Előfizetés

Jön Putyin, szerdán lezárják fél Budapestet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.28. 19:19

Fotó: Botár Gergely / AFP
A főváros jelentős részén pedig már hétfő estétől tilos megállni.
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter budapesti látogatása idején, kedden és szerdán forgalomkorlátozásokra, útlezárásokra kell számítani - közölte Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfőn az MTI-vel. Pintér Sándor belügyminiszteri döntése alapján a TEK látja el a kiemelten védett személyek védelmét, így az Oroszország első emberére Budapesten leselkedő veszélyeket is ők hárítják el.
A kiemelten védett személyek budapesti tartózkodása idején a küldöttség mozgásával párhuzamosan több útvonalon időszakos terelés, forgalomkorlátozás, illetve lezárás lesz. Erről a rendőrség is ír honlapján - közleményükből kiderül, hogy
az V., VI., XIV., XV. kerületek igen jelentős részén tilos megállni már hétfő este 8-tól, egészen szerda éjfélig.

A szakaszos és időszakos lezárások szerda 12 óra 30 perckor kezdődnek és 19 óra 30-ig tartanak, a V., VI., XIV., XV., XVI., XVII. kerületeket érintve. A Putyin és Lavrov miatti lezárásokról és forgalomkorlátozásokról az alábbi interaktív térképet tette közzé a rendőrség:

Nem rúgatná ki kormánykritikus kollégáit az MTA-elnöki posztra esélyes Freund Tamás

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.10.28. 17:44

Fotó: Népszava
Jövő májusban lejár a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének, Lovász Lászlónak mandátuma, a poszt egyik várományosa Freund Tamás neurobiológus, az MTA jelenlegi alelnöke lehet – írta hétfőn a Qubit. A portál úgy tudja, Lovász már rá is kérdezett, vállalná-e a megbízatást, Freund pedig igent mondott. A lap emellett nyilvánosságra hozott egy részletet abból a levélből, amit az MTA kutatóintézetek leválasztása ellen kiálló akadémikus Orbán Viktor miniszterelnöknek írt. Ebben úgy fogalmazott, „a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai, akiktől szerettünk volna megszabadulni, itt fognak maradni a nyakunkon”. A Qubit ebből arra következtetett, Freund MTA-elnökként megszabadulna kormánykritikus kollégáitól. Az akadémikus az atv.hu-nak tagadta, hogy lennének ilyen szándékai, a portál cikkének következtetését logikátlannak tartja. Azt viszont nem tagadta, hogy vállalta az elnökjelöltséget, amire „hosszas vívódás után, erős nyomásra” mondott végül igent. Freund Tamást lapunk is próbálta megszólaltatni, ám megkeresésünkre azt válaszolta, az ügyben mindent elmondott az atv.hu-nak, ami elmondható, hivatkozzunk ottani a nyilatkozatára. Az MTA kommunikációs osztálya nem akarta kommentálni a sajtóhíreket. Pedig a Freund által írt, kiszivárgott levélrészlet akadémiai körökben is visszatetszést keltett. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma azt írta: elítélnek minden olyan megnyilatkozást, amely egyes tudományágakat károsnak, politikai szempontok alapján nemkívánatosnak tart. Arra kérték az MTA alelnökét, tisztázza a levélben megfogalmazott gondolatait. Emellett vannak, akik úgy gondolják, a miniszterelnöknek írt magánlevélnek van egy másik olvasata is: Freund nyers megfogalmazással azt akarta a kormányfő tudtára adni, hiába szakítják el az MTA-tól a kutatóintézeteket, a kormánykritikus kutatóktól nem fognak tudni megszabadulni. Freund Tamás korábban többször felszólalt az MTA-t megcsonkító kormányzati intézkedések ellen, a jobboldali-konzervatív értékrendű tudósokat tömörítő Professzorok Batthyány Köréből is kilépett. Freund MTA-elnökjelöltsége egyébként még nem hivatalos, a jelölési procedúra még javában tart, az elnöki székre esélyesek között felmerült Lamm Vanda jogtudós és Pléh Csaba pszichológus, nyelvészprofesszor neve is. 

