Előfizetés

Konvertiplánt reptet Budapest felett kedden az amerikai légierő

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.28. 20:40
CV-22 Osprey - illusztráció
Fotó: Kaname Yoneyama / The Yomiuri Shimbun
A légijármű, ami egyszerre repülő és helikopter, a magyar különleges műveleti erők meghívására érkezett az országba.
Az amerikai légierő speciális repülőjével tart bemutatót kedden Budapest felett - tájékoztatott az amerikai nagykövetség hétfőn. Közleményük szerint a magyar különleges műveleti erők meghívására - az amerikai és a magyar kormányok egyeztetése alapján - múlt pénteken kezdődött a magyar és amerikai különleges műveleti erők közös kiképzése.
A gyakorlat részeként a CV-22B Osprey konvertiplán tart bemutató repülést Budapest felett kedden déli 12 órakor.

A konvertiplán olyan repülőgép, amely a szárnyvégeken elhelyezett hajtóművek függőleges elforgatásával kombinálja a helikopterek és a légcsavaros repülőgépek tulajdonságait. A CV-22 Osprey képes a helikopterekre jellemző függőleges felszállásra, helyben lebegésre és a vízszintes leszállásra, és egyben a turbómeghajtású repülőgépekre jellemző nagy hatótávolságú, hatékony üzemanyag-felhasználású és gyors repülésre. Feladatai közé tartozik a különleges műveleti erőket támogató, messzire történő behatolás ellenséges területre, az onnan történő kimenekítés, valamint az utánpótlás-szállítás.

Jön Putyin, szerdán lezárják fél Budapestet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.28. 19:19

Fotó: Botár Gergely / AFP
A főváros jelentős részén pedig már hétfő estétől tilos megállni.
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter budapesti látogatása idején, kedden és szerdán forgalomkorlátozásokra, útlezárásokra kell számítani - közölte Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfőn az MTI-vel. Pintér Sándor belügyminiszteri döntése alapján a TEK látja el a kiemelten védett személyek védelmét, így az Oroszország első emberére Budapesten leselkedő veszélyeket is ők hárítják el.
A kiemelten védett személyek budapesti tartózkodása idején a küldöttség mozgásával párhuzamosan több útvonalon időszakos terelés, forgalomkorlátozás, illetve lezárás lesz. Erről a rendőrség is ír honlapján - közleményükből kiderül, hogy
az V., VI., XIV., XV. kerületek igen jelentős részén tilos megállni már hétfő este 8-tól, egészen szerda éjfélig.

A szakaszos és időszakos lezárások szerda 12 óra 30 perckor kezdődnek és 19 óra 30-ig tartanak, a V., VI., XIV., XV., XVI., XVII. kerületeket érintve. A Putyin és Lavrov miatti lezárásokról és forgalomkorlátozásokról az alábbi interaktív térképet tette közzé a rendőrség:

Nem rúgatná ki kormánykritikus kollégáit az MTA-elnöki posztra esélyes Freund Tamás

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.10.28. 17:44

Fotó: Népszava
Jövő májusban lejár a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének, Lovász Lászlónak mandátuma, a poszt egyik várományosa Freund Tamás neurobiológus, az MTA jelenlegi alelnöke lehet – írta hétfőn a Qubit. A portál úgy tudja, Lovász már rá is kérdezett, vállalná-e a megbízatást, Freund pedig igent mondott. A lap emellett nyilvánosságra hozott egy részletet abból a levélből, amit az MTA kutatóintézetek leválasztása ellen kiálló akadémikus Orbán Viktor miniszterelnöknek írt. Ebben úgy fogalmazott, „a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai, akiktől szerettünk volna megszabadulni, itt fognak maradni a nyakunkon”. A Qubit ebből arra következtetett, Freund MTA-elnökként megszabadulna kormánykritikus kollégáitól. Az akadémikus az atv.hu-nak tagadta, hogy lennének ilyen szándékai, a portál cikkének következtetését logikátlannak tartja. Azt viszont nem tagadta, hogy vállalta az elnökjelöltséget, amire „hosszas vívódás után, erős nyomásra” mondott végül igent. Freund Tamást lapunk is próbálta megszólaltatni, ám megkeresésünkre azt válaszolta, az ügyben mindent elmondott az atv.hu-nak, ami elmondható, hivatkozzunk ottani a nyilatkozatára. Az MTA kommunikációs osztálya nem akarta kommentálni a sajtóhíreket. Pedig a Freund által írt, kiszivárgott levélrészlet akadémiai körökben is visszatetszést keltett. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma azt írta: elítélnek minden olyan megnyilatkozást, amely egyes tudományágakat károsnak, politikai szempontok alapján nemkívánatosnak tart. Arra kérték az MTA alelnökét, tisztázza a levélben megfogalmazott gondolatait. Emellett vannak, akik úgy gondolják, a miniszterelnöknek írt magánlevélnek van egy másik olvasata is: Freund nyers megfogalmazással azt akarta a kormányfő tudtára adni, hiába szakítják el az MTA-tól a kutatóintézeteket, a kormánykritikus kutatóktól nem fognak tudni megszabadulni. Freund Tamás korábban többször felszólalt az MTA-t megcsonkító kormányzati intézkedések ellen, a jobboldali-konzervatív értékrendű tudósokat tömörítő Professzorok Batthyány Köréből is kilépett. Freund MTA-elnökjelöltsége egyébként még nem hivatalos, a jelölési procedúra még javában tart, az elnöki székre esélyesek között felmerült Lamm Vanda jogtudós és Pléh Csaba pszichológus, nyelvészprofesszor neve is.