Újabb bizonyítékot találtak: egészségesebbé tehet a kávézás

Publikálás dátuma
2019.10.29. 14:54

Fotó: Pixabay
A rendszeresen kávézók bélflórája egészségesebb, mint azoké, akik alig vagy egyáltalán nem isznak kávét - állapította meg egy új amerikai tanulmány. Ennek okát azonban nem tudják pontosan a kutatók.
Az utóbbi években számos tanulmány demonstrálta a kávéfogyasztás és az egészségi kockázatok csökkenése közötti kapcsolatot. Bizonyították, hogy például a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos típusú rákok és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti a kávéfogyasztás. A medicalxpress.com tudományos portálon ismertetett új kutatás kimutatta, hogy a kávézás a bél baktériumflórájára is kedvező hatással van.
"Még mindig nem tudunk eleget arról, hogy a baktériumok és a testünk milyen kölcsönhatásban vannak egymással, és ez milyen hatást gyakorol az egészségünkre" - fogalmazott a kutatást vezető Li Jiao, a houstoni Baylor Gyógyászati Kollégium gasztroenterológiai professzora. A professzor, aki a kutatás eredményeit hétfőn, az Amerikai Gasztroenterológiai Kollégium éves gyűlésén mutatta be San Antonióban, arra biztatta a kávézókat, hogy hódoljanak szenvedélyüknek.
A kutatásban a tudósok először vettek mintákat a vastagbél különböző részeiből kolonoszkópiával. A kutatásban részt vevő 34 páciens naponta két vagy több pohár kávét fogyasztott a mintavételt megelőző évben. A tanulmány szerint a csoport bél mikrobiomja egészségesebb volt, mint azoké, akik egy kávét ittak vagy egyáltalán nem kávéztak. A rendszeresen napi több alkalommal kávézók baktériumflórája gazdagabb volt, a baktériumok egyenletesebben oszlottak el a vastagbélben, továbbá gazdagabbak voltak a gyulladásgátló tulajdonságaikban is, és jóval kisebb valószínűséggel tartalmazták azt a baktériumtípust, amely az emésztési rendellenességekhez és az elhízáshoz köthető.
Jiao elmondta: nem tudják, hogy a kávé hogyan fejti ki pozitív hatását a bél mikrobiomjára. De szerinte a koffein és a kávé más tápanyagai befolyásolják a baktériumok anyagcseréjét, és ez hat a szervezet működésére. Noha a tudósok nem értik teljesen a kávé mikrobiomra gyakorolt hatásának mechanizmusát, arról meg vannak győződve, hogy a bél baktériumflórája nagyon fontos az általános egészség szempontjából.
"Úgy tűnik, hogy a bél mikrobiomja lehet a hiányzó láncszem az étrend és a krónikus betegségek előfordulása között" - mondta el Hana Kahleova, klinikai kutatási igazgató, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében. Hozzáfűzte, hogy természetesen nem csak a kávé segíthet az egészség megőrzésében. Ez egyúttal jó hír azoknak, akik valamilyen okból nem isznak vagy nem ihatnak kávét. 
"Minden növény, ami természetes állapotában gazdag rostokban, polifenolokban és antioxidánsokban, segít a rák, a cukorbetegség és a szív és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben"

- hangsúlyozta.

Szerző

Az ősz "betörése" mindenkit megvisel

Publikálás dátuma
2019.10.28. 17:17

Fotó: BURGER/Phanie / AFP
A hirtelen és drasztikus lehűlés még az egészséges embereket is megviseli, de a szívbetegek különösen veszélyeztetettek, fokozódik az infarktusveszély – figyelmeztetett a meteogyógyász.
A hét eleji markáns, 10-15 fokos lehűlést hozó hidegfront azért is megterhelő, mert hirtelen, egyik napról a másikra történik. „Minden lesz”: megélénkül a szél és csapadék is érkezik, reggelente pedig sokfelé fog fagyni. A drasztikus változás mindenkit megvisel, most
még az egészséges szervezettel rendelkezőknek is lehetnek az időjárás-változáshoz köthető tüneteik.