Füttyszó fogadta a fideszes képviselőket Borkai városában

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.10.28. 17:13

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A frissen megválasztott polgármesternek csak az autóját látták a városháza előtt, nem jelent meg a képviselők megbízóleveleinek átadásán.
Kellemetlen pillanatokat élhettek át Győr frissen megválasztott fideszes képviselői: a politikusok ugyanis füttyszó közepette vehették át megbízólevelüket hétfőn a városházán. A néhány tüntetőt hamar kitessékelték, ám ők az épület előtti téren tovább folytatták akciójukat, így a ceremónia alatt mindvégig sípszó hallatszódott a nagyteremben. A szex- és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt polgármester autója az esemény idején ott parkolt a városháza bejáratánál, de az átadáson nem jelent meg. (Igaz, volt olyan vélekedés, hogy nem is kaphatja meg a polgármesteri megbízólevelét, mivel az ellenzék a bíróságon megtámadta a helyi választási bizottság döntését.) Később, nem sokkal kilenc óra után a parkolóból eltűnt a polgármesteri Audi A8-as.
- Borkai Zsolt mindenütt ott van és sehol – mondja mosolyogva Anna a Győri városháza előtt, kezében egy narancsszínű, fideszes korrupcióra és a Borkai-féle botrányra emlékeztető táblával. A tüntetők közül csak Anna adja a nevét, mivel – mint elmeséli – ő Ausztriában dolgozik, neki nincs veszíteni valója. Szerinte Győrben ma is minden a botrányos polgármesterről szól, ám az utóbbi hetekben a színét sem látták a városvezetőnek. A megjelentek abban mind egyetértettek: botrányos, hogy Borkai Zsoltot újraválasztották és ma is polgármester lehet.
Borkai Zsolt - mint arról lapunk beszámolt - a hozzá köthető botrány kirobbanása óta bujdokol a sajtó elől, munkatársai pedig titkolják, hogy milyen programokon vesz majd részt a polgármester.
Litresits András, a győri ellenzék ügyvédje az Indexszel és lapunkkal is azt közölte, hogy minden jel szerint újraszámolja a bíróság a győri polgármesterre leadott szavazatokat. Az ügyvéd ugyanis felidézte, hogy még múlt csütörtökön adta be a felülvizsgálati kérelmüket a Győri Ítélőtáblának, amellyel megtámadta a területi választási bizottság (tvb) korábbi döntését. A tvb újraszámolta a város szavazókörzeteiben a polgármesteri választás eredményét és továbbra is Borkai Zsolt maradt a választás győztese. Az ellenzék szerint viszont a választás során olyan szabálytalanságok történtek, amelyek kérdőjelessé teszik Borkai elsőbbségét. A 24.hu például megtudta: hiába zárta le a választási bizottság a szavazatszámlálást nem lehetett hitelt érdemlően megállapítani, hogy pontosan ugyanannyi polgármesteri szavazólapot szállítottak-e ki az egyes választókörzetekbe, mint amennyi onnan visszakerült. Az üres szavazólapok átvételi listája a kiszállításhoz használt dobozok oldalára volt felragasztva, a dobozok viszont – egyetlen szavazókör kivételével – eltűntek.)
Litresits András lapunknak elmondta: az ítélőtáblának a beadványt követően három napon belül kellett volna elbírálni a beadványukat. Kivéve, ha a szavazatok újraszámolása mellett döntenek, ilyenkor hat nap a határidő, ami így csütörtökön járhat le. Mivel az ellenzék hétfőig nem kapott értesítést a bíróságtól így ebből az következik, hogy az ítélőtábla a szavazatok újraszámlálása mellett döntött. Azt egyelőre nem tudni, hogy a szavazatok mely körét – az érvényes vagy az érvénytelen, illetve a Glázer Tímeára vagy a Borkaira leadott szavazatokat - vizsgálják újra.

Soroksáron inog egy ellenzéki képviselői hely

Újraszámolják az összes szavazatot Soroksár 6. egyéni választókörzetében, amelyet az ellenzéki összefogás közös jelöltje, Bereczki Miklós három szavazat különbséggel nyert meg. Fideszes ellenfele, Assenbrenner Ferenc fellebbezését a fővárosi választási bizottság elutasította, ezt követően a jelölt október 24-én a szavazatok újraszámolását kérte a Fővárosi Ítélőtáblától, amely elrendelte az összes voks újraszámolását. Bereczki Miklós a Népszavának elmondta: hiába érdeklődött az ítélőtáblánál, hogy hol, mikor és kik végzik a szavazatszámlálást, erre nem kapott választ.
Korábban megírtuk: több helyen zavart okozott, hogy az újraszámolást végző területi választási bizottságokban (tvb) már nem ülnek ott a pártok delegáltjai, hiszen mandátumuk megszűnt, ezért a szavazatok újraszámolásakor már nem gyakorolhatnak kontrollt. Az általunk megkérdezett választási szakértők szerint a területi választási bizottságoknak egészen addig a pártok delegáltjaival kiegészülve kellene működniük, amíg az utolsó vitás ügy nem zárul, ha ez nem gy van szabályozva a törvényben, akkor egyértelmű a joghézag. (D.J.)