Karácsony nemet mond a rabszolgatörvényre

Publikálás dátuma
2019.10.25. 13:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Partnerséget ajánl az új főpolgármester az igazgatásban és a szociális területen dolgozóknak is.
Még az év vége előtt létrejön a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács, amelyben a versenyszféra Budapesten működő cégei mellett jelen lesznek az önkormányzati vállalatok, a főváros és a kerületek, valamint az igazgatásban és a szociális területen dolgozók képviselői is – jelentette be Karácsony Gergely egy szakszervezeti rendezvényen. A főpolgármester minden budapesti közös érdekének nevezte a magas színvonalon működő közszolgáltatásokat, de hozzátette, ezt csak megfizetett és jó körülmények között dolgozó szakemberek képesek nyújtani. Ezért nyitott arra, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) hosszú ideje hangoztatott követeléseiről, köztük a béremelésekről tárgyalásokat kezdjenek. A nagy fővárosi közműcégek ugyanis fuldokolnak a létszámhiány miatt, ami veszélyezteti a közösségi közlekedést és a hulladékszállítást, ezeken a területeken Karácsony szerint a lehető legkorábban meg kell kezdeni a bérfelzárkóztatást. Boros Péterné, az MKKSZ elnöke és egyben a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) alelnöke a polgármesteri hivatalok igazgatási- és szociális munkát végző alkalmazottainak fizetéseiről, juttatásairól, valamint a munkájukat segítő kollégáik béremeléséről és a munkahelyi viszonyok javításáról külön is tárgyalna egy budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztalnál. A főpolgármester szerint ez a testület akár az Érdekegyeztető Tanács keretein belül is működhetne. Karácsony Gergely megerősítette: betiltja a 400 óra túlmunkát engedő rabszolgatörvény alkalmazását a Fővárosi Önkormányzat cégeinél és hivatalaiban, valamint azt is, hogy a regisztrált álláskeresők hamarosan ingyen utazhatnak a budapesti tömegközlekedési járműveken, hogy könnyebben tudjanak eljutni az állásinterjúkra.
Frissítve: 2019.10.25. 19:27

Hetvenezer szólólapon kell beismernie a szegedi Fidelitasnak, hogy hazudtak

Publikálás dátuma
2019.10.25. 12:17
Varga Judit igazságügyi miniszter és a szegedi Fidelitas
Fotó: Facebook/Fidelitas Szeged
Ezen felül sérelemdíjat is kell fizetniük, amiért börtönválogatottként jellemezték Botka László több munkatársát.
A szegedi Fidelitasnak fejenként egymillió forint sérelemdíjat kell fizetniük a városi polgármesteri hivatal több munkatársának Kalmár Gábor kabinetvezetőnek, Mózes Ervin volt címzetes főjegyzőnek és Solymos László volt alpolgármesternek. 
valamint 70 ezer példányban szórólapot kell eljuttatniuk minden szegedi háztartásba arról, hogy hazudtak

- írja a szeged.hu. A helyi hírportál emlékeztet rá, tavaly októberben és novemberben is a városháza előtt tartott sajtótájékoztatót a szegedi Fidelitas arról, hogy Gyulán első fokon nem jogerősen elítélték Botka László polgármester munkatársait. Ekkor szórták tele Szegedet a börtönválogatottas szórólapjukkal, jelentek meg az óriásplakátjaik, molinóik – két körben is. Emiatt a két sajtótájékoztató és szórólapkampány miatt perelte be a Fidelitast Kalmár Gábor , Mózes Ervin és Solymos László. Botka László munkatársai azt kérték a bíróságtól, állapítsa meg a jó hírnév sérelmét, kérték a bíróságot, hogy kötelezze a bíróság elégtétel adására és sérelemdíj megfizetésére, és hogy tiltsa el a Fidelitast a további jogsértésektől.
A Fidelitas ugyanis elhallgatta, hogy Gyulán a parkolóbérletek ügyében első fokú, nem jogerős ítélet született, az ítéletben kiszabott büntetést a bíróság felfüggesztette.