A terhelés ráadásul tartósnak ígérkezik, egész héten nem lesz részünk pihentető időben – írta Pintér Ferenc  meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
Keddre virradóan észak, északnyugat felől erős hidegfront halad át az országon, a markáns változás pedig nagy terhelést jelent szervezetére, nem csak a hidegfrontra érzékenyekére. A megerősödő szél sokaknál okoz panaszokat, nyugtalanabb lehet az éjszakai pihenés, álmatlanság jelentkezhet, amit napközben ingerültség, indokolatlan idegi feszültség követhet. A gyerekek kezelhetetlenebbek, „rosszabbak” lehetnek a megszokottnál. Gyakori lesz a fejfájás, annak is görcsös fajtája. 
Az erős hidegfront kedd estére átvonul a Kárpát-medence fölött. Nyomában marad az erős fejfájás, a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Utóbbi tartós rosszullétet is okozhat, ami akár éjszaka is jelentkezhet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, fokozódik az infarktusveszély.
A következő napokban jelentősen romlik a munkavégző-képesség, növekszik a stressz, ami még inkább kimeríti a szervezetet, egyre gyakoribb lehet a megfázás is. Számítani a kell a szülés korábbi beindulására is. A hideg, szeles időben a hőérzet több fokkal csökken, nem kedveznek a körülmények a szabadtéri tevékenységeknek. Az utakon az erős szél miatt jelentősen növekszik a balesetveszély, sok lesz az ingerlékeny, türelmetlen sofőr, szétszórtak, figyelmetlenek is lehetnek a közlekedők - olvasható a Meteo Klinika honlapján
Szerző

Nemhogy nem véd, még növelheti is a tüdőrák kockázatát a füstszűrő

Publikálás dátuma
2019.10.28. 14:02

Fotó: Maud Dupuy/Hans Lucas / AFP
Nemcsak megtévesztő marketingfogás, a szakemberek szerint kifejezetten árt is az egészségnek a füstszűrő, mert erőteljesebb szívásra készteti a dohányzót, így a cigarettafüstben lévő rákkeltő anyagok mélyebbre jutnak.
Nemhogy nem segít kiszűrni a kátrány egy részét, de kifejezetten növelheti a tüdőrák kockázatát a füstszűrő - figyelmeztetnek amerikai és brit kutatók, akik a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban publikált tanulmányukban a cigarettacsikkek műanyagszennyezésben játszott szerepére is rámutatnak.
"A füstszűrő az 1950-es években jelent meg először, és a dohányipar úgy mutatta be, mint a cigaretta biztonságossá tételének egy formáját, azáltal, hogy elnyeli a tüdőrákért felelős kátrány egy részét" - mondta Thomas Novotny, a San Diegó-i Állami Egyetem munkatársa. Hozzátette:
"ma már azonban tudjuk, hogy ez csupán egyike a dohányipar által kreált mítoszoknak, amelyek a jobb értékesítési mutatókat szolgálják".

 A füstszűrő sárgás elszíneződése is állítólag csupán egy fejlesztés, amely megerősíti a dohányosokat abban, hogy a szűrő működik, miközben nem a kátrány felhalmozódása, hanem a pH-változás okozza a jelenséget - írja a nypost.com.
"A füstszűrőt azért teszik a cigarettákra, hogy spóroljanak a dohányon és megtévesszék az embereket. Ezek semmit nem szűrnek"

- mondta Robert Proctor, a Stanford Egyetem munkatársa, aki a dohányipar történetét kutatja.

A szakemberek mostanra azt is megállapították, hogy a füstszűrő nem csupán egy marketingfogás, hanem kifejezetten ártalmas is az egészségre. Az amerikai tisztifőorvos honlapja szerint "bizonyítékok sugallják, hogy a füstszűrők a tüdőrák fokozottabb kockázatához járulhatnak hozzá azáltal, hogy erőteljesebb szívásra késztetik a dohányzókat, aminek nyomán a cigarettafüstben lévő rákkeltő anyagok mélyebbre bejutnak a tüdőszövetben".
A Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete (LSTHM), valamint a San Diegó-i Állami Egyetem kutatói szerint továbbá a cigarettacsikkek jelentik a globális műanyagszennyezés egyik legfőbb forrását, és egyszersmind a legnagyobb darabszámban előforduló hulladékot világszerte.
A füstszűrők egy rendkívül lassan lebomló műanyagtípusból, cellulóz-acetátból készülnek. Évente 4,5 ezer milliárd cigarettacsikk termelődik világszerte, és tíz évbe telik a lebomlásuk. Környezetvédők szerint a csikkekre ugyanúgy kellene tekinteni, mint az olyan eldobható termékekre, mint a műanyag szívószálak. Mostani tanulmányukban a kutatók az ilyen termékekre vonatkozó európai uniós szabályozás kiterjesztését szorgalmazzák.
Szerző