Előfizetés

9 "útlevél" nélküli, legyengült tigrist fogad be a poznani állatkert

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.31. 17:55

Fotó: Shutterstock
A nagymacskákat több mint egy hétig, nem megfelelő körülmények között utaztatták. Egy állat el is pusztult, a többieket a szükséges okmányok hiányában szombat óta szűk faládákban várakoztatták. Állatkínzás címén a lengyel ügyészség eljárást indított.
Versenyt futottak az idővel a poznani állatkert illetékesei, hogy még élve biztonságos helyre kerülhessen kilenc, az országon átutazó tigris, amely a lengyel-fehérorosz határon rekedt a szükséges úti okmányok hiányában.
A vészesen legyengült, éhes és szomjas nagymacskák szombat óta rostokoltak szűk faládákban a határon, mert nem rendelkeztek a Fehéroroszországba való belépéshez szükséges állategészségügyi okmányokkal. Az állatkert szóvivője szerdán szörnyűségesnek nevezte a tigrisek helyzetét, amelyek közül egy útközben már elpusztult emésztőrendszeri problémák miatt.
A tigrisszállítmányt október 22-én indították útnak Olaszországból, Róma környékéről, és egy dél-oroszországi, dagesztáni cirkusznak szánták őket. A lengyel sajtó szerint a szállítmány rendeltetése nem tisztázott. A tíz tigrisből álló fuvart a fehérorosz határőrség október 26-án tartóztatta fel hiányos állategészségügyi okmányok miatt. A poznani állatkert szóvivője, Malgorzata Chodyla szerint ellátásuk már útközben sem volt megfelelő, mert csirkével etették őket, ami nem megfelelő táplálék tigriseknek, ezért is pusztulhatott el az egyik állat. A ládák némelyikén külön szellőzőnyílás sem volt.
A belorusz határtól 500 kilométerre fekvő Poznan polgármestere, Jacek Jaskowiak szerda délután a Twitteren jelentette be, hogy a hatóságok engedélyezték a tigrisek Poznanba szállítását. Az állatok - ha élve megérkeznek - addig maradnak az ottani állatkertben, amíg felerősödnek, később egy spanyolországi állatmenhelyre küldik őket.
A lengyel ügyészség állatkínzás címén indított eljárást az ügyben. A lublini kerületi ügyészség szóvivője csütörtökön a PAP hírügynökséggel közölte: őrizetbe vettek egy orosz állampolgárt, a szállítmány szervezőjét, akit kihallgatnak, de az ügyészség már úgy döntött, állatkínzással fogják meggyanúsítani, mert a férfi nem biztosított megfelelő körülményeket a tigrisek szállításához, a ketrecek túl szűkek voltak, az eledel nem volt megfelelő - mondta el a szóvivő.  Jerzy Kwiecinski lengyel pénzügyminiszter csütörtökön a PAP-nak elmondta: a környezetvédelmi és az agrárügyi tárcával együtt kezdeményezi egy állatmenhely létesítését Lengyelország keleti határának közelében.

"A klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra" - Greta Thunberg visszautasított egy kitüntetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 13:42

Fotó: DON MACKINNON / AFP
A svéd klímaaktivista szerint díjak helyett arra van szükségünk, hogy hatalom figyeljen a tudományra.
Greta Thunberg visszautasított egy környezetvédelmi díjat és a vele járó pénzjutalmat, mert a klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra. A svéd aktivista diáklányt a Nordic Council (Északi Tanács) skandináv szervezet éves környezetvédelmi díjára Svédország és Norvégia is jelölte. A stockholmi díjátadón a 16 éves diáklány helyett egy képviselője jelent meg, aki közölte, hogy Thunberg nem fogadja el a 350 ezer dán koronával (15,5 millió forinttal) járó elismerést – írta a Guardian.
Mint Greta Thunberg az Instagramján írta, bár nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést, azért utasítja vissza, mert a klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra. "Arra van szükségünk, hogy a politikusaink és a hatalommal rendelkező emberek kezdjenek el figyelni a tudományra." Az északi országokat bírálva azt is írta, klímabarát hírük ellenére nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen.
Greta Thunberg alapította a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Sztrájksorozata azóta globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi egyik legnagyobb akciót március 15-én szervezték, amikor 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel.

A Coca-Cola felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 11:54

Fotó: ERIC PIERMONT / AFP
51 országban nézték át a szemetet.
Globális szinten mérték fel a vállalatok műanyagszennyezését: a Break Free From Plastic-mozgalom 51 ország 484 szemétszedő akciójának márkavizsgálatát végezte el. A műanyagszemét legnagyobb részét a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo csomagolóanyagai teszik ki. A szervezet része a Greenpeace is, ami a magyar kormánytól is azt várja, hogy ne halogassa tovább az intézkedéseket: hazai szinten lépjen fel a cégek okozta műanyagáradat ellen. Mindezzel valószínűleg a Coca-Cola is tisztában van (vagy azzal, hogy ez könnyen válthat ki ellenérzést a márka ellen), ugyanis elkezdtek kifejleszteni egy újrahasznosított tengeri hulladékból és papírból készülő Coca-Cola palackot.