A hírportál megjegyzi, ezek az elhallgatások teremtették meg az alapját az egész hazug szórólapkampánynak is.
A Szegedi Törvényszék első fokon elutasította a keresetet. Szerintük a szólásszabadság és a véleménynyilvánítási szabadság erősebb, mint a jó hírnév védelme. Provokatív, gúnyos kampányt folytattak a bíróság szerint, de erre lehetőségük volt. Közügyről van szó, ennek szabad vitatása mindenkit megillet, így nem állapítottak meg jogsérelmet. A felperesek fellebbeztek, így a döntés nem volt jogerős.   A Szegedi Ítélőtábla másodfokon már  megállapította jogsértést. A bíróság szerint az elhallgatással és a szórólapkampánnyal megsértették a felperesek személyiségi jogait, mert valós tényeket hamis színben tüntettek fel. Így tehát jogerős bírósági ítélet kötelezi a Fidelitast arra, hogy 70 ezer példányban szórólapot juttasson el a szegedi háztartásokba, amelyen a Szegedi Ítélőtábla által meghatározott pontos tartalommal kell tájékoztatnia a városlakókat, hogy megsértették Kalmár Gábor, Mózes Ervin és Solymos László jó hírnevét.
Szerző

Megváltoztatta a fehérvárcsurgói polgármesterválasztás eredményét a Győri Ítélőtábla, mert elcsalták a fideszes jelölt javára

Publikálás dátuma
2019.10.25. 11:47

Fotó: Népszava
Újraszámolták a szavazatokat és kiderült, hogy a független jelölt nyert.
Megváltoztatta a fehérvárcsurgói polgármester-választás eredményét a Győri Ítélőtábla, Schmidtné Cser Viktória (Fidesz-KDNP) helyett Temesvári Krisztián (független) a megválasztott településvezető - közölte a bíróság pénteken. Ferenczy Tamás, az ítélőtábla szóvivője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a Fejér megyei település helyi választási bizottságának határozata szerint az október 13-ai önkormányzati választáson Schmidtné Cser Viktóriát választották meg polgármesternek, Temesvári Krisztián azonban fellebbezést nyújtott be a határozat ellen, és a szavazatok újraszámlálását kérte. A független jelölt arra hivatkozott, hogy az érvénytelen szavazólapok hátoldalára az érvénytelenség okát nem vezették rá, a szavazatszámláló bizottság tagjai azt nem írták alá, ezzel pedig megsértették a választási törvényt, és így a szavazatok manipulálása is lehetségessé vált. Hivatkozott továbbá arra is, hogy a számlálás mindkét szavazókörben metodikai hibákkal történt, az egyik szavazókörben a bizottság a polgármesteri szavazólapokat "ad hoc" jelleggel külön kisebb csoportokra bontotta, a kisebb csoportban lévő szavazólapon a szavazatokat mindig ugyanaz az ember számolta, majd ezeket a részeredményeket összesítették. A polgármesteri szavazólapokat csak ezután helyezték egy csoportba, ám azokat már nem számolták meg újra. A Fejér Megyei Területi Választási Bizottság október 18-án a helyi választási bizottság határozatát helybenhagyta azzal az indokkal, hogy a választási eredmény elleni jogorvoslati kérelemben a törvénysértés pontos megjelölése mellett a bizonyítékokat is úgy kell megjelölni, hogy azok alapján legalább valószínűsíteni lehessen, hogy az eredmény megállapításánál jogsértések történtek. A kérelem azonban ezeknek a feltételeknek - véleményük szerint - nem felelt meg. Hangsúlyozták azt is, hogy csupán a gyanú felvetése a jogsértés megállapítására nem alkalmas, miként nem releváns az a kellően valószínűsített jogsértés sem, amely nem alapvetően jelentős, vagy nem befolyásolja az eredményt. A szavazatok újraszámlálását pedig önmagában a kis szavazatkülönbség nem indokolja - tették hozzá. A területi választási bizottság határozata ellen Temesvári Krisztián bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, az ítélőtábla pedig kedden megváltoztatta a területi választási bizottság határozatát, és megállapította, hogy Fehérvárcsurgó megválasztott polgármestere Temesvári Krisztián - 477 szavazattal - megelőzte Schmidtné Cser Viktóriát, aki 445 szavazatot kapott. Az ítélőtábla szerint a kérelmező megfelelően valószínűsítette, hogy a szavazatszámlálás során olyan eljárási jogszabálysértések történhettek, amelyek a polgármester-választás eredményét befolyásolhatták. 
A szavazatokat újraszámolták, amelynek eredményeként a Schmidtné Cser Viktória polgármesterjelöltre leadott és összekötegelt 246 szavazat között a bíróság 17 érvényes, Temesvári Krisztiánra leadott szavazatot talált.

  Az ítélőtábla határozatával szemben rendes jogorvoslatnak nincs helye.
Szerző