Észak-Korea háborút emleget az Egyesült Államok ellen

Publikálás dátuma
2019.10.27. 08:51
Szöuli asszony figyeli az újabb észak-koreai rakétakísérletről szóló híradást, 2019. október 2-án
Fotó: JUNG YEON-JE / AFP or licensors
Eddig tartott Kim Dzsong Un és Donald Trump világraszóló barátsága?
Nincs haladás Észak-Korea és az Egyesült Államok közeledésében, folytatódik az ellenségeskedés, amely akár háborúhoz is vezethet – áll abban a közleményben, amelyet a KCNA észak-koreai állami hírügynökség ismertetett vasárnap. A közleményt Kim Jong Csol vezető észak-koreai tisztségviselő nevében adták az MTI szerint. Csol úgy fogalmaz: Washington hibázik, ha nem törődik Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető személyes jó kapcsolatának év végi „határidejével”. Kim Dzsong Un az év végéig adott időt a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló tárgyalások folytatására.  
Csol megjegyezte, hogy Washington a tárgyalások felújításának szorgalmazása helyett állandóan nyomást gyakorol más országokra, hogy szankciókat foganatosítsanak Észak-Koreával szemben. Az észak-koreai tisztségviselő mindazonáltal azt is kiemelte: reméli, hogy a viszony Washingtonnal nem fogja erősíteni a mondást, amely szerint „vannak állandó viszályok, de nincsenek örök barátságok”. Csol atomügyekben képviselte hazáját követként az Egyesült Államokban, mielőtt idén februárban kudarccal végződött Trump és Un vietnami csúcstalálkozója.
Szerző

Saját magát robbanthatta fel az Iszlám Állam első számú vezetője

Publikálás dátuma
2019.10.27. 08:44
IS chief Abu Bakr al-Bagdadi in video again for the first time
Fotó: --- /
Donald Trump "nagy bejelentésre" készül.
Meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam első számú vezetője - írta a Newsweek, amit az Index szemlézett. Az amerikai lap katonai forrásai szerint egy titkos amerikai műveletben csaptak le az Iszlám Állam régóta keresett vezetőjére Szíria észak-nyugati részén, Idlib tartományban. A Newsweek forrása úgy fogalmazott, al-Bagdadi "nagy bizonyossággal meghalt", állítólag egy bombamellényt robbantott fel magán. Az akciót Donald Trump engedélyezte több mint egy hete. Az amerikai elnök magyar idő szerint vasárnap hajnalban azt írta a Twitterén, hogy "valami nagyon nagy dolog történt". Úgy tudni, Trump valamilyen nagy bejelentésre készül helyi idő szerint reggel 9-kor (nálunk délután két órakor). al-Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere volt, az Egyesült Államok 25 millió dolláros (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki a fejére. Az elmúlt években már többször felröppent a hír, hogy Bagdadit kilőtték, de volt olyan esemény, amin feltűnt, aztán később egy videón is megjelent. A világ legveszélyesebb terroristavezére nyolc hónapig volt már az amerikaiak kezében, de akkor még nem tartották elég nagy halnak, és 2004 decemberében szabadon engedték. Legutóbb 2017-ben tűnt úgy, hogy meghalt al-Bagdadi, de akkor megúszta az orosz légierő csapását. Idén októberben pedig Franciaország adott ki ellene körözést, miután az Iszlám Állam az elmúlt években több merénylet felelőseként jelentkezett, beleértve a 2015-ös párizsi terrortámadást is, amelyben 130-an haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. E támadás áldozatainak ügyvédjei augusztusban kérvényezték a francia hatóságoknál al-Bagdadi letartóztatását.
Szerző
Frissítve: 2019.10.27. 14:38

Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők Irakban, többen meghaltak

Publikálás dátuma
2019.10.26. 21:30

Fotó: Murtadha Sudani / AFP / Anadolu Agency
Tiltakozók ezrei próbálták meg elérni Bagdadban a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek otthont adó, erősen védett zöld zónát.
Legalább hat iraki tüntető vesztette életét szombaton a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban Bagdadban és a dél-iraki Násziríjában – közölték helyi tisztségviselők. Tiltakozók ezrei próbálták meg elérni az iraki fővárosban a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek otthont adó, erősen védett zöld zónát. A biztonsági erők könnygázt lőttek ki, miközben a tüntetők megpróbálták eltávolítani a betonakadályokat a kormányzati negyedbe vezető főhídról. Biztonsági és egészségügyi tisztségviselők szerint három ember életét vesztette, amikor könnygázgránát találta el őket. Egy másik egészségügyi tisztségviselő szerint további három tiltakozót agyonlőttek a biztonsági erők tagjai, amikor megostromolták egy tartományi tisztségviselő irodáját a dél-iraki Násziríjában. A városban 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el pénteken. Az AP amerikai hírügynökség szerint legalább 48 ember lelte halálát azóta, hogy a héten újrakezdődtek a kormányellenes tüntetések, amelyekben október elején már 149 ember vesztette életét. A spontán kialakuló, vezetők nélküli tiltakozások a 2003-as amerikai megszállást követően hatalomra került politikai vezetés ellen irányulnak, amelyet sokan tesznek felelőssé a kiterjedt korrupcióért és az elégtelen közszolgáltatásokért. Az iraki belügyminisztérium és a hadsereg szombaton közleményeket adott ki, melyekben azt állították, hogy egyes tüntetők arra használták fel a megmozdulásokat, hogy kormányzati épületekre és politikai pártok irodáira támadjanak. A síiták uralta kormány elleni tiltakozások nagyrészt a síita többségű területekre koncentrálódnak. A belügyi tárca szerint néhány munkatársa életét vesztette, miközben a rendőrség párbajt vívott erőszakos tüntetőkkel, számokat ugyanakkor nem közöltek a veszteségekről. A hadsereg pedig jogi intézkedéseket helyezett kilátásba, hogy fellépjen az általa szabotőröknek nevezett tiltakozókkal szemben. Iraki tisztségviselők szerint 12 ember lelte halálát egy tűzben, amelyet maguk okoztak, amikor megostromolták a kormány támogatta egyik milícia irodáját a dél-iraki Díváníja városában. Egy biztonsági tisztségviselő szerint tiltakozók legalább három milícia irodáit gyújtották fel a délkelet-iraki Majszán kormányzóságban.
Szerző
Témák
Irak tüntetés