúzta egy biztonsági őr lábát", ennek következtében a férfi a földre esett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A felvételeken amúgy jól látszik, hogy egy őr valóban fenékre esik, miközben öten rángatják Varjut, de aztán zavartalanul folytatta a képviselő bántalmazását. Mindenesetre mindezek után
Varju Lászlót vitte el mentő a helyszínről.

Az országgyűlési képviselő cselekménye az ügyészség szerint garázdaság vétségének, valamint súlyos testi sértés bűntettének felel meg, de a büntetőeljárás lefolytatása csak az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén lehetséges.
Varjú László a biztonsági őröket bántalmazza:
Az Országgyűlés hétfőn egy másik ügyben már felfüggesztette Varju László mentelmi jogát. A legfőbb ügyész ezt a lépést azért indítványozta, mert az ügyészség gyanúja szerint a Demokratikus Koalíció politikusa a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára. Egy bírósági ítélet mindenesetre már kimondta, hogy 
jogszerűtlenül távolították el az ellenzéki képviselőket a székházból.

Az ítélet szerint a képviselőknek jogában állt bemenni az épületbe, az állami média működése nem volt veszélyben.