Előfizetés

"Diktátorok" feliratú molinóval köszöntik Putyint Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 13:54

Fotó: Facebook/Párbeszéd
A Párbeszéd az Alagútnál akciózott.
Molinóval tiltakozik Putyin és Erdogan budapesti látogatása ellen a Párbeszéd. A transzparensen az orosz és a török elnök mellett Orbán Viktor látható, felettük a felirat: diktátorok.
Tűrhetetlen, hogy Orbán Viktor, egy szuverén ország miniszterelnöke egy csettintésre ugrik, ha az orosz elnök Budapestre akar jönni. Nem ismerjük a tárgyalás részleteit, nem tudjuk, hogy Orbán hogyan szolgáltatja ki országunkat az orosz diktátornak - mondta Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője az Alagút előtt.

Az utca hangja Putyinról: „undorító!” -„törpék vagyunk”

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.10.30. 12:38

Fotó: Népszava
Sokan szóba sem állnak az újságíróval, olyan kényes témában, mint Putyin látogatása.
Nem könnyű megszólaltatni az utca emberét, ha politikáról, pláne az oroszokról van szó és még inkább, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy konkrétan mi a véleményük arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök immáron sokadik alkalommal jön Magyarországra. Rögtönzött közvélemény-kutatásunk során húsz, találomra megszólított emberből legalább tizenöt sietve rávágta, hogy nincs véleménye, nem érdekli az egész. Egy fiatal lány csak annyit mond, hogy „gáz”, amúgy meg hozzátette, hogy nem érdekli a politika. De volt olyan, aki a kérdés elhangzása után szó nélkül sarkon fordult. A legcifrább eset egy almát majszoló középkorú férfi volt, aki a kérdés után azonnal „sajtóigazolványt” kért. (Sajnos a munkahelyi igazolását tudósítónk otthon felejtette, amúgy hivatalos sajtóigazolvány a rendszerváltozás óta nem létezik Magyarországon.) Majd közölte, hogy lehetünk bárhonnan - közben a kezével gesztikulálva kereste a megfelelő kifejezést. - CIA – próbálunk segíteni neki, de csak legyint. De lehetünk bárhonnan és akarhatunk bármit tőle, innentől figyelni fogja, mit művelünk az utcán.
Rendőrségi lezárás az Oktogonon az orosz elnök érkezésének útvonalán
Fotó: Népszava
Végül egy nyugdíjas hölgy megáll a kérdésünkre és némi tanakodás után kibukik belőle a véleménye: szerinte undorító az egész, így az is, hogy ide látogat egy ilyen diktátor. Ő a rendszerváltozás előtt is utálta azt, ahogy az ország dörgölőzött a Szovjetunióhoz. Szerinte mostanra viszont sokkal rosszabb lett, olyan értelemben, hogy akkor legalább oka volt az oroszokkal való kényszerbarátságnak, míg ma semmi sem kötelezne minket arra, hogy Putyin ide járogasson. „Végtelenül álszent ez az egész” - mondja, hozzátéve, hogy ő Orbán egész rendszerét gyűlöli. „Ha fiatalabb lennék elmennék innen” - tette hozzá. Az Andrássy út közelében egy nyugdíjas informatikai mérnökkel is elbeszélgetünk, aki viszont érezhetően a kormánypárt támogatója, mindenesetre a véleménye a tökéletes ellentéte a hölgyének. Szerinte „törpék vagyunk” az olyan nagyhatalmakhoz képest, mint például Oroszország, így nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy ne fogadjuk Vlagyimir Putyint. Hozzáteszi: fiatalon ő is utálta az orosz megszállást. Azonban szerinte ma nincs erről szó, ahogy attól sem tart, hogy az ilyen látogatások nyomán egyben valamiféle függőségi viszony alakulhasson ki Oroszország és Magyarország között, szerinte annak az ideje lejárt, hogy itt Európában az oroszok megpróbálhassanak bármit is elfoglalni. Ugyanakkor szerinte nagyon is lehetséges, hogy jó üzleteket kössünk az oroszokkal. Így emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltozás előtt is óriási felvásárlónk volt Szovjet-Oroszország, így mentek oda innen a mezőgazdasági termékek – a szabolcsi almát említi példaként – és szerinte ezeket a kapcsolatokat nagyon is érdemes újraépíteni, ami szerinte sikeresen halad, „Michelin csillagos éttermeink vannak, a cégeink jönnek fel” - érzékelteti, hogy szerinte a keleti nyitás politikája szerinte hogyan húzza magával a magyar gazdaság egészét.

Klinikai kutatásokról tájékoztatják a betegeket

D. A.
Publikálás dátuma
2019.10.30. 12:30
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Külön weboldalt kaptak a potenciális gyógyszerkutatási alanyok. Így aki fontolgatja, hogy részese lenne egy új készítmény biztonsági tesztelésének az info.klivi.hu oldalon keresgélhet a kérdéseire választ. A portál készítőinek - az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének és a Magyarországi Klinikai Vizsgálatszervezők Társaságának – célja, hogy népszerűsítse a Magyarországon zajló gyógyszerpróbákat. Az elmúlt hét évben egyre kevesebb klinikai vizsgálatra kérnek hatósági engedélyt a gyártók. A szakemberek szerint ennek az az oka, hogy az új terméket fejlesztők olyan országokba viszik a vizsgálatokat, ahol például jól felépített és kereshető betegadatbázisok, regiszterek vannak, és nem is annyira túl bonyolult a szabályozás és az engedélyezési folyamat, mint nálunk. Az utóbbi miatt még a hazai gyógyszercégek is külföldön végzik az úgynevezett bioegyenértékűségi vizsgálataikat. Egy ilyen eljárással azt kutatják, hogy egy másolt készítmény (generikum) képes-e ugyanazt a hatást biztosítani, mint az eredeti molekula. Míg három évvel ezelőtt húszezer magyar vett részt valamilyen gyógyszerpróba alanyaként, addig tavaly már csak 13 ezer. Ezért érhető, hogy külön kampány keretében próbál a gyógyszeripar a klinikai vizsgálatokról mind több információt megosztani a potenciális alanyokkal. Első lépéseként elindították az új honlapot, amely közérthetően ismerteti a klinikai kutatások menetét, segít megválaszolni a felmerülő kérdéseket, hogy az érintettek megalapozottabb döntést hozhassanak arról akarnak-e vagy sem részt venni egy-egy készítmény próbájában. Az érdeklődők olvashatnak a klinikai kutatások fázisairól, valamint a vizsgálatok során gyakran felmerülő kérdésekről, szakkifejezésekről és rövidítésekről. Tervezik, hogy a közeljövőben valamennyi hazai elérhető klinikai vizsgálatot kereshető adatbázisával is bővítik. A gyakorlatban általában a beteg a kezelőorvosán keresztül kerül a programba, de online hirdetésekben verbuláló cégek is kereshetnek speciális (túl magas a vérzsírszintje, magas a vérnyomása stb.) jellemzőkkel élőket.