Előfizetés

Alkotmánybírónak javasolja a Fidesz Handó Tündét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.28. 14:26

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Felfelé bukhat az Országos Bírósági Hivatal szakmai belharcokba bonyolódó elnöke.
A Fidesz és a KDNP Stumpf István korábbi alkotmánybírósági tag megürülő helyére Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét jelöli. A frakciószövetség a jelölésről tájékoztatta az Országgyűlés Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságának elnökét – közölte hétfőn a kormánypárt. Az eseti bizottság 10 tagját a kormánypártok jelölték, ötöt pedig az ellenzék, így  a testületben is érvényesül a parlamentben már bevett kétharmados többség.
Hogy Handót küldenék Stumpf helyére, arról már idén júniusban írt a hvg.hu: a lap szerint ezzel felfelé buktatnák az OBH elnökét, akit korábban az Országos Bírósági Tanács is próbált meneszteni, „ kizárólagos, kontroll nélküli hatalomra törekvése” miatt. A lépés nyugalmat teremthet a bíróságokon is – írta portál, ami azonban úgy tudta, hogy Handónak nagyon nincs ínyére a (f)elmozdítását célzó terv. A hivatalos jelölést azonban vélhetően már nem fogja elutasítani.

Kaptak is, meg nem is az alapellátó fogászatok

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.10.28. 13:10

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Idén egyszeri kiegészítő juttatást, a jövő évtől pedig havi fix díjemelést kapnak az alap- és szakellátást nyújtó fogorvosok - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn egy olyan sajtótájékoztatón, ahová ismét csak a kormányzati médiát engedték be.
Az MTI tudósítása szerint Kásler Miklós humán miniszter azt jelentette be, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját forrásból még idén 4,44 milliárd forintos pluszforrást biztosít az egyszeri kiegészítő díjazásra, míg 2020-tól a jelenlegi havi 130 ezer forint helyett havonta 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak a közfinanszírozott fogászatok. Szeptember első két hetében sztrájknak tűnő egyidejű szabadságolással tiltakoztak az alapellátó fogorvosok a finanszírozásuk miatt. Így több mint ezer fogászati praxisban csak ügyeleti ellátás volt elérhető a lakosság számára. Az érintettek szerint ugyanis már rég nem elegendő a közfinanszírozás az állam által biztosított térítésmentes kezelésekre.  Az akció előtt néhány nappal Horváth Ildikó államtitkár személyesen ment el a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának megyei elnökségének ülésére, hogy a fogorvosok követelésénél csekélyebb  ajánlattal okafogyottá tegye a tervezett megmozdulást. Ezt ugyan nem sikerült, de a jelenlévő küldöttek 19:3 arányban elfogadták a kormányzati javaslatot. Most ennek teljesítését jelentette be hétfőn a miniszter.  Nagy Ákos keszthelyi fogorvos lapunknak azonban azt mondta: elégedetlenek a bejelentett összeggel. Már a 2016-os árakon is 1,6 millió forintra lenne szükségük praxisonként, ahhoz, hogy ne legyen ráfizetéses a munkájuk. (Ebből a pénzből kell fizetniük mindent, a saját és asszisztensük fizetése és a közterhek mellett az összes anyagot, gépet, berendezést, valamint a rendelő összes költségét ebből kell állniuk.) Amit most kaptak, azzal jövőre emelkedhet alig 1,2 millióra a mostani 800-900 ezer forintos praxis-finanszírozásuk. Idén a körzetekre jutó egyszeri, alig kétmillió forint legfeljebb arra elég, hogy megvásárolhassák az unió által előírt, úgynevezett amalgám-szeparátort. (Ez az eszköz akadályozza meg, hogy az amalgám a közcsatornába kerüljön.) Ezt a kiadást elkerülni sem tudják, hiszen az egykori ÁNTSZ már jelezte, hogy jön ellenőrizni. Nagy Ákos szerint ez a közel kétmillió valószínűleg nem is mindenkinek lesz elegendő, mert sok olyan fogászati szék van, amelyre már a szeparátor nem is szerelhető fel. 

A fideszes államtitkárnak Isten házában is jár a VIP-szektor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.28. 12:56
Őri László, Pécs volt fideszes alpolgármestere ( közvetlenül a VIP-felirat mellett) és Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár a csányosztrói istentiszteleten
Fotó: Facebook/Őri László
Hoppál Péter egy ünnepi istentiszteleten ülhetett a nagyon fontos személyeknek fenntartott padsorban.
Beszédes képet tett közzé hétfőn a Szabad Pécs, ami a lap szerint mindent elárul a mai magyar politikai, köz- és hitéleti viszonyokról. A fotót tartalmazó bejegyzést egyébként eredetileg Őri László, Pécs  volt alpolgármestere (a Baranya megyei közgyűlés fideszes elnöke) osztotta meg vasárnap Facebook-oldalán, és az látható rajta, hogy Őri és Hoppál Péter kultúráért felelős fideszes államtitkár (a Fidesz pécsi elnöke) egy VIP-feliratú templomi padsorban ülnek. 
A hevenyészett VIP-feliratot két celluxcsíkkal rögzítették a padhoz, lóbetűi pedig élesen ellensúlyozzák a kép túlsó sarkán látható apróbetűs, kormányzati-uniós támogatásról tanúskodó táblát. Mindezt aláhúzza az Istennek tulajdonított bibliai idézet terítőre hímzett szövege: „Vagyok, aki vagyok”(2 Mózes 3,11-18 ) - miként a mindenki számára nyitott templomban is VIP-szektorban üldögélő fideszesek is azok, akik. 
Őri bejegyzése szerint a fotó Csányoszrón, a Baranyai Református Egyházmegye reformáció ünnepi istentiszteletén készült. Mint a pécsi portál hozzáteszi, az ünnepi istentiszteletet annak örömén tartották, hogy európai uniós támogatással, egy nagyobb nyertes projekt keretében felújítottak két baranyai református templomot, a magyarmecskeit és a csányoszróit. Ami önmagában nagyszerű hír, kétséget kizáróan. (Még akkor is, ha a “kalap”, amiből a nem egészen 50 millió forint kikerült, a településkép javítását célzó forrást jelöl.)