Előfizetés

Tényleg kigyúrta magát az ellenzék vagy csak a kevesebb látszik többnek? (szavazás)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.29. 11:31

Fotó: Erdős dénes / Népszava
Érdemi áttörés történt vagy nem változott semmi -mire megy a kettéhasadt Magyarországon az ellenzék?
Nem akadt ember, akit ne lepett volna meg az eredmény, hiába látszott, hogy átalakult a Fidesz szavazóbázisa, konstatálja az Új Egyenlőség poadcastjában Bíró Nagy András. A Policy Solutions vezetője szerint a változást jól érzékelteti, hogy a budai kerületeket már 2018-ban is elhozhatta volna az ellenzék, ha ugyanúgy közösen száll versenybe, ahogy az önkormányzati választáson is tette. Ugyanis a Fidesz elvesztette saját értelmiségi szavazóbázisát. Ezt viszont kompenzálta, hogy vidéken rettentően megerősödött a kormánypárt. Annak ellenére, hogy évek óta azt hallgatjuk ellenzéki politikusoktól, hogy felszántják a vidéket, somolyog Lakner Zoltán. Csakhogy, vont józan mérleget az elemző, ez eddig nem sikerült sőt. Márpedig a vidék nélkül nem lehet országgyűlési választást nyerni. Különösen úgy nem, ha nem sikerül súlyán kezelni az októberi voksolás következményeit. 
A helyes megfejtést az Új Egyenlőség poadcastjában hallgathatja meg szerdán, a két politológus interpretációjában.

Csütörtökön péntek, pénteken szombat, szombaton ünnepnap, vasárnap aztán szokásos vasárnap lesz a MÁV-nál

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.29. 10:32
Népszava fotó
Már ami az ünnepi hosszú hétvége vonatmenetrendjét illeti. Sokan utasra számítanak.
Változik a vonatok menetrendje a hosszú hétvége miatt: csütörtökön a pénteki, november 1-jén a szombati, 2-án az ünnepnapi, 3-án pedig a szokásos vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok - közölte a Mávinform kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a MÁV a négynapos hétvégén ötszázezer utasra számít, ezért a vasúttársaság a lehetőségekhez mérten plusz kocsikat kapcsol az InterCity vonatokhoz, vasárnap pedig Nyíregyházáról Debrecenen át Budapestre "Televonatot" is indít, amely más állomásokon nem áll meg, így jóval gyorsabban ér a fővárosba. A vasúttársaság a pénztárak előtti sorban állás elkerüléséért azt javasolja az utasoknak, hogy a menetjegyet váltsák meg interneten vagy a mobilos applikációban, ahol 10 százalékkal olcsóbbak a jegyek. A szokásos kedvezmények a hosszú hétvége alatt is érvényesek. A 26 éven aluliak - de már nem tanulók - 33 százalékos kedvezménye november 3-án éjfélig vehető igénybe - olvasható a közleményben.

Ennyit kóstál az álláskeresők ingyenes bérlete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.29. 10:28

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az összeg arányaiban nem nagy, de a fővárosi közlekedési társaság így is erősen veszteséges.
13 806 ember van Budapesten, aki regisztrált álláskereső, azaz jogosult lehet az ingyen BKK-bérletre, ha Karácsony Gergely betartja a kampányígéretét, írja a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy teljes árú bérlettel számolva ha mindannyian kapnának bérletet, akkor 1,57 milliárd forint lenne a program költsége. Máris alacsonyabb a végösszeg, ha a kedvezményes éves bérlet árával számolunk, akkor 1,42 milliárd forintból jönne ki. Mészáros Péter, a Magyar Közlekedési Klub elnöke azt javasolta a Világgazdaságnak nyilatkozva: több lépésben kellene a programot megvalósítani, első körben a regisztrált álláskeresőknek diákbérletet kellene adni. A BKK évente nagyjából 200 milliárd forintból gazdálkodik. Ebből közel százmilliárdot a fővárosi költségvetésből kap, a kormány 27 milliárddal száll be, a többi a jegy- és bérletek bevétele, valamint a cég egyéb bevételei.