érdekegyeztetés;főpolgármester;

Karácsony nemet mond a rabszolgatörvényre

Partnerséget ajánl az új főpolgármester az igazgatásban és a szociális területen dolgozóknak is.

Még az év vége előtt létrejön a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács, amelyben a versenyszféra Budapesten működő cégei mellett jelen lesznek az önkormányzati vállalatok, a főváros és a kerületek, valamint az igazgatásban és a szociális területen dolgozók képviselői is – jelentette be Karácsony Gergely egy szakszervezeti rendezvényen.

A főpolgármester minden budapesti közös érdekének nevezte a magas színvonalon működő közszolgáltatásokat, de hozzátette, ezt csak megfizetett és jó körülmények között dolgozó szakemberek képesek nyújtani. Ezért nyitott arra, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) hosszú ideje hangoztatott követeléseiről, köztük a béremelésekről tárgyalásokat kezdjenek. A nagy fővárosi közműcégek ugyanis fuldokolnak a létszámhiány miatt, ami veszélyezteti a közösségi közlekedést és a hulladékszállítást, ezeken a területeken Karácsony szerint a lehető legkorábban meg kell kezdeni a bérfelzárkóztatást.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke és egyben a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) alelnöke a polgármesteri hivatalok igazgatási- és szociális munkát végző alkalmazottainak fizetéseiről, juttatásairól, valamint a munkájukat segítő kollégáik béremeléséről és a munkahelyi viszonyok javításáról külön is tárgyalna egy budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztalnál. A főpolgármester szerint ez a testület akár az Érdekegyeztető Tanács keretein belül is működhetne.

Karácsony Gergely megerősítette: betiltja a 400 óra túlmunkát engedő rabszolgatörvény alkalmazását a Fővárosi Önkormányzat cégeinél és hivatalaiban, valamint azt is, hogy a regisztrált álláskeresők hamarosan ingyen utazhatnak a budapesti tömegközlekedési járműveken, hogy könnyebben tudjanak eljutni az állásinterjúkra.