Előfizetés

A brit kormány is elfogadta a Brexit halasztását

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.28. 19:05

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Rugalmas az új, 2020-as határidő: ha London valamikor ratifikálná a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodást, annak a hónapnak a végén is megszűnhet a brit EU-tagság.
A brit kormány hivatalosan értesítette hétfő este az Európai Tanács elnökét arról, hogy elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztásáról hozott döntést. Ezzel biztossá és hivatalossá vált, hogy
az Egyesült Királyság nem lép ki az EU-ból október 31-én, vagyis csütörtökön, a Brexit eddigi határnapján.

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke hétfőn jelentette be, hogy az EU-ban maradó 27 tagország jóváhagyta a Brexit halasztását kezdeményező brit indítványt.
A halasztás 2020. január 31-ig terjedhet.

Ugyanakkor rugalmas határidőről van szó, vagyis ha London valamelyik köztes hónapban ratifikálja a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodást, annak a hónapnak a végén is megszűnhet a brit EU-tagság.

Nincs meg a szükséges többség az előrehozott választásokhoz

Nem sikerült elfogadtatni a londoni alsóházban az előrehozott parlamenti választásokról beterjesztett miniszterelnöki kezdeményezést. A hétfő esti szavazáson nem gyűlt össze az indítvány támogatásához szükséges, törvényben előírt kétharmados többség: a BBC szerint 299 képviselő szavazott a szükséges 434 helyett. Ellene 70 szavazat érkezett. Az ellenzéki képviselők nagy része tartózkodott - ők 272-en voltak.
Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök most kezdeményezte harmadszor sikertelenül az előrehozott választások kiírását. A parlament mandátumának hosszát öt évben rögzítő, 2011-ben kelt brit törvény értelmében a következő választás 2022-ben esedékes.

Kapcsolódó
Január végéig meghosszabbítják a Brexit határidejét

Mecsetnél lövöldözött egy francia férfi, ketten megsérültek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.28. 17:51
A képen a támadás helyszíne látható, 2015-ben
Fotó: IROZ GAIZKA / AFP
A 84 éves szélsőjobboldali elkövetőt elfogták, autójából fegyver és gázpalack is előkerült. Egy robbantáshoz is köze lehet.
Elfogtak egy férfit, aki a gyanú szerint hétfőn a délnyugat-franciaországi Bayonne város mecseténél több lövést is leadott, írja a francia rendőrség közleménye nyomán a Reuters. A hírügynökség a France Bleu rádió után arról is beszámol: a támadásban két ember megsérült.
"Délután 3 óra 20 perckor egy férfi megpróbálta felgyújtani a bayonne-i mecset kapuját. A férfi rálőtt arra a két emberre, akik rajtakapták a kísérlet közben"

- ismerteti a helyi prefektúra közleményét az MTI. A férfi menekülés közben felgyújtott egy gépkocsit is. A két sérültet, egy 74 és egy 78 éves férfit súlyos sérülésekkel a bayonne-i kórházba szállították.
Az elfogott férfi a nyolcvanas éveiben jár. Egy lőfegyver és egy gázpalack is előkerült autójából. Az Euronews továbbá arról is beszámolt, hogy
a 84 éves gyanúsított szélsőjobboldali kötődésű.

A férfi - Claude S. - a Marine Le Pen féle Nemzeti Tömörülés (RN) képviselőjelöltje volt 2015-ben. A Bayonne-tól 16 kilométerre lévő Saint-Martin-de-Seignanx-ban található otthonában jelenleg házkutatást tartanak, a rendőrség biztonsági kordont vont a mecset köré. Az ügyben a helyi bűnügyi rendőrség indított eljárást.
A Telegraph azt is írja, otthona közelében érték őt utol. Vélhetően a lövöldözéshez köthető egy kisebb robbantás is: a mecsettől nemmessze egy lángra gyújtott benzines kanna robbant fel. 
Nem ez volt az első támadás a bayonne-i mecset ellen: 2017 augusztusban két Molotov-koktélt dobtak az imahelyre.

Salvini bevette a baloldali bástyát

A Matteo Salvini által fémjelzett Liga, a Silvio Berlusconi Forza Italiája, valamint a szélsőjobboldali Olasz Testvériség által támogatott Donatella Tesei a szavazatok 58 százalékát szerezte meg, több mint húsz százalékkal előzte meg a balközép jelöltjét.
Meglehetősen kellemetlen hír az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), valamint az utóbbi pártból Matteo Renzi volt miniszterelnök vezetésével kivált Értékek Olaszországa (IV) alkotta kormánykoalíció számára, hogy az egységesen fellépő jobboldal nagy fölénnyel nyerte meg a baloldal eddigi fellegvárának számító regionális választást Umbria régióban. A Matteo Salvini által fémjelzett Liga, a Silvio Berlusconi Forza Italiája, valamint a szélsőjobboldali Olasz Testvériség által támogatott Donatella Tesei a szavazatok 58 százalékát szerezte meg, több mint húsz százalékkal előzte meg a balközép jelöltjét. A választás a római politikára is hatással lehet. Salvini számára pedig egy első lépést jelenthet a hatalom visszaszerzése felé vezető úton. Matteo Salvini célja az, hogy jövőre a régiók nagy részét bevegye partnereivel. Egy sor fontos régióban rendeznek választást, így Emilia-Romagnában, Apuliában, Toscanában, Ligúriában, valamint Venetóban. Ezekkel a remélt győzelmekkel azt kívánja igazolni, hogy a jelenlegi kabinetnek nincs társadalmi támogatottsága, s irányváltásra van szükség Rómában, amit előrehozott választás testesítene meg. Salvini nem rejtette véka alá azt a tervét sem, hogy Olaszországot elnöki köztársasággá kívánja átalakítani. Nem is kérdés, hogy egyedül saját magát tudja elképzelni az államfői székben. Az elnököt a nemzetnek közvetlenül kell megválasztania, vagyis a kétkamarás parlament szerepe az általa felvázolt elképzelések szerint az eddiginél jóval kisebb lenne. A köztársasági elnök – mint a Neue Zürcher Zeitung írja – erős mandátummal rendelkezne. A választási rendszert brit mintára alakítaná át, vagyis a mandátumok csak a választókörzetekben dőlnének el, ami elvárásai szerint kényelmes többséget biztosítana a jobboldal számára. Az umbriai eredmény arra vezethető vissza, hogy az M5S és a PD csak későn állapodtak meg közös jelöltben. A kormány pártjainak a népszerűsége csökkent az utóbbi két hétben. Ebben nagy szerepe van Matteo Renzinek, aki az Öt Csillag Mozgalommal szövetkezik Giuseppe Conte miniszterelnökkel szemben. A volt kormányfő rengeteget árt a kormánykoalíciónak.