Előfizetés

Pintér Sándort már az is sérti, ha Borkairól kérdezik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 16:57
Polt Péter és Pintér Sándor
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A belügyminiszter egy kicsit hozzátett a tömör fideszes egyen mondatokhoz.
Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó több miniszterhez is kérdést intézett:  
  • repültek-e együtt Borkai Zsolttal,
  • elfogadhatónak tartják-e egy várost vezető politikustól, hogy olyan botrányos összejöveteleken vegyen részt, ami a sajtóban is megjelent?
A 444.hu szerint a szocialista országgyűlési képviselő a kormánytagoktól ugyanazt az egyenválaszt kapta, leszámítva Pintér Sándor belügyminisztert, aki azzal egészítette ki a sablonszöveget, hogy "a botrányos orgiákon való részvételről szóló kérdése sértő és minden ilyen feltételezést és kérdésfeltételt visszautasítok. Valamennyi feltett kérdésére a válaszom: NEM."

Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt hétfőn megy "formális interjúra" Ursula von der Leyenhez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 16:04
Várhelyi Olivér és Orbán Viktor
Fotó: Mario Salerno / Európai Parlament
A francia jelöltnek, Thierry Bretonnak is ugyanezen a napon lesz jelenése. A románok még sehol.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke hétfőn találkozik Várhelyi Olivér magyar és Thierry Breton francia biztosjelölttel - közölte az MTI szerint a brüsszeli testület szóvivője, aki "formális interjúnak" nevezte von der Leyen és a két biztosjelölt találkozóját. A megválasztott elnök továbbra is kapcsolatban marad a román kormánnyal, amit arra kért, hogy mielőbb nevezze meg a jelöltjét. Thierry Bretont csütörtökön jelentették be hivatalosan, miután a megválasztott elnök az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban leszavazott Sylvie Goulard helyett új jelöltet kért Franciaországtól, ahogyan az EP által összeférhetetlenségre hivatkozva elutasított Trócsányi László és Rovana Plumb helyett korábban Magyarországtól és Romániától is. Az új összetételű Európai Bizottság az eredeti tervek szerint november elején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani, a jelenlegi céldátum december elseje. A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a bizottság többi tagja marad a posztján ügyvivő minőségben. Ilyenre korábban már háromszor is volt példa, legutóbb a másodszor is José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság esetében, amely a tervezettnél három hónappal később állt csak fel, ez viszont lassíthatja az uniós munkát, mert ügyvivői minőségben a testület illetékessége korlátozott.

Magától nem lépett, kirakják az MSZP-ből Lackner Csabát

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.10.25. 14:23
Lackner Csaba
Fotó: Lackner Csaba Facebook oldala
Péntek délig kellett volna lemondania mandátumáról, de ezt nem tette meg.
Lackner Csaba szocialista politikus nem adta vissza a kispesti képviselői mandátumát a péntek délig kiszabott határidőig, ezért Tóth Bertalan pártelnök kezdeményezte az MSZP-ből való kizárását. A szocialisták etikai és fegyelmi tanácsa nyolc napon belül dönt. A párt elnöke szerint Lackner Csabának meg kell adni a lehetőséget, hogy megvédje magát, „de azt éreznie kellene, hogy a vele szemben megfogalmazott vádak a közösségünkre nézve is súlyos terhet jelentenek, ezért tudnia kellene, mi a kötelessége.” – Teljes összhangban van Tóth Bertalan véleménye a kispesti MSZP hétfői döntésével. Mi is arra kértük Lackner Csabát, mondjon le képviselői mandátumáról, hogy a nevével összeköthető üggyel ne terhelje tovább a baloldali közösség sikeres munkáját – nyilatkozta lapunknak Gajda Péter. A kispesti polgármester többször beszélt személyesen is Lackner Csabával, aki „nagyon szeretné bizonyítani az igazát”. Gajda szerint, amikor megalakul a kispesti képviselő-testület, Lackner már nem lesz az MSZP tagja. Ennek megfelelően hiába kérik majd a mandátuma visszaadására Lackner Csabát semmi sem kötelezi a politikust arra, hogy ennek eleget tegyen. A polgármester példaként Demeter Mártát említette, aki miután kilépett az MSZP-ből, nem adta vissza parlamenti helyét és függetlenként, majd LMP-sként folytatta. Az ügy előzménye, hogy az önkormányzati választási kampányban a kormánysajtóban megjelent egy videó, amelyen állítólag Lackner Csaba látható és hallható. A férfi fehér port tart a kezében és korrupciós vádak hangzanak el a XIX. kerületi önkormányzattal és az azóta újraválasztott polgármesterrel, Gajda Péterrel kapcsolatban is. A polgármester korábban azt mondta, feljelentést tett rágalmazásért és becsületsértésért, szerinte ugyanis a kormánypárti sajtó állításai hazugságok. Lacknerről pedig lapunknak kijelentette: „Amennyiben bizonyíthatóan ő van a felvételeken és még kokaint is fogyasztott, akkor felszólítom, hogy adja vissza a mandátumát és távozzon a közéletből.” Gajdán kívül Lacknert is újraválasztották a kerületben, utóbbi pedig – bár a felvételeket manipulatívnak minősítette – bejelentette: felfüggeszti MSZP-s tagságát. Kerestük Lackner Csabát is, de cikkünk megjelenéséig nem reagált hívásainkra.