Bajban a honvédség Gripen-flottája

Publikálás dátuma
2019.10.30. 12:17

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Nagyon úgy néz ki, hogy a telet Pápán töltik a gépek, ott viszont nincsenek meg a feltételek az előírásszerű téli tárolásukhoz és üzemeltetésükhöz.
A kecskeméti repülőtér elhúzódó fejlesztése, felújítása miatt nem tudnak hazaköltözni a jelenleg Pápán állomásozó vadászgépek - írja az lshn.hu szakportál. Pápán viszont nem biztosított a téli időszakban az előírásoknak megfelelő tárolásuk és üzemeltetésük.  Szabad ég alatt állnak a készenléti szolgálatot ellátó JAS-39 Gripen vadászgépek az MH Pápa Bázisrepülőtéren, de a többi repülőgép tárolása is nehézségekbe ütközik, ugyanis a Repülést Biztosító Század hangárjába nem fér be az összes gép, azok a hűtés és fűtés nélküli egykosi vasbeton repülőgép-fedezékekben állnak, amikor épp nincs repülés.   A Gripenek viszont számos érzékeny elektronikus, számítógépes rendszerrel vannak felszerelve, és szerkezetük miatt is legalább plusz 5-7 fok körüli hőmérséklet és fedett hely szükséges a tárolásukhoz. A szabadtéri tárolás következtében olyan korróziós folyamatok indulhatnak el, amik később a biztonságos üzemeltetést, repülést veszélyeztetik.
A honvédség a SAAB-tól nemrégiben vásárolt egy mobilhangárt, mely gyári paraméterek szerint 37 méter hosszú, legalább két repülőt tudnak benne egyszerre javítani, vagy pedig négyet tárolni, az viszont már alapból nem szerepelt a hangár képességeiben, hogy azokban a Gripeneket be is lehet indítani, ezért azok alkalmatlanok a készültségi gépek tárolására.  A portál számításai szerint a pápai repülőtéren nyolc-kilenc repülőgép tárolható az előírásoknak megfelelően.
Szerző
Témák
Gripen
Frissítve: 2019.10.30. 14:41

Esik a hó a Nagy-Hideg-hegyen

Publikálás dátuma
2019.10.30. 11:40

Fotó: Időkép
Havazásra váltott az eső a Börzsönyben
A magasban fagypont alá hűlt a levegő, így a Börzsönyben lévő Nagy-Hideg-hegyen az eső hóesésre váltott – írta az Időkép, amelynek webkameráján élőben is követhető az októberi havazás. A magasabb hegycsúcsokon alig van több 0 foknál, és a hideg levegő átfedésbe került az nyugatról érkező csapadékzónával, ennek következménye, hogy téli csapadék hullik.
Szerző

Magyarország most a NATO nagyköveteinek nyilatkozatát vétózta meg

Publikálás dátuma
2019.10.30. 11:08

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Ukrajna ügyében, mert nem szerepelt benne semmi a magyar kisebbség védelméről.
Megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát Magyarország - jelentette be a Szijjártó Péter az Eurázsia Fórum elnevezésű rendezvényen szerdán, Budapesten.    A miniszter hangsúlyozta: a NATO nagyköveteinek találkozója után szokásos gyakorlat a közös nyilatkozat kiadása, de ezt most Magyarország megvétózta. A hosszú előkészítő munka során a magyar kormány számos javaslatot tett arra, hogy a nyilatkozat tartalmazzon olyan kitételeket, amelyek köteleznék Ukrajnát a magyar közösségtől elvett jogok visszaadására - fejtegette.  Szerettük volna, ha ebben a közös nyilatkozatban szerepeljen olyan mondat, amely tartalmazza, hogy az ukránoknak teljesíteniük kell kötelezettségeiket, amelyeket nemzetközi jogszabályok, illetve nemzetközi szervezetek előírnak. Olyan javaslatot is tettünk, amely az Európa Tanácsra, illetve az ENSZ-re hivatkozik kisebbségi ügyekben - tette hozzá.  Ezeket a javaslatokat nem fogadták el, így "nem tehettünk mást, megvétóztuk a nyilatkozatot" - mondta a miniszter.
Szijjártó Péter közölte: a 150 ezres kárpátaljai magyar kisebbség érdeke "az óceán túloldalán nem olyan fontos, de mi itt élünk Közép-kelet Európában, egy magyar ember érdeke is elég ahhoz, hogy kiálljunk érte". Magyarország világossá tette: a NATO-n belüli minimális szövetségi szolidaritás az lenne, hogy egy ilyen közös nyilatkozat mondjon valamit az egyik tagállamhoz tartozó kisebbség jogfosztásáról, és szögezze le a jogok visszaállítását - mondta.  A magyar diplomácia korábban is okozott meghökkenést vétóval. Legutóbb az EU-ben keltett felzúdulást, hogy a tagországok közül egyedül Magyarország blokkolta a kurdok elleni török támadást elítélő nyilatkozatot.
Frissítve: 2019.10.30. 12:29