Előfizetés

Hagyján, hogy szél meg eső: hétfőtől már mínuszok is lesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.27. 20:44

Fotó: Shutterstock
A nyár után rögtön itt a tél.
Hát akkor tényleg vége a napsütötte romantikának, következnek a borzongás hónapjai. Ahogy azt már a Népszava többször is jelezte, e hét végétől jelentős lehűlés várható, többfelé napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet, a leghidegebb órákban pedig helyenként már mínuszok is lehetnek. Emellett változékonyra is fordul az időjárás: többször, többfelé várható eső, zápor - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amit vasárnap juttattak el az MTI-nek. Hétfőn a köd délelőtt mindenütt feloszlik. Ezt követően kezdetben az északi megyékben, délutántól másutt is megvastagszik a felhőzet, és egyre több helyen valószínű - többnyire kisebb - eső, záporeső. Délen, délkeleten, ahol még több órára kisüt a nap, nem valószínű csapadék. A leghidegebb órákban 1-10 fok lesz. Napközben északnyugaton és az északi határvidéken 11-16, másutt többnyire 18-23 fok között várható, délkeleten lesz a legmelegebb. Kedden többfelé várható eső, zápor. A szél élénk, néhol erős lesz. A minimumhőmérséklet 6-12, a maximumhőmérséklet 8-13 fok között valószínű. Szerdán napközben nem várható csapadék. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 0 és plusz 5 fok között valószínű, de a szélvédett északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Napközben 8-12 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2 fok között valószínű. A nappali maximumok 8-13 fok között alakulnak. Pénteken, november elsején napközben felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, majd délutántól nyugat felől megvastagszik a felhőzet. Estétől nyugaton eső, zápor előfordulhat. A szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet 7-14 fok között alakul. Szombaton többfelé várható eső, zápor. A szél megélénkül, néhol megerősödik. A leghidegebb órákban 2-7 fok lesz. Napközben 8-15 fokig melegszik a levegő. Vasárnapra virradó éjszaka még többfelé lesz csapadék. Napközben helyenként várható eső, zápor, de hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap is. A szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-8, a legmagasabb hőmérséklet 10-15 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Horváth Csaba szerint nem sérül a zuglói átláthatóság

G.E.
Publikálás dátuma
2019.10.27. 19:08

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Szemenszedett hazugságnak nevezte az új zuglói polgármester az Átlátszó blog állításait, amelyek szerint a kerületi képviselő-testület alakuló ülésére beterjesztett szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) akár visszaélésekre is lehetőséget adó jogosítványokkal ruházza fel őt, egy másik javaslat pedig a vagyongazdálkodási bizottságot.
A szocialista Horváth Csaba lapunknak elmondta, azért van szükség az eddigi szabályzat átalakítására, mert az ötpárti összefogással elért siker után megváltozik a bizottságok összetétele és részben a szervezeti egységek feladata is. A felvetésre, hogy halaszthatatlan ügyekben a testülettől független döntési jogosítványt kap, ami a képviselők véleményével ellentétes határozatok megszületésére adhat esélyt, az önkormányzati politikus azt felelte: a lehetőséget az önkormányzati törvény azért tartalmazza, mert nem lehet minden üggyel megvárni a havonta, kéthavonta tartott képviselő-testületi üléseket, és túlnyomórészt nem kötelezettségvállalással, vagyis a költségvetési tervektől eltérő pénzkiadással járó kérdésekben élhet ezzel a jogával. Azt is hazugságnak tartja Horváth Csaba, hogy csökkenteni akarja a képviselő-testület jogosítványait a kerület vagyonát érintő ügyekben azzal, hogy megemelnék azt az értékhatárt, ami alatt a vagyongazdálkodási bizottság hozhat döntéseket a kerület ingatlanvagyonát, vagy a tulajdonában lévő ingóságokat érintő ügyekben. Az új zuglói polgármester szerint az elmúlt évek drasztikus ingatlanár emelkedése miatt van szükség arra, hogy 50 millióról 250 millió forintra emelkedjen az a határ, ami alatt egy ingatlan eladási vagy bérbeadási terveiről, a pályázat kiírásáról és annak feltételeiről, illetve a pályázat nyerteséről bizottsági döntés születhet. A szocialista politikus azt hangsúlyozta, hogy a bizottság ezt a három lépést csak azt követően teheti meg, ha az ingatlan a kerület vagyonpolitikai terveiben mint eladásra vagy kiadásra felhasználható vagyonrész szerepel és a bevétellel a költségvetés megalkotásakor is számolnak. Mivel pedig Zugló tervei, rendeletei és szerződései is nyilvánosak, az átláthatóság a döntéshozatal minden szintjén garantált – tette hozzá Horváth Csaba. A várospolitikus ugyanakkor elismerte, hogy a bizottsági szinten eldönthető ingóság-eladások értékhatárának 150 millió forintra emelésével ő sem ért egyet, mert szerinte sem érhet ennyit egy használt autó vagy irodabútor. A javaslatok szövegét a képviselők véleményezik, ahhoz módosító javaslatokat adhatnak be, ez sem lezárt kérdés – értékelte a helyzetet, majd azt kérte, a Zuglóval kapcsolatos ügyekben bátran keresse őt minden újságíró.

Repülővel vitték utolsó útjára a hős magyar pilótát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.27. 18:10
Földi Ottó repülőpilóta
Fotó: Facebook
Földi Ottó 14 ejtőernyőse életét mentette meg, mielőtt gépe lezuhant.
Repülővel vitték utolsó útjára a hős pilótát, Földi Ottót, aki szeptember közepén zuhant le gépével Németországban. Ejtőernyősöket vitt fel a magasba, ők még ki tudtak ugrani, a repülő viszont a földbe csapódott. Német kollégái szerint utolsó manővereivel 14 ember életét mentette meg a hős pilóta. Édesanyja az RTL Híradó riportja szerint azt mondta: 5 éves koráig gyermeke félt a repülők hangjától, utána viszont a repülés szerelmese lett.