Előfizetés

Sólyomszem segít a videóbírónak

Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.31. 10:30

Fotó: LINDSEY PARNABY / AFP
Forradalmi változás várható a labdarúgó-mérkőzéseken használt videóbírós rendszerben Angliában.
Azt tervezik, hogy a teniszmérkőzéseken jól működő Sólyomszemet (Hawk Eye) is használják a lesek megítélésénél. Az újítással az asszisztensek és a játékvezetők azonnal információt kapnának arról, hogy lesen van-e egy játékos vagy sem. 
A Daily Mail cikke szerint több kamera felhasználásával valós időben lehetne automatikusan megmutatni a lesvonalat a videóbírós asszisztenseknek. Minden mezőnyjátékos lábát figyelné a kamera, így a lesállást pillanatok alatt meg tudná ítélni. Arról egyelőre nincs információ, hogy a gólszerzésre használható többi testrészt – amelyek szintén lesállást eredményezhetnek – is követnék-e a kamerák. 
A lesek megítélése jelenleg úgy történik, hogy a videószobában megállítják a felvételt, számítógéppel behúzzák a lesvonalat, majd elemzik a képet és utána tájékoztatják a játékvezetőt. Ezért áll a játék sokszor egy vagy akár két percig is, a Sólyomszem-technológia azonban rögtön jelezne a videóbírónak, aki szintén azonnal tudna szólni a meccs játékvezetőjének. A szigetországi klubok azt szeretnék, ha már ebben a szezonban elkezdenék használni ezt a rendszert, ám erre csekély az esély. A jelenleg fejlesztés alatt álló technológiát csak a lesállások meghatározásánál alkalmaznák. 
A Premier League-ben ebben a szezonban vezették be videobírót, az eddig lejátszott 100 bajnoki mérkőzésen 26 játékvezetői/partjelző döntést bírált felül. 
Horvátországban és Romániában a következő szezontól használják a videóbírót. A legkorábban Németországban segítette a VAR a játékvezetők munkáját, a Bundesliga élvonalában a 2017/2018-as szezontól használják, ebben az idényben már a másodosztályú német meccseken is van videóbíró.

Hatvan perces magyar csapat

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.10.30. 16:48

Fotó: Martin Rose / MLSZ
Második mérkőzésén is jól kezdett, de a végére elfáradt a magyar csapat az U17-es labdarúgó-világbajnokságon az Ausztrália ellen 2-2-re végződött mérkőzésen.
A Brazíliában zajló U17-es labdarúgó-világbajnokság első csoportmeccsén hiába vezetett 2-1-re a magyar válogatott Nigéria ellen, az afrikaiak a találkozó végét jobban bírták erővel és 4-2-re fordítottak. A vereségnek a csapat fele látta kárát, az ausztrálok elleni második mérkőzésre Preisinger Sándor szövetségi edző öt helyen változtatott az összeállításon. 
Agresszíven letámadtak az ausztrálok, de a magyar együttes nem ijedt meg és a tizedik perctől átvette az irányítást. A 15. percben Zuigeber kapu elé ívelt szabadrúgása után Baráth fejelte a hálóba a labdát, hat perccel később pedig már 2-0-ra vezetett a magyar együttes. Az egyiptomi játékvezető a videóbíró jelzése után adott tizenegyest kezezés miatt, a büntetőt Zuigeber a bal sarokba lőtte. Sajnos Zuigebert pár perccel később le kellett cserélni, mint később kiderült, eltörte a lábát, ezért nem csupán a pénteki Ecuador (21.00, tv: M4 Sport) elleni meccset kell kihagynia. 
A folytatás az ellenfélé volt, a 24. percben a felső lécet, egy perccel később a kapufát találták el az ausztrálok. A 45. percben a védők belőtt labdát Botic továbbította a magyar kapuba, de közbeszólt a videóbíró, les miatt érvénytelen volt a gól.
A második félidőben a magyarok szinte csak védekeztek, a 68. percben megint a videóbíró lett a főszereplő,így nem maradt titokban, hogy Buna kezére pattant a labda tizenhatoson belül, a tizenegyest Botic a jobb felső sarokba lőtte. Öt perccel később már döntetlen volt az eredmény, Watts lépett ki a védők közül és a rövid sarokba bombázott. A 85. percben az ausztrálok szereztek még egy lesgólt, de a technika segítsége nélkül is látni lehetett, hogy szabálytalan körülmények között született a találat. 
A magyar együttesnek ugyanaz volt a gondja, mint az első találkozón, egy óra elteltével elfogyott az erő. 
"Az otthoni meccseken, sőt, az Európa-bajnoki találkozókon sincs ilyen iram - mondta Preisinger Sándor az NSO-nak. - Ahogy kimerül a szervezet, úgy jönnek elő a hibák, ám a nemzetközi futball arról szól, hogy a nehéz időszakot túl kell élni valahogy. Ez a csapat arra építhet, hogy a szervezett védekezést követően kihasználja a helyzeteit. Ám ebbe nem fér bele, hogy kettő-egyes vezetésnél feleslegen kinyílunk, bepasszolják mögénk a labdát, az ellenfél pedig a félpályáról törhet kapura, majd berúgja a rövidbe." 
A magyarok csak akkor juthatnak tovább csoportjukból, ha pénteken legyőzik Ecuadort. A dél-amerikaiak a nyitányon legyőzték az ausztrálokat, majd vereséget szenvedtek Nigériától.

Eredmények, csoportállás

B csoport, 2. forduló: Magyarország-Ausztrália 2-2 Nigéria-Ecuador 3-2 Az állás: 1. Nigéria 6 pont, 2. Ecuador 3, 3. Ausztrália 1 (3-4), 4. Magyarország 1 (4-6).  A hat csoportból az első két helyezettek és a négy legjobb harmadik jut tovább.  

Babosék elődöntősek a világbajnokságon

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.30. 16:41

Fotó: Facebook/Babos Tímea
Második mérkőzését is megnyerte és már elődöntős a címvédő Babos Tímea, Kristina Mladenovic páros a sencseni tenisz WTA-világbajnokságon.
 A magyar, francia duó szerdán két szettben bizonyult jobbnak az Anna-Lena Grönefeld, Demi Schuurs német, holland kettősnél a Vörös csoport 2. fordulójában.
A harmadik helyen kiemelt Babosék - akik hétfőn döntő rövidítésben verték a Latisa Csan, Csan Hao-cseng tajvani testvérpárt - az első szett végjátékában jobban összpontosítottak, és előnybe kerültek. A folytatásban már komoly fölényben voltak, és végül 1 óra 15 perc alatt diadalmaskodtak.
A csoportnak még az első helyen kiemelt Elise Mertens, Arina Szabalenka belga, fehérorosz duó a tagja. Babosék legközelebb pénteken lépnek pályára. A csoportokból az első két helyezett jut az elődöntőbe.

Eredmény: páros, Vörös csoport, 2. forduló:

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 3.) - Anna-Lena Grönefeld, Demi Schuurs (német, holland, 8.) 7:5, 6:2

Az állás:

1. (és már elődöntős) Babos, Mladenovic 2 győzelem, 2. Grönefeld, Schuurs 1, 3. Mertens, Szabalenka (belga, fehérorosz, 1.) 1, 4. Csan, Csan (tajvani, 5.) 0 Azonos győzelemszám esetén az egymás elleni eredmény dönt.