Polt Péter még egy esetleges kormányváltás után is szolgálhatja az Orbán-rezsimet

Publikálás dátuma
2019.10.29. 13:07

Fotó: Népszava
Áder János köztársasági elnök ismét Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt javasolja a posztra - erről az államfő a parlament honlapjára felkerült levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.
Polt kilencéves mandátuma decemberben jár le, az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé. Polt 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte a legfőbb ügyészi tisztséget. Az Alaptörvény szerint "a legfőbb ügyészt az ügyészek közül a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja kilenc évre. A legfőbb ügyész megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges". Mivel Polt 1955-ös születésű, megválasztása esetén nem tudja majd a teljes kilencéves mandátumát kitölteni, hiszen 2025-ben 70 éves lesz, márpedig az ügyészek jogállásáról szóló törvény szerint a legfőbb ügyész megbízatása megszűnik - egyebek között - akkor, ha betölti 70. életévét. Ugyanakkor a törvény lehetőséget ad arra, hogy ha a legfőbb ügyész megbízatása mandátumának lejártával, illetve a 70. életév betöltésével szűnik meg, akkor a legfőbb ügyészi jogköröket az új legfőbb ügyész megbízatása kezdetéig gyakorolja. Ez a szabályozás azonban csak erre a két esetre vonatkozik, minden más esetben - lemondás, felmentés, és így tovább. - távozik a legfőbb ügyészi posztról. (Korábban az Országos Bírósági Hivatal elnökére a legfőbb ügyészhez hasonló szabályozást alkotott a Fidesz-KDNP, tehát az OBH-elnök is gyakorolhatta volna megbízatási idején túl az elnöki jogköröket bizonyos feltételek mellett, ám a Velencei Bizottság nyomására ez a passzus kikerült a jogszabályból.) Polt így mindaddig maradhat posztján 2025-ben is - a mai szabályozás mellett -, amíg utódát meg nem választják. És könnyen elképzelhető olyan helyzet, hogy a parlament nem tud kétharmaddal új legfőbb ügyészt választani, vagyis Polt a helyén marad. Mindez azért érdekes, mert Polt Péter egykor a Fidesz képviselő-jelöltje volt és legfőbb ügyészi tevékenysége során számtalan kritika érte a mai kormánypártok melletti elfogultsága miatt. A legemlékezetesebb talán, amikor az EU pénzt követelt vissza a miniszterelnöki vej volt cégének pályázatai miatt, de az ügyészég szerint minden rendben volt.
Szerző
Frissítve: 2019.10.29. 16:36

Lemondott Borkai ügyvédhaverja - és személye körüli bűncselekményeken kesereg

Publikálás dátuma
2019.10.29. 12:51
Rákosfalvy Zoltán
Fotó: Youtube/Győrplusz TV
A Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) betöltött elnökségi tagságától vált meg Rákosfalvy Zoltán.
"Az elmúlt hetekben az önkormányzati választásokkal összefüggésben ismeretlen elkövető egy hamis adatokkal létrehozott profilon, fizetett blogos hirdetések alatt megjelentekkel súlyos bűncselekményeket követett el személyem ellen, mely valótlan állítások jelentős részét a választási kampány hajrájában sajnos az ellenzéki média is átvette" - írta Rákosfalvy Zoltán a szövetség elnökének, Wladár Sándornak címzett levelében, melyet a MÚSZ továbbított az MTI-nek. "Az elkövető felkutatása és felelősségre vonása a Nyomozó Hatóság feladata. A fentiek okán, a személyem körül kialakult helyzettel együtt járó jelentős hátrányokat kizárólag magam kívánom viselni, melynél fogva kifejezetten meg akarom akadályozni, hogy imádott sportomat, az úszást, vagy annak szervezetét a Magyar Úszó Szövetséget a fenti hátrányok legcsekélyebb mértékben érintsék" - olvasható Rákosfalvy Zoltán levelében. A MÚSZ jelezte, a továbbiakban az ügyet nem kívánja kommentálni. Borkai Zsoltról, Győr polgármesteréről az önkormányzati választások előtt egy - magát az ördög ügyvédjének nevező - ismeretlen tett közzé az interneten fotót és videót, amelyeken a polgármester több ember, köztük Rákosfalvy Zoltán társaságában volt látható szexuális aktus közben. (Persze az igazi botrány nem ez, hanem a győri polip működése - lásd számos cikkünket, illetve közvélemény-kutatásunkat.) Az ügy következményeként október 22-től Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) korábbi elnöke már nem tagja a MOB-nak.
Szerző

Várhelyi Olivér a leendő bizottsági elnök hivatalos jelöltje

Publikálás dátuma
2019.10.29. 11:42

Fotó: Mario Salerno / Európai Parlament
Várhelyi Olivér hétfő esti állásinterjúját követően Ursula von der Leyen (UVL) megválasztott bizottsági elnök hivatalosan kérte a tagállamok képviselőiből álló EU Tanácsot, hogy hagyja jóvá a magyar politikus jelölését a biztosi posztra — tájékoztatta a Népszavát UVL stábja. A leendő biztosok csak azután kerülhetnek az Európai Parlament színe elé, hogy jelölésüket elfogadta a kormányközi döntéshozó fórum. Ez az eljárás Várhelyi esetében puszta formalitás. Von der Leyen környezetéből származó információink szerint a német politikus akkor fog dönteni véglegesen a magyar, a francia és a még hiányzó román biztosjelölt tárcájáról, miután mindegyiküket jóváhagyta. A leendő magyar biztosnak eredetileg a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát szánta, de ez még változhat. A román kormányalakítás nehézségei miatt Bukarest egyelőre nem nevezte meg újabb jelöltjét az Európai Bizottságba. UVL felszólította Romániát, hogy minél előbb tegye meg javaslatát. Világossá tette azt is, hogy új jelöltet vár, nem olyat, akit a megbukott kormány már előterjesztett a posztra.