Előfizetés

Szúrós szag miatt kellett kiüríteni egy pesti szupermarketet

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.28. 21:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
110 ember hagyta el a XVII. kerületi épületet, sokan fejfájásra is panaszkodtak.
Szúrós szag miatt kiürítettek egy szupermarketet Budapest XVII. kerületében, a Pesti úton hétfő este - tájékoztatott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Kolozsi Péter elmondta:
az épület egyes részein szúrós szagot lehetett érezni. Néhány ember fejfájásra panaszkodott. A mentőket is riasztották, mintegy száztíz ember hagyta el az épületet.

A katasztrófavédelmi mobil labor és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktorszolgálata is a helyszínen van, és várják a csatornázási művek embereit is. Honlapján azt írja a katasztrófavédelem, a tűzoltók folytatják a szag forrásának felderítését. Tájékoztató jellegű térképükön az alábbi helyszínt jelölték meg:

Konvertiplánt reptet Budapest felett kedden az amerikai légierő

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.28. 20:40
CV-22 Osprey - illusztráció
Fotó: Kaname Yoneyama / The Yomiuri Shimbun
A légijármű, ami egyszerre repülő és helikopter, a magyar különleges műveleti erők meghívására érkezett az országba.
Az amerikai légierő speciális repülőjével tart bemutatót kedden Budapest felett - tájékoztatott az amerikai nagykövetség hétfőn. Közleményük szerint a magyar különleges műveleti erők meghívására - az amerikai és a magyar kormányok egyeztetése alapján - múlt pénteken kezdődött a magyar és amerikai különleges műveleti erők közös kiképzése.
A gyakorlat részeként a CV-22B Osprey konvertiplán tart bemutató repülést Budapest felett kedden déli 12 órakor.

A konvertiplán olyan repülőgép, amely a szárnyvégeken elhelyezett hajtóművek függőleges elforgatásával kombinálja a helikopterek és a légcsavaros repülőgépek tulajdonságait. A CV-22 Osprey képes a helikopterekre jellemző függőleges felszállásra, helyben lebegésre és a vízszintes leszállásra, és egyben a turbómeghajtású repülőgépekre jellemző nagy hatótávolságú, hatékony üzemanyag-felhasználású és gyors repülésre. Feladatai közé tartozik a különleges műveleti erőket támogató, messzire történő behatolás ellenséges területre, az onnan történő kimenekítés, valamint az utánpótlás-szállítás.

Jön Putyin, szerdán lezárják fél Budapestet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.28. 19:19

Fotó: Botár Gergely / AFP
A főváros jelentős részén pedig már hétfő estétől tilos megállni.
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter budapesti látogatása idején, kedden és szerdán forgalomkorlátozásokra, útlezárásokra kell számítani - közölte Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfőn az MTI-vel. Pintér Sándor belügyminiszteri döntése alapján a TEK látja el a kiemelten védett személyek védelmét, így az Oroszország első emberére Budapesten leselkedő veszélyeket is ők hárítják el.
A kiemelten védett személyek budapesti tartózkodása idején a küldöttség mozgásával párhuzamosan több útvonalon időszakos terelés, forgalomkorlátozás, illetve lezárás lesz. Erről a rendőrség is ír honlapján - közleményükből kiderül, hogy
az V., VI., XIV., XV. kerületek igen jelentős részén tilos megállni már hétfő este 8-tól, egészen szerda éjfélig.

A szakaszos és időszakos lezárások szerda 12 óra 30 perckor kezdődnek és 19 óra 30-ig tartanak, a V., VI., XIV., XV., XVI., XVII. kerületeket érintve. A Putyin és Lavrov miatti lezárásokról és forgalomkorlátozásokról az alábbi interaktív térképet tette közzé a rendőrség: