Előfizetés

Ismét a tüntetők közé lőttek Bagdadban, négy ember meghalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.28. 22:00
Tüntetők a Tahrir téren, Bagdadban, október 28-án
Fotó: AFP
A hónapban ezzel már 235-re nőtt azok száma, akiket a tüntetéssorozat során öltek meg.
Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el az iraki fővárosban, Bagdadban a hatóságok, miután hétfőn négy tüntetőt agyonlőttek a rendőrök, további 277 embert pedig megsebesítettek - írja a Reuters. Három ember Bagdadban halt meg, egy Kerbala városban - mindkét helyen éles lőszerrel támadtak rájuk a rendőrök.
Ezzel már 235-re nőtt a tüntetéssorozat áldozatainak száma.

A tüntetők szerint a kijárási tilalom csak egy apropó arra, hogy eltakarítsák őket az utcákról, de nem áll szándékukban hazamenni. Közel két év relatív stabilitást követett a mostani tüntetéssorozat. Okai között az ország gazdasági nehézségei is ott vannak, de Adel Abdul Mahdi miniszterelnök és kormánya távozását a rendkívüli mértékű korrupció miatt is követelik.

A brit kormány is elfogadta a Brexit halasztását

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.28. 19:05

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Rugalmas az új, 2020-as határidő: ha London valamikor ratifikálná a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodást, annak a hónapnak a végén is megszűnhet a brit EU-tagság.
A brit kormány hivatalosan értesítette hétfő este az Európai Tanács elnökét arról, hogy elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztásáról hozott döntést. Ezzel biztossá és hivatalossá vált, hogy
az Egyesült Királyság nem lép ki az EU-ból október 31-én, vagyis csütörtökön, a Brexit eddigi határnapján.

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke hétfőn jelentette be, hogy az EU-ban maradó 27 tagország jóváhagyta a Brexit halasztását kezdeményező brit indítványt.
A halasztás 2020. január 31-ig terjedhet.

Ugyanakkor rugalmas határidőről van szó, vagyis ha London valamelyik köztes hónapban ratifikálja a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodást, annak a hónapnak a végén is megszűnhet a brit EU-tagság.

Nincs meg a szükséges többség az előrehozott választásokhoz

Nem sikerült elfogadtatni a londoni alsóházban az előrehozott parlamenti választásokról beterjesztett miniszterelnöki kezdeményezést. A hétfő esti szavazáson nem gyűlt össze az indítvány támogatásához szükséges, törvényben előírt kétharmados többség: a BBC szerint 299 képviselő szavazott a szükséges 434 helyett. Ellene 70 szavazat érkezett. Az ellenzéki képviselők nagy része tartózkodott - ők 272-en voltak.
Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök most kezdeményezte harmadszor sikertelenül az előrehozott választások kiírását. A parlament mandátumának hosszát öt évben rögzítő, 2011-ben kelt brit törvény értelmében a következő választás 2022-ben esedékes.

Kapcsolódó
Január végéig meghosszabbítják a Brexit határidejét

Mecsetnél lövöldözött egy francia férfi, ketten megsérültek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.28. 17:51
A képen a támadás helyszíne látható, 2015-ben
Fotó: IROZ GAIZKA / AFP
A 84 éves szélsőjobboldali elkövetőt elfogták, autójából fegyver és gázpalack is előkerült. Egy robbantáshoz is köze lehet.
Elfogtak egy férfit, aki a gyanú szerint hétfőn a délnyugat-franciaországi Bayonne város mecseténél több lövést is leadott, írja a francia rendőrség közleménye nyomán a Reuters. A hírügynökség a France Bleu rádió után arról is beszámol: a támadásban két ember megsérült.
"Délután 3 óra 20 perckor egy férfi megpróbálta felgyújtani a bayonne-i mecset kapuját. A férfi rálőtt arra a két emberre, akik rajtakapták a kísérlet közben"

- ismerteti a helyi prefektúra közleményét az MTI. A férfi menekülés közben felgyújtott egy gépkocsit is. A két sérültet, egy 74 és egy 78 éves férfit súlyos sérülésekkel a bayonne-i kórházba szállították.
Az elfogott férfi a nyolcvanas éveiben jár. Egy lőfegyver és egy gázpalack is előkerült autójából. Az Euronews továbbá arról is beszámolt, hogy
a 84 éves gyanúsított szélsőjobboldali kötődésű.

A férfi - Claude S. - a Marine Le Pen féle Nemzeti Tömörülés (RN) képviselőjelöltje volt 2015-ben. A Bayonne-tól 16 kilométerre lévő Saint-Martin-de-Seignanx-ban található otthonában jelenleg házkutatást tartanak, a rendőrség biztonsági kordont vont a mecset köré. Az ügyben a helyi bűnügyi rendőrség indított eljárást.
A Telegraph azt is írja, otthona közelében érték őt utol. Vélhetően a lövöldözéshez köthető egy kisebb robbantás is: a mecsettől nemmessze egy lángra gyújtott benzines kanna robbant fel. 
Nem ez volt az első támadás a bayonne-i mecset ellen: 2017 augusztusban két Molotov-koktélt dobtak az imahelyre